jacool Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 Test bez AVX? Coś niski GFLOPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zaciekawiłeś mnie tym pytaniem i wychodzi na to, że jednak bez AVX : (Update: 19 Feb, 2011) Concerning the AVX issue for Sandy Bridge:According to the tests I've seen, Sandy Bridge at 5GHz+ frequency is able to output 100+ GFlops with AVX enabled with little effort.To make sure that you have AVX used you need to do the following:install Windows 7 Service Pack 1;download and use the latest version of LinX (you can find the link above);either disable HT or tell LinX to run on 4 threads (for 4 core chips, etc.) if you have HT enabled (current Linpack is poorly optimized for Sandy Bridge [only] chips; telling it to run on the number of threads corresponding to the number of enabled physical cores doesn't just improve performance but also slightly increases stress levels).(Update: 18 Apr, 2011) Run LinX on all the available threads (4 for HT off, 8 for HT on assuming all 4 cores are enabled) from now on. This is mandatory. It appears that the new Linpack libraries fix this bug.Using AVX enabled LinX increases stress levels. To separate those using AVX from the rest, I am going to divide 5GHz Club into 2 categories: "Over 100 GFlops" and "Under 100 GFlops". This seems to be the only way of determining whether someone uses AVX or not for sure.To make sure you get into "Over 100 GFlops" category, make sure that at least one of your loops has 100+ GFlops performance. Obviously, it has to be visible on the screenshot of your submission. Muszę w takim razie jeszcze raz zweryfikować stabilność a przede wszystkim temperatury, bo podejrzewam, że AVX da mu ostro w dupę ;) Tak z doświadczenia ile Wam podskoczyła temperatura w Linx z AVX vs Linx bez AVX ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Liquid pro założona...4.8@1.32 temperatura podczas grania odpowiednio 59/61/65/66 , nastąpił spadek o kolejne 6 stopni... Linx wygląda u mnie tak... Edytowane 13 Czerwca 2013 przez m@rcinpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 Walczyłem z LinX żeby odpalić to cholerne AVX i w końcu znalazłem jakąś wersję, która w końcu testuje mi tego proca jak należy. Temp nie wzrosła aż tak drastycznie, ale różnica między pierwszym i drugim rdzeniem jest ogromna :/ Na razie zostawiam IHS'a bo do codziennych zastosowań 4.7 wydaje mi się aż nadto a przy tych taktowaniach w grach nie przekracza mi 65-68 stopni, więc nie ma tragedii. Teraz w ruch idzie 3dm11 i target 5GHz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Tutaj jest 100% pewna wersja LinX z AVX - LinX with Intel Linpack v11.0.1.005 for Intel and AMD CPUEdit:Najnowszy Linpack 11.0.3.008 z marca tego roku - Intel Math Kernel Library – LINPACK Download Edytowane 13 Czerwca 2013 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2013 (edytowane) Przebijam Zachęcony wynikiem Heata chciałem zobaczyć do ilu dojdzie mój cepik, kórego używam już chyba z rok. Na co dzień chodzi 4,5@1,17V. Niestety 4,8G jest nieużytkowe i na dłużą metę nie testowałem. Może wytrzyma 4,8@1,25V, może będzie potrzebował mniej prądu, może więcej. Jak dla mnie i tak za gorąco, a czapy zdejmować nie będę bo i tak niedługo będę się go pozbywał. Edytowane 13 Czerwca 2013 przez Lancer 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 Nice :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) puscilem identyczny test co @lancer i mam srednio o 10gflops mniej ,zegar 4.8ghz , pamieci 1866 cl9, Edytowane 14 Czerwca 2013 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 Blue Ty masz wymienioną pastę pod czapką ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 Co do stosowania pasty Liquid pro, nie macie problemów z czyszczeniem tego? Z mojego doświadczenia, jak ta pasta przyschnie.. to bez papieru ściernego nie da się wyczyścić czapki procesora (tak żeby dało się z niej cokolwiek odczytać). Chyba że ktoś świadomie żegna się z gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 Wszyscy ta pastę walą pomiędzy rdzeń a czapę, więc z czyszczeniem nie ma problemu, bo jest nałożona "na amen" pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 Przeoczyłem że to jest temat o IVY, wszystko jasne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 puscilem identyczny test co @lancer i mam srednio o 10gflops mniej ,zegar 4.8ghz , pamieci 1866 cl9, Puść na 4 wątki to będziesz miał trochę więcej gflopsów ale i nieco wyższe temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 tak ,clp zapodałem i temperatury spadły mocno chyba o 30C , było na poprzednich stronach w tym temacie (3miesiace temu moze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 Miałem i5 i CLP Pro między rdzeniem, a czapką, oraz czapką i chłodzeniem. Bałem się tego że mi przyschnie na powierzchni rdzenia, jednak miło się zaskoczyłem, bo w tym miejscu po 3 miesiącach nie zaschła i swobodnie można było IHS ściągnąć. Gorzej było z połączeniem IHS-chłodzenie, bardzo wiąże, bez kręcenia na boki chyba bym tego nie oderwał.Mam nadzieję że na i7 będzie podobnie jak zajdzie potrzeba rozbiórki, czy jest potrzeba co jakiś czas sprawdzenia ilości pasty rdzeń IHS, i czy w tym miejscu może ona wyschnąć, połączyć się na stałe, bo wolałbym tego uniknąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WicekWRO Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2013 czy nowe procki haswelle czy jak to tam też mają takie problemy z czapkami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Tak, też mają. Na przyszłość rekomendujemy zaglądanie do stosownych tematów/szukanie przy użyciu wujka Google (raczej NSA nie zrobi ci krzywdy) . Edytowane 18 Czerwca 2013 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WicekWRO Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2013 Tak, też mają. Na przyszłość rekomendujemy zaglądanie do stosownych tematów/szukanie przy użyciu wujka Google (raczej NSA nie zrobi ci krzywdy) . bardzo chętnie przeczytałbym każdą stronę tego tematu, ale zwyczajnie nie mam tyle czasu..chciałem być na bieżąco bo niedługo przymierzam się do zmiany gratów w kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2013 bardzo chętnie przeczytałbym każdą stronę tego tematu, ale zwyczajnie nie mam tyle czasu..chciałem być na bieżąco bo niedługo przymierzam się do zmiany gratów w kompie To może zacznij od przeczytania nazwy wątku ? Bo chyba dalej nie rozumiesz co AragornPL miał na myśli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WicekWRO Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2013 To może zacznij od przeczytania nazwy wątku ? Bo chyba dalej nie rozumiesz co AragornPL miał na myśli... najwyraźniej...może mnie oświecisz? zadałem proste chyba pytanie i oczekiwałem na odpowiedź....nie każdy ma czas na siedzenie non stop na forum i bycie na bieżąco z każdymi nowinkami...kiedyś tak było, ale teraz priorytety się zmieniły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2013 najwyraźniej...może mnie oświecisz? zadałem proste chyba pytanie i oczekiwałem na odpowiedź....nie każdy ma czas na siedzenie non stop na forum i bycie na bieżąco z każdymi nowinkami...kiedyś tak było, ale teraz priorytety się zmieniły To nie jest wątek o Haswellu i nie ma powodu, żeby w nim takie pytania zadawać. Kosiarkę też w rybnym kupujesz? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2013 http://forum.purepc.pl/topic/345124-intel-haswell-core-i7-4000-core-i5-4000-testy-w-1-po%C5%9Bcie/page-16 tu masz watek o haswellu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2013 Czy ktoś po zmianie pasty pod IHS'em na CLP, ściągał później jeszcze IHS'a? Jak wygląda później taki demontaż bo z tego co pamiętam, to zdejmowanie chłodzenia z procka wysmarowanego CLP to była udręka... Czy może lepiej zastosować coś słabszego, ale mniej problematycznego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2013 ja ihs zdjąłem bez problemu po jakimś pół roku i oprócz wżerów na ihs nic strasznego się nie działo. wytarłem wszystko posmarowałem jeszcze raz i temperatury są takie same jak za pierwszym razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2013 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2013 Niezłe temperatury jak na 5GHz przy 1.4v ;) Skalpowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2013 Ta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2013 Testy chyba znowu bez AVX :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcinpl Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2013 (edytowane) OK już poprawione... Uploaded with ImageShack.us Edytowane 15 Lipca 2013 przez m@rcinpl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2013 z avx i wciąż super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...