Jump to content
nnn2007

ASUS P8P67 (wszystkie modele)

Recommended Posts

Mobo P8P67 PRO Asusa, coś mnie podkusiło i zaktualizowałem bios do najnowszej wersji, teraz gdy wyłączam komputer, monitor nie dostaje sygnału, ale wiatraki w budzie jak i cooler procesora się kręcą, kom nie jest wyłączony... pomaga przytrzymanie power na 5s.

 

O co chodzi? Biosu nie idzie downgrad'ować zarówno z poziomu EZ flasch monit, że bios starszy, jak i winodowsa (asus update) choć jest tu opcja downgrade, niby pokazuje success i wykonać restart, ale bios zostaje nietknięty.

Clear CMOS jak i bateria nie pomagają?

Jakieś pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaką masz rewizje płyty ? jak nie masz poprawionej b3 to uwaliłes płytę i serwis ci pozostał, drugie pytanie z czego flashowałes bios bo jak z dysku to kapa jak z pendriva to powinno być ok, tyle że ta aktualizacja biosu była dwu-przebiegowa najpierw flashowało uefi a potem ME firmware

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaką masz rewizje płyty ? jak nie masz poprawionej b3 to uwaliłes płytę i serwis ci pozostał, drugie pytanie z czego flashowałes bios bo jak z dysku to kapa jak z pendriva to powinno być ok, tyle że ta aktualizacja biosu była dwu-przebiegowa najpierw flashowało uefi a potem ME firmware

 

Rev 3.0 B3, flash poprzez ezflash z dysku ;)

Wszystko chodzi normalnie, proca idzie podkręcić... jest stabilnie, tylko przy wyłączaniu poprzez polecenia zamknij (windows) komp się nie wyłącza całkowicie (wiatraki i cooler chodzi, tackę idzie wysunąć ale sygnału na monitor nie daje), wyłączając przyciskiem power jest OK.

 

Są jakieś opcje w biosie odpowiedzialne za takie wyłączania itp.

Obecnie mam wszystko default.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zflashuj jeszcze raz z pendriva, po flashu nalepiej wyciąg baterie od biosu i oczekaj z 5 minut (oczywiście napierw odłacz zasilanie) potem load optimized, save, restart, potem ponownie do biosu i ustaw jak chcesz, jeśli korzystałeś z jakis profili oc zapisanych w biosie to je wywl i z nich nie korzystaj, bo w nowych biosach serii 3xxx trzeba wszystko robic na nowo aby było ok, a to dlatego że sporo się pozmieniało

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem ten wątek, wcześniej... ale jak odpalam ten plik afuwin64 to pojawia się konsola tekstowa, zamiast okienek?

Nie mając dokładnej instrukcji, i brak nawet podstaw pracy w dos'ie nie biorę się za modyfikacje :(

 

Jakieś inne pomysły. poza napisaniem do suportu asusa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z moją P8P67 Pro, aktualizowałem bios z wersji 18xx do najnowszego, ściągnąłem przez Asus Update i dopiero flashowałem z biosu (wybrałem plik z dysku). Wcześniej komputer działał normalnie bez najmniejszych problemów, teraz po flashu, włącza się, jest normalnie to jedno piknięcie, reset, znowu piknięcie ale monitory czarne, później dwa krótkie piknięcia, i pali się dioda VGA_LED, wcześniej wszystko było OK. Wyjmowałem baterie i nic to nie dało. Płyta zaliczyła padaka?

Edited by M1siek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam ze post pod postem ale od tamtego minely juz 2 dni. Wczoraj poodlaczalem wszystkie kable i przeczyscilem dokladnie komputer (troche czasu minelo od ostatniego razu). Po zlozeniu wszystkiego pojawily sie problemy z bootowaniem komputera. Zawiesza sie przy logo asusa i dopiero po nacisnieciu restartu wstaje normalnie. Wgrywalem najnowszy bios 3207 i tu pytanie czy ktos inny wgrywal ten bios i ma podobne problemy? Bios wgrywany juz ze 3-4 razy od nowa przez program asusa spod windowsa (ez flash czy jakos tak spod efi nie chce wczytac biosu). Wyjmowalem bateryjke i wgrywalem jeszcze raz a problemy nadal wystepuja :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Którą dokładnie masz mobo? Zassaj bios z strony Asusa i wrzuć go na pendriva i zobacz czy połknie Ci aktualizacje.

Ja też miałem problemy po aktualizacji a okazało się że najnowsza wersja biosu gryzie się z modem 6950, miałem wgrany BIOS 6970, musiałem ręcznie odblokować potoki i wgrać podwyższone taktowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam ze post pod postem ale od tamtego minely juz 2 dni. Wczoraj poodlaczalem wszystkie kable i przeczyscilem dokladnie komputer (troche czasu minelo od ostatniego razu). Po zlozeniu wszystkiego pojawily sie problemy z bootowaniem komputera. Zawiesza sie przy logo asusa i dopiero po nacisnieciu restartu wstaje normalnie. Wgrywalem najnowszy bios 3207 i tu pytanie czy ktos inny wgrywal ten bios i ma podobne problemy? Bios wgrywany juz ze 3-4 razy od nowa przez program asusa spod windowsa (ez flash czy jakos tak spod efi nie chce wczytac biosu). Wyjmowalem bateryjke i wgrywalem jeszcze raz a problemy nadal wystepuja :/

 

spróbuj ta metoda z pod dosa wgrac ten bios Official ASUS BIOS and Program Updates - Page 302 - [H]ard|Forum , jak wgrywałes z pod windowsa to sie nie dziwie bo nie wgrało me firmware, skąd pomysł aby flashowac bios pod windowsem ??, ku... z windowsa to nie wgrywam nawet biosu do karty graficznej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Którą dokładnie masz mobo? Zassaj bios z strony Asusa i wrzuć go na pendriva i zobacz czy połknie Ci aktualizacje.

Ja też miałem problemy po aktualizacji a okazało się że najnowsza wersja biosu gryzie się z modem 6950, miałem wgrany BIOS 6970, musiałem ręcznie odblokować potoki i wgrać podwyższone taktowania.

 

P8P67 Deluxe. Jak pisalem biosu mi z pendrive'a nierusza - wyskakuje komunikat ze plik bledny. Sciagalem juz kilka razy bios ze strony asusa i wgrywalem. Jedyne co zmienilem podczas "porzadkow" w budzie to zmiana pozycji chlodzenia na cpu (na nowo nalozona pasta) oraz odlaczenie kontrolera obrotow wentylatorow i podpiecie wszystkiego bezposrednio pod plyte. Raczej procka nieuwalilem w zaden sposob bo wieszalby komputer non-stop a nie tylko na bootowaniu. Przeczyscilem takze chodzenie na grafice (na chwile zdjalem plastik z wentylatorami). Podczas zwieszek zatrzymywal sie na roznych etapach, wg. q-kodow:

92 - PCI Bus initialization is started

A0 - IDE initialization is started

Bylo cos jeszcze ale jzu niepamietam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie na wersji PRO rev2 ten bios wogole sie nie wgrywa. Wywala że jest niekompatybilny. I całe szczęście bo moglo by sie zle skonczyc...

 

Czyli co w esc.pl przycieli janka i zamienili pudelka, dodali naklejki itp. a wsadzili rev. 2? Raczej to musi byc cos innego, tylko co :/ Moze jakis problem z aktualna myszka i klawiatura (oba sprzety mikrosoftu) bo zamiana miejscami ich kabli pomagala przy wstawaniu zaraz po wyczyszczeniu usstawien biosu poprzez bateryjke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówie jak jest. Ja mam płyte w wersji PRO kupioną zaraz po premierze i nie wymienialem jej na rev 3 jak byla ta afera z Intelem. Zresztą po dzis korzystam z SATA 2 i nic sie nie dzieje. Tego biosu 3207 wgrac nie moge bo wywala niekompatybilnosc. Jak widac nie bez powodu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ustawilem w biosie pamieci na sztywno - 1600mhz i 1.65v napiecie i narazie wszystko ok. Zauwazylem jeszcze radiator sekcji zasilania (ten blizej gniazd wyjsciowych) jest dosyc ieply wzgledem drugiego. Ale narazie nie ma zadnych zwieszek co moze sygnalizowac ze asus skopal kompatybilnosc z niektorymi pamieciami Dołączona grafika

 

edit: Zmiany w biosie jednak nic nie dawaly - co 2-3 uruchomienie PC konczylo sie na zawieszce na logo asusa i tylko wylaczenie komputera i odlaczenie go od sieci na kilka chwil pomagalo. Teraz zrobilem downgrade biosu do 2302, zobaczymy co to pomoze ;)

Edited by Quave

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja płyta główna podczas włączenia robi coś w rodzaju podwójnego startu. Konkretnie uruchamia się coś się wyświetla na monitorze po chwili komputer gaśnie i za jakieś 2 sek znowu się uruchamia i teraz już startuje. Niby nie przeszkadza to w użytkowaniu ale zajmuje ponad 30 sek, gdzie system ładuje się poniżej 15sekund. Czy wszyscy tak macie na swoich ASUS'ach P8P67??

Dodam że miałem wcześniej model bez EVO i start wyglądał dokładnie tak samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja płyta główna podczas włączenia robi coś w rodzaju podwójnego startu.

 

Mialem tak na kilku starszych biosach jak i na najnowszym (tutaj dodatkowo komputer zwieszal sie czasami na logo asusa). Najlepiej wgraj bios w wersji 2302, chyba najlepiej dopracowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pamięcią sięgnę Asusy od lat mają problemy z dual bootem. Niby nic strasznego ( no może dysk dostaje po talerzykach :) ) , ale jednak jest to irytujące. Zleży od BIOSu, na jednych jest na innych nie ma. Trza z tym żyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisałem powyżej, że jedynie dyski twarde zmuszone są do ponownego rozkręcenia talerzy i pozycjonowania głowicy, bo dość zdecydowanym przerwaniu ich procedury startowej przy pierwszym uruchomieniu. Poza tym nic złego się nie dzieje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...