Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

a czy ktos moglby odpowiedziec na moje 2 pytania?

Moze pamieci gryza sie z plyta? Na 1wszej stronie w FAQ masz napisane z jakimi pamieciami rozni forumowicze mieli problemy - sprawdz.

Prime95 to wyznacznik stabilnosci kompa. Widocznie jest u Ciebie cos nie tak. Wydaje mi sie ze moze procek Ci sie przegrzewac. Jaki masz na nim napiecie? Jakie masz chlodzenie? Jakie masz napiecie na pamieciach???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodzenie to thermaltake volcano 11, podczas powiedzmy 2 godzinnego dzialania prima temperatury sa nastepujace: cpu diode 58, cpu socket 48-50. napiecia w normie, zasilacz chieftec 360. nie wiem poprostu czemu prime nie wyrzuci jakiegos bledu tylko zawiesza kompa. po kilku tygodniowych bojach sam stwierdzam, ze mam ciu... proca do oc, bo po ustawieniu go na 196*11, i ustawieniu vcore w biosie na 1,725 komp sie wiesza po okolo 4 godz hasania prime(a gdzie tam jeszcze do fsb 200 :) ). podane przezemnie temperatury sa wlasnie na 1,725

no a z ta pamiecia to sporo czytalem ze wlasnie ludzie maja rozne problemy, swoja nawet wymienialem skoro nie chciala isc na nominalnych ustawieniach jednak to nie pomoglo, wiec tak z glupa wlozylem ja do innego slotu i dziala. wiec czy ten pierwszy bank jest jakis uszkodzony czy poprostu jakis wybredny?

pozdro

aha zabawa z timingami w pierwszym banku jak i podnoszenie napiecia nic nie dalo, natomiast w 3 pracuje na napieciu nominalnym 2.6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu napisal: "Mam info dla wszystkich tych, którzy będą chcieli postępować "ekonomicznie" przy zakupie pamięci. Chodzi o sytuację gdy ktoś ma np.2x256 i chce włozyć do tego 1x512, albo ma 1x256 i chce jeszcze 1x512. Większość kości 512MB zajmuje 2 banki pamięci ( nie mylić ze slotami). Moze to utrudniać pracę w DUALu przy założeniu, że kość 256MB zajmuje 1 bank ( choć są i dwustronne czyli zajmujące dwa banki pamieci). Warunkiem jaki należy spełnic jest odpowiednie umieszczenie pamięci w slotach 1-2-3:

ŹLE - 512 - 256 - 256 lub 256 - 512 - 156

DOBRZE - 256 - 256 - 512

Tak ułozone kosci powinny poprawnie działac w DUALU, mimo, że nie zaleca sie do takiego ustawienia pamieci o różnych pojemnościach. Do sprawdzenia skłonił mnie brat, który ma A7N8X i chciał dołozyć do 512 jedną 256. Z rozpędu sprawdziłem wszystkie mozliwe kombinacje z trzecią kością włacznie.

Przy ZŁYCH uastawieniach komp bootował, systaem wstawał, ale MemTest i Prime od razu wywalały błędy a przy próbach odpalenia 3DMarków zwis zaraz na pierwszym teście.

Miejcie to na uwadze."

Zauwaz, ze tez zaleca sie zeby kosc 512 byla w slocie 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wielkie za info :) tak wlasnie mialem gdy kosc byla w pierwszym banku(memtest wywalal bledy, prime to samo, rowniez 3d mark), nie domyslalem sie ze zmiana slotu moze miec az takie znaczenie.

co mi teraz przyszlo do glowy to to ze prime mi wywalal bledy wlasnie przez pamiec(niemal odrazu), natomiast teraz gdy ten element zostal rozwiazany, wiesza sie po kilkugodzinnym tescie co moim zdaniem jest zwiazane niedowoltowanym procem. czy mam racje? czy u Was tez tak jest czy jednak prime zamiast wieszac kompa wywala bledy?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe wole nie ryzykowac :D zreszta nie bardzo bym chcial aby latal procek na takim napieciu, ktore moim zdaniem jest za duze. co zrobic ciul... proc do oc.(niewazne), dzieki jednak za info o pamieciach ;)

A tam czego sie bac... ja takie dalem na wstepje krecenia by uniknacv niepotrzebnych zwisow przy ladowaniu.... hahah :twisted: no co ty ... na ABIT NF7-S u zoby na wstepoie dalem 1.85 i jej Kinstony .... ale na CL2:2:2:11 chodzo na 210 ... wiecej nie kce dawac bo wiatraczek bym musial na maxiora dac a to sie juz nie wygodnie siedzi przy nim po 15 minutkach... hahah

Nie martw sie 1.85 to jest jeszcze spox i jak na ASUS-a to chyba moglby to zmienic na ciutke wiecej 8) :lol: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam problem i liczę na waszą pomoc. :)

Posiadam płytę A7N8X rev 2.0, bios 1007, procek to Barton 2500.

Problem jest taki, że w biosie nie mogę ustawić Vcore innego niż 1,85V.

Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za OT, ale wole zapytac "w rodzinie" :).

Czy cos trzeba dodatkowo poinstalowac aby Doom 3 dobrze chodzil? Tzn mi chodzi calkiem niezle na High Quality, ale czasem ekran skacze, a czasem wywali mnie na pulpit. Zdarzylo mi sie to juz 3 razy. Mam Catalysty 4.8 oraz DirectX'a 9.0b. Musialem tez obnizyc taktowanie rdzenia z tego co w podpisie az do 415, bo byly biale kropeczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pozdrawiam

Hmmm no nie wiem.. prierwsze slysze... buahahahahahhahahaaaaa :D :twisted: nie martw sie wiecej na razie juz nie bedzie... tylko... zaledwie 1,85V ... szkoda... moja zona na ABIT NF7-S juz sobie sama kreci ... i na brtoniku 2600+ takim jak ja i na moich starych kosciach KINGSTONA jedzie juz 11x233... ja oszaleje... :evil: ja mam tylko 213 :evil: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe wole nie ryzykowac :D zreszta nie bardzo bym chcial aby latal procek na takim napieciu, ktore moim zdaniem jest za duze. co zrobic ciul... proc do oc.(niewazne), dzieki jednak za info o pamieciach ;)

Ryzyka wielkiego nie ma. Ja też chodzę na 1,85 V bo każde 0,025V mniej to u mnie kilka FSB niżej ze stabilnością.

Nie mniej nasz guru Hanu zalecał ileś stron temu, żeby ustawiać nalniższe napięcie, które jest stabilne. Chodzi oczywiście o ilość wydzielanego ciepła przez proc i jego odprowadzanie itd itp.

Teraz masz o ile zauważyłem 1,725 to daj może 1,75 i testuj. Jak nie pomoże podnieś znowu o 0,025V i apjat od nowa testy Prime'm.

Ale jeżeli masz wydajne chłodzenie to możesz się naprawdę 1,85 V na procu nie obawiać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pozdrawiam

Hmmm no nie wiem.. prierwsze slysze... buahahahahahhahahaaaaa :D :twisted: nie martw sie wiecej na razie juz nie bedzie... tylko... zaledwie 1,85V ... szkoda... moja zona na ABIT NF7-S juz sobie sama kreci ... i na brtoniku 2600+ takim jak ja i na moich starych kosciach KINGSTONA jedzie juz 11x233... ja oszaleje... :evil: ja mam tylko 213 :evil: :cry:

Tylko problem w tym, że ja chcę mniej. Mam 11x166 i zależy mi na ciszy, a przy wolnych obrotach wentylatora procek w idle ma 52'C (dioda).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pozdrawiam

Tylko problem w tym, że ja chcę mniej. Mam 11x166 i zależy mi na ciszy, a przy wolnych obrotach wentylatora procek w idle ma 52'C (dioda).

Spróbuj może zmienić BIOS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pozdrawiam

Spróbuj może zmienić BIOS :)

Zmieniłem BIOS na 1010 i ciągle to samo :cry:

Czy jestem jedynym takim przypadkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zmienić BIOS w sposób z parametrami jaki podawałem wcześniej. Jesli nie pomoże postaraj się wsadzic na chwilę procka z innym default Vcore np. Durona 800. Powinno się odblokować.

Szczerze mówiąc pierwszy raz o czymś takim słyszę 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zmienić BIOS w sposób z parametrami jaki podawałem wcześniej. Jesli nie pomoże postaraj się wsadzic na chwilę procka z innym default Vcore np. Durona 800. Powinno się odblokować.

Jeśli nic nie pomoże, myślę, że jest to powóed wystarczający do reklamowania płyty. Wprawdzie zapewnie skończy się najwyżej na przeprogramowaniu kości Biosu, ale w końcu chodzi o efekt końcowy, czyli możliwość zmiany napięcia choćby na defaultowe.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. do asusowicza theta-c, moze to glupie ale czy zmieniles w biosie cpu vcore setting z auto na menu? bo jezeli nie to nie zmienisz vcore. jednak pewnie to nie to ale warto sie upewnic ;)

co do mojego problemu to jestem w 100% pewien ze to niedowoltowanie procka, dalem mu 197*11 na 1,750 i latal tak przez 8,5 godz w prime. jednak dla 200*11 taki vcore to wciaz za malo(podobna sytuacja zawieszka kompa). nie wiem jakos nie moge sie przekonac zeby podwyzszac napiecie(zwlaszcza ze bartony znikaja z rynku a nie chcialbym stracic mojego :) ) a jak tak naprawde wyglada sytuacja z naszym C.O.P ? czy jest to niezawodne? nigdzie nie moge znalesc przy jakiej temperaturze sie uruchamia, jedynie ze wtedy gdy jest za wysoka

pozdrawiam wszystkich asusowiczow;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. do asusowicza theta-c, moze to glupie ale czy zmieniles w biosie cpu vcore setting z auto na menu? bo jezeli nie to nie zmienisz vcore. jednak pewnie to nie to ale warto sie upewnic ;)

co do mojego problemu to jestem w 100% pewien ze to niedowoltowanie procka, dalem mu 197*11 na 1,750 i latal tak przez 8,5 godz w prime. jednak dla 200*11 taki vcore to wciaz za malo(podobna sytuacja zawieszka kompa). nie wiem jakos nie moge sie przekonac zeby podwyzszac napiecie(zwlaszcza ze bartony znikaja z rynku a nie chcialbym stracic mojego :) ) a jak tak naprawde wyglada sytuacja z naszym C.O.P ? czy jest to niezawodne? nigdzie nie moge znalesc przy jakiej temperaturze sie uruchamia, jedynie ze wtedy gdy jest za wysoka

pozdrawiam wszystkich asusowiczow;)

Hmm, gdyby theta-c miał w Biosie v-core na auto to powinno chyba mu się ustawić 1,65V a nie 1,85 V. Ale fakt sprawdzić ustawienia Biosu nie zawadzi.

Co do wysokich napięć, to z pełną odpowiedzialnością oświadczam Ci na podstawie własnych doświadczeń i cudzych opinii, że zakres regulacji Biosu przewidziany przez Producenta płyty należy uznać za bezpieczny. Niektórzy zarzucają naszemu Asusowi nawet zbytnią asekurację.

Co innego napięcia osiągane modami, które rzeczywiście mogą być niebezpieczne.

U mnie proc od kilku miesięcy chodzi non stop na max. v-core 1,85V, a wierz mi, że też mi byłoby go żal bo choc to marny T-bred 2000+ to jeszcze jeden z tych z nieblokowanym mnożnikiem i również przykro byłoby mi go stracić.

Mimo, pracy na max. napięciu nie żywię obaw przed spaleniem proca, a jego ewentualne przegrzewanie objawi Ci się znacznie wcześniej niestabilnością kompa (zwiechy, BSODy) niż VCOP, o którego istnieniu nie miałem jeszcze okazji się przekonać.

Więc odwagi, zwiększ napięcie o kolejne 0,025V i dla świetego spokoju podczas testów Prime'm monitoruj temperatury, ae IMHO szanse że uszkodzisz w ten sposób procek są zblizone do szansy, że wygrasz szóstkę w Totka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem z tą płytką A7N8X-E Deluxe że czasem w FarCry dzwiek mi strasznie charczy szczególnie przey dialogach, ściągnołem sobie sterowniki najnowsze (chyba dobre) http://www.nvidia.com/object/sysutility_1.08.5.html

niby mniej trzasków i szumów ale nadal nie działa jak powinno, co moge jeszcze próbować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem z tą płytką A7N8X-E Deluxe że czasem w FarCry dzwiek mi strasznie charczy szczególnie przey dialogach, ściągnołem sobie sterowniki najnowsze (chyba dobre) http://www.nvidia.com/object/sysutility_1.08.5.html

niby mniej trzasków i szumów ale nadal nie działa jak powinno, co moge jeszcze próbować?

Hmmm ... na szczesci nie mam czsu na gry... a szkoda bo koledzy z klanu juz bardzo tesknia za mna.... ale z tego co wiem to nawert bylo na forum gdziesik o tym .. to moze nawet nie wina sterow ale przegrzewania sie mostka... trzeba by go bylo czyms schlodzic... moze maly delikatny radiatorek.... :) Czy sie myle....??? ale chyba gdziesik to tu bylo juz... narazie doszedlem do 34strony tego topica i wuem ze o tym bylo w tym zakresie :twisted: :P :lol: :) :D 8O :idea: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem ten sam problem w far cry, gdy mialem wgrane stery dolaczone razem z plyta. gdy zainstalowalem stery ze stronki nvidi 4.24 problem zniknal. obecnie mam wspomniane 4.27 i jestem zadowolony, zero jakichkolwiek problemow, takze jesli chodzi o mnie to warto.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm ja mam jakies staery 4.31?? nie gram nie slucham muzy tez sie nie moge wypowiadac.... sorrk..... moze od pazdziernika zaczne jak przejde na lacze 256kB/s bo na moim sdi to grac nawet nie mozna..... a kiedys byl;o tak fajnie jak sie studiowalo na PS w Gliwicach i sie mialo od 3 - 10 MB/s do dyspozycji... jakiez to byly czasy... transfer na 3CD film czy gra w 15-20 minutek... ach szkoda tych czasow .... by sie znow kcialo na studia wrocic :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dzięki wszystkim za odzew! :D

Niestety nie mam dostępu do procka, ale drugi sposób sprawdzę, jak go znajdę, na razie cofnąłem się do 102 strony. :wink:

Jeśli nic nie pomoże, myślę, że jest to powóed wystarczający do reklamowania płyty.

No jak sposób Hanu nie pomoże, to będę musiał tak zrobić. Czy sklep powinien zapewnić zastępczą płytę, bo jakoś mi się nie uśmiecha brak kompa przez dłuższy czas?

moze to glupie ale czy zmieniles w biosie cpu vcore setting z auto na menu?

Oczywiście zmieniłem :)

No to szukam dalej sposobu Hanu.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Czy sklep powinien zapewnić zastępczą płytę, bo jakoś mi się nie uśmiecha brak kompa przez dłuższy czas...

Mozliwe, ze dostaniesz, ale generalnie sklep nie jest zobligowany do udostepnienia sprzetu zastepczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Czy sklep powinien zapewnić zastępczą płytę, bo jakoś mi się nie uśmiecha brak kompa przez dłuższy czas...

Mozliwe, ze dostaniesz, ale generalnie sklep nie jest zobligowany do udostepnienia sprzetu zastepczego.
Osobiście bym nie liczył na płytę zastępczą. To jest powód dla którego w jednym z pudełek mam Asrock'a. Już raz był potrzebny niestety :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ach szkoda tych czasow .... by sie znow kcialo na studia wrocic :twisted:

Nie gadaj tak! Za pol roku koncze studia! :( :)

HAHHAAH ... ja juz 3 lata po studiach jestem .. no mimo ze je sobie o 6 miechow przedluzylem/...................

a co i gdzie studiujesz..........???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytaneczko...

oststnio testuje taimingi na pamiatkach... i szlak mnie trafja ... jak nie moge zejsc na CL2??? :evil: juz nie wiem co i jak mam zrobic....

ida mi nonstop na CL2,5 ... czy to mozliwe.... ??? pozostale czasy moge zmieniac jak kce ale tylko nie ten.......... :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...