Skocz do zawartości
andrew777

Giełda - mała zmiana

Propozycja  

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy popierasz propozycję?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie zdążyłem napisać w temacie, który jeszcze kilka minut temu był w dziale Giełda (i5 760, HD5770 i coś tam jeszcze).

Nie chce mi się edytować tego co miałem napisać więc tylko wkleję treść.

I własnie dlatego nowi użytkownicy nie powinni mieć możliwości zakładania tematów w tym dziale.

Wystarczy sprawdzać regularnie dane kontaktowe i ewentualnie IP i się okazuje, że duża część nowych użytkowników to osoby, które już dostały bana lub mają inne konto.

Do tego dochodzą tacy debile jak ten, którzy zakładają kilkanaście tematów pod rząd, oszuści, firmy, które chcą się reklamować itp.

Jeśli "użytkownik" chwile po rejestracji zakłada temat w tym dziale to powinien dostać bana od razu. Ostrzeżenie lub PW nic nie daje. Przerabiałem to kilka razy i zawsze zaczyna nabijać posty żeby zmienić rangę użytkownika albo kończy się jego "aktywność" na forum.

Moderacja zamiast olewać raporty (punkt 9. regulaminu działu Giełda) powinna robić z tym porządek.

Najlepsza opcja to zablokowanie możliwości zakładania tematów w tym dziale przez użytkowników o randze "Początkujący uczestnik". Według tego co kiedyś napisał ULLISSES istnieje taka możliwość.

Proponuje wprowadzić ograniczenie podane wyżej dla nowych użytkowników. Może zmniejszy to ilość spamu, dublowania kont i ewentualnych oszustw.

Powinno pomóc też w takich sytuacjach jak ta.

I przy okazji, mógłby ktoś zmienić komunikat w "Co kupić?" na link do regulaminu. Jest tam dokładniej opisana tematyka działu i punkty regulaminu, które moga zmniejszyć ilosć zbędnych postów (punkt 3. i 4.).

Pozdrawiam

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Optymalna byłaby blokada z automatu na czas + ranga.

Dajmy na to. ogłoszenia można dawać w co najmniej miesiąc po rejestracji oraz blokada dla początkujących użytkowników.

Wtedy nowy user nie nabijałby rangi na siłę bo i tak przed upływem miesiąca nie założy tematu w giełdzie.

Inna sprawa - reakcja moderacji na raporty. Pomimo raportów wiszą często ogłoszenia "początkujących".

Tylko czekać aż zaczną się żale, jest dwóch początkujących a jednemu usunięto ogłoszenie a drugiemu nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna sprawa - reakcja moderacji na raporty. Pomimo raportów wiszą często ogłoszenia "początkujących".

Tylko czekać aż zaczną się żale, jest dwóch początkujących a jednemu usunięto ogłoszenie a drugiemu nie...

Wszystkie raporty są robione na bieżąco, żaden nie ma dłuższego czasu realizacji niż parę godzin.

Jeżeli jest temat początkującego to albo nie było na niego raportu albo owa osoba jest wieloletnim użytkownikiem.

Ewentalne żale będą szybko ucinane, korzystanie z giełdy to przywilej a nie prawo.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie raporty są robione na bieżąco

Tylko Ci się wydaje albo ktoś ma problem z odróżnieniem 6 dni od 7.

12

12

I przy okazji.

Ten i ten temat są o tym samym więc dlaczego wczoraj założony nie został zamknięty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wieloletni użytkownik ma rangę "początkujący uczestnik" to rozumiem, że z owego przywileju korzysta dlatego, że się zarejestrował i nie zapomniał hasła.

Dlaczego pojawił się zakaz tworzenia tematów przez początkujących w giełdzie? odp. jak ktoś pojawia się na forum kilka razy w roku aby dać ogłoszenie w giełdzie to latają mu wszystkie kary terminowe, bo jak będzie miał kolejną wyprzedaż to przeminą mu zakazy. Znów pojawi się na forum, założy nowy temat w którym znów złamie regulamin itd.

Jeśli uważasz, że "początkujący" z rocznym czy innym stażem może zakładać tematy w giełdzie, dodaj taki zapis do regulaminu. Najgorsze co może być to regulamin swoje a praktyka swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego pojawił się zakaz tworzenia tematów przez początkujących w giełdzie? odp. jak ktoś pojawia się na forum kilka razy w roku aby dać ogłoszenie w giełdzie(...).

Ewentalne żale będą szybko ucinane, korzystanie z giełdy to przywilej a nie prawo.

Tyle w temacie, jeżeli ktoś pojawia się na forum tylko by mieć darmową platformę handlową, to sorry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..)

Ja widzę 0 aktywnych raportów i tyle zazwyczaj jest. Jeśli coś raportowałeś i po 2 dniach nadal nic się nie zmienia, to znaczy iż raport nie został uznany za zasadny. Najlepszym przykładem jest ten temat:

Kupię CDA caly rocznik 1997 i 1/96 :) - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

O ile mi dobrze działa kalendarz, to dzisiaj mamy 17. Poprzedni post był z 8. Kolega więc klepnął posta, aby nie zakładać nowego tematu - i dobrze zrobił.

Podbijanie tematu dotyczy przypadków, gdy temat nie ma 7 dni (wciąż jest widoczny przy domyślnym filtrze 7 dni), a gość postuje w nadziei przesunięcia tematu wyżej - wtedy jest podbijanie. Inna sprawa, ze domyślne sortowanie sprawia, iż taki post nie przesuwa tematu do góry - powoduje jedynie pojawienie się go na liście aktywnych.

Co do regulaminu, to jest jasno opisany. Czytając ze zrozumieniem można wnioskować, czego dotyczy omawiane podbijanie tematu. Innymi słowy sa to przypadki, gdy ogłoszenie nadal jest widoczne, a ktoś sobie przypomniał drobiazg dotyczący przedmiotu i dopisuje posta: "Mam także opakowanie", "Płyta sprzedana, został procesor".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę 0 aktywnych raportów i tyle zazwyczaj jest.

Czyli nieaktywnych nie możesz sprawdzić?

Podbijanie tematu dotyczy przypadków, gdy temat nie ma 7 dni (wciąż jest widoczny przy domyślnym filtrze 7 dni), a gość postuje w nadziei przesunięcia tematu wyżej - wtedy jest podbijanie. Inna sprawa, ze domyślne sortowanie sprawia, iż taki post nie przesuwa tematu do góry - powoduje jedynie pojawienie się go na liście aktywnych.

Teraz może założyć kolejny temat i będzie miał 2 widoczne tematy przez przynajmniej 7 dni.

Co do regulaminu, to jest jasno opisany. Czytając ze zrozumieniem można wnioskować, czego dotyczy omawiane podbijanie tematu. Innymi słowy sa to przypadki, gdy ogłoszenie nadal jest widoczne, a ktoś sobie przypomniał drobiazg dotyczący przedmiotu i dopisuje posta: "Mam także opakowanie", "Płyta sprzedana, został procesor".

Widzisz jakiś problem w użyciu edycji w takiej sytuacji?

Jeśli coś raportowałeś i po 2 dniach nadal nic się nie zmienia, to znaczy iż raport nie został uznany za zasadny.

Witam

Tak się składa że sprzedałem znajomemu swoja karte w podpisie (planuję wymienic wszystkie wazniejsze podzespoły) , ze względu na ograniczone fundusze na razie wymieniłem kartę, wybór padł na Radeona 6850 1GB Direct CU v2.

Oczywiscie zdaję sobie sprawę że mój procesor i płyta nie nadają się do w/w karty , dlatego mam pytanie. Przy jakim procesorze karta ta osiągnełaby pełną wydajność (nie patrzcie na moją starą płytę, ją też planuję wymienić) pytam o procesor pod kątem gier i grafiki 2D (Photoshop i Illustrator) , myślę że co najmniej 4 rdzenie. Przy okazji gdybyscie mogli poradzić jaką płytę główną ze sredniego pułapu cenowego (z dobrym chłodzeniem).

Sygnatura:

procek: Core 2 Duo E6400, 3366 MHz (8 x 421)

karta: ASUS Radeon HD 6850 Direct CU 1GB (v.2)

płyta: Asus P5E Deluxe

zasiłka: TAGAN 480 UO1

Witam

Po około 5 latach uzytkowania swojego komputera planuję jego modernizację, w zasadzie ta modernizacja już się rozpoczeła (wymieniłem niedawno kartę graficzną), pora na resztę bebechów, aktualnie wygląda to tak:

procek: Core 2 Duo E6400, 3366 MHz (8 x 421) + Scythe Mugen rev.B

pamięć: Patriot 3GB (PC667 CL4 LLK)

karta: ASUS Radeon HD 6850 Direct CU 1GB (v.2)

płyta: Asus P5E Deluxe

zasilacz: TAGAN 480 UO1

Jak widać karta jest nowa, reszta to stosunkowo stare bebechy.

Ze względu na to że zajmuję sie profesjonalnie grafiką a przy okazji lubie sobie pograć potrzebuję czegoś o duzej wydajności także w programach specjalistycznych (Photoshop CS5 itp).

http://nvision.pl/media/gals/2011/191/1294496191a16.png

Planuję więc wymienić procesor, płytę główną i ram (tak by zmieścić się w około 2200zł), zależy mi na OC oraz stabilności zestawu - moja propozycja to:

płyta główna:

ASRock > Products > P67 Extreme6

procesor:

Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/

Pamięć:

GoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9

Płyta którą wybrałem posiada dwa zestawy otworów montażowych (LGA 775 i LGA 1155)

http://nvision.pl/media/gals/2011/204/1296822442asrockExtreme6_zasilanie_600.jpg

więc prawdopodobnie pasowałoby moje dotychczasowe chłodzenie.

Zastanawiam się nad tym czy mój dotychczasowy zasilacz (TAGAN 480 UO1) pociągnie tę konfigurację . Bo jesli nie to będę musiał wydać dodatkowe pieniądze.

Widzisz podobieństwo? Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nieaktywnych nie możesz sprawdzić?

Nieaktywne są odhaczone, czyli ktoś albo zrobił z nimi porządek, albo uznał je za bezzasadne i też odhaczył.

Teraz może założyć kolejny temat i będzie miał 2 widoczne tematy przez przynajmniej 7 dni.

Nie może, bo tego właśnie zabrania regulamin.

Widzisz jakiś problem w użyciu edycji w takiej sytuacji?

Przecież do tego jest edycja. Jednak gdy ostatni post ma więcej niż 7 dni i temat jest niewidoczny, to widzę problem - temat nie stanie się znów widoczny, więc edycja nie ma sensu i gość założy nowy temat. Gdy więc miał listę sprzętu i coś zostało sprzedane (a reszta została), to lepiej klepnąć posta, niż kopiować resztę listy do nowego tematu.

Widzisz podobieństwo?

Raport odhaczył Orgiusz - jego pytaj, dlaczego to zrobił nie zamykając tematu etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieaktywne są odhaczone, czyli ktoś albo zrobił z nimi porządek, albo uznał je za bezzasadne i też odhaczył.

.. i mógł się pomylić jak w przykładach wyżej, dlatego moderacja nie powinna olewać raportów nieaktywnych.

Nie może, bo tego właśnie zabrania regulamin.

Zabrania założenia 2 tematów w ciągu 7 dni, ale jeśli ktoś podbije temat, który był niewidoczny i założy nowy to ma 2 tematy, które są widoczne zgodnie z regulaminem (zakładając, ze podbijanie tematów niewidocznych jest dozwolone).

Przecież do tego jest edycja. Jednak gdy ostatni post ma więcej niż 7 dni i temat jest niewidoczny, to widzę problem - temat nie stanie się znów widoczny, więc edycja nie ma sensu i gość założy nowy temat. Gdy więc miał listę sprzętu i coś zostało sprzedane (a reszta została), to lepiej klepnąć posta, niż kopiować resztę listy do nowego tematu.

Założy nowy temat i nie ma problemu, stary jest niewidoczny i można go ewentualnie usunąć.

Po co pisac, że cos zostało sprzedane? Wystarczy to dopisac do pierwszego postu lub użyć tekst.

Raport odhaczył Orgiusz - jego pytaj, dlaczego to zrobił nie zamykając tematu etc.

Dlatego na raporty w działach, które mają moderatorów powinni reagować moderatorzy danego działu, którzy mają większe pojęcie o danym dziale, a nie moderatorzy z uprawnieniami na całym forum. Chociaż w "Co kupić?" to by się nie sprawdziło, ponieważ ten dział praktycznie nie ma moderatorów działu.

Kolejny przykład błędu moderatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przykład błędu a zadanego pytania w równie dobrym miejscu choć innym niż sugerowany. Po prostu napisał w równie logicznym temacie, który jest świeższy od poprzedniego. Musisz nauczyć się tego, że Twoj pogląd na daną kwestię nie jest niezaprzeczalnie właściwym a odkąd postanowiłeś odejść z moderacji kto inny podejmuje decyzje.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu w zestawieniach miesięcznych nie ma przedziału dla 6950? KArta jednak sporo tańsza od 570, a można ją zmodować na 6970 i podkręcić. Czy może już to się zmieniło, albo podkręcanie takiej karty jest słabe?

Jak się ma wydajność 570@OC vs 6950@6970@oc?

Więc zadał pytanie na temat tego.

Zgodnie z

Proszę o wypowiadanie się w TYM temacie na temat mojego tematu.

Powinien napisać tutaj.

Ktoś powinien poprawić zacytowany fragment, ponieważ kliknięcie na "TYM" powoduje przejście na główna stronę forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednocześnie pytając o kartę graficzną w temacie, który sugeruje miejsce na takie pytania. Regulaminy mają nam pomagać moderować forum a nie szukać sposobów na ubicie użytkownika czy usuwanie/edytowanie treści. Ta nieścisłość była tak drobna, że reakcja była zupełnie zbędna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi