Skocz do zawartości
Vicarious

Dyski/sterowniki a zwolnienie pracy komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z moim komputerem. Od może roku włączał się on przez dobre 8 minut - pasek Windowsa przewijał się bardzo powoli, czasami zatrzymując się. Na początku próbowałem coś z tym robić, ale przez brak efektów dałem sobie z tym spokój. Parę dni temu odinstalowałem mój antywirus AVG po czym zawiesił mi się komputer, a potem już nie chciał się włączyć. W momencie kiedy pojawia się "Zapraszamy" przez chwilę pojawiał się czarny ekran i następował restart. Pozostało mi przeinstalować Windowsa i na początku system włączał się bardzo szybko lecz jak tylko zainstalowałem sterowniki z innego dysku, znów włączanie się zwolniło. Możliwe, że przyczyną są dyski, bo dopóki ich nie wykrył wszystko było ok po tej reinstalce. Dodam, że posiadam Windows XP Home Edition.

Sterowniki jakie zainstalowałem to:

NVIDIA nForce do ASUS

C-MediaCM6501

sterowniki do ATI Radeon 2600 PRO

Moja konfiguracja:

AMD Athlon 64 x2 4200+

ASUS M2N-e sli

ATI Radeon 2600 PRO

2GB RAM

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie wiem, a w Evereście nie mogę znaleźć.

2. Był przed reinstalką, więc nie sądzę by to była przyczyna.

3. Szukałem wielokrotnie kilkoma programami i nie dawało to żadnego rezultatu.

4. Chyba jeden SATA i jeden ATA

5. Minimum 14,9 MB/sec

Maxiumum 36,9 MB/sec

Average 30,7 MB/sec

Access Time

18,6 ms

Burst rate

86,5 MB/sec

CPU Usage

7,2%

O to chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Bo tego Everest nie pokazuje. Trzeba ściągnąć boczną ściankę i przeczytać z naklejki markę i model.

2. Po instalce może być przyczyną jego brak.

3. Wymień kilka z nich.

4. Na którym jest system?

5. Nie o to chodziło. Chodzi o pozycje Supported oraz Active z tej zakładki. Sprawdź dla obydwu dysków. Zakładki "Health" dla obydwu dysków też mogły by być pomocne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jutro sprawdzę, bo nie mam latarki. ;)

2. Zrobię aktualizację.

3. CCleaner, SystemMechanic, skanowałem AVG i NOD32, więcej nie pamiętam

4. ATA

5.

ATA

Supported UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)

Active UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)

SATA II

Supported UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133)

Active UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może więc dysk zdycha? Złącze ATA sugeruje, że nie jest on pierwszej młodości. Screeny z zakładki Health powinny rozwiać wątpliwości. Interesują nas głównie kolumny "Data" dla pozycji: 05, C4, C5, C6, C7. Chociaż najlepiej było by zobaczyć całość tak jak tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wszystko jasne. Wymień taśmę w dysku i jak najszybciej przerzuć wszystkie dane z "czterdziestki" na ten większy dysk.

Dobrze by było, aby na tym 160GB wydzielić jakieś 20GB na partycję podstawową, aby tam system postawić.

Jeśli nie ma, to nie obejdzie się bez pomocy kompa kolegi z dużą ilością wolnego miejsca. Można wprawdzie zmieniać rozmiar/układ partycji bez kopiowania danych na inny dysk, ale jest to ryzykowne - może się skończyć utratą wszystkich danych na dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem Windowsa dwa razy, po uruchomieniu pierwszego pokazał mi się błąd że brakuje pliku hal.dll, a po uruchomieniu drugiego pokazał mi się komunikat:

Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie uruchom komputer

. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:

Sprawdź czy na komputerze nie ma wirtusów. Usuń wszystkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się, że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program

CHKDSK /F, aby sprawdzić, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie ponownie uruchom komputer.

Informacje techniczne:

*** Stop: 0x0000007B (0xF9E48640, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)"

Teraz mam 3 systemy z których 2 nie działają, a jeden wolno się uruchamia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba nowe Windowsy na 160GB.

Zamierzam kupić dysk zewnętrzny Western Digital Elements Desktop 1TB, przerzucę na niego wszystkie ważniejsze pliki i sformatuje stare dyski. Tylko teraz nie wiem czy Windowsa instalować znowu na 160GB czy na zewnętrznym, bo podobno wolno chodzi wtedy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Kupiłem ten Western Digital Elements Desktop 1TB lecz mam pewien problem. Po podłączeniu dysku do dowolnego portu usb wyskakuje mi komunikat, że to urządzenie może działać szybciej po podłączeniu do portu hi-speed. Zainstalowałem wszystkie aktualizacje i sterowniki i byłem pewien, że mam usb 2.0. Jest możliwość sprawdzenia jakie porty usb ma się w komputerze? Dodam, że transfer z dysków twardych na zewnętrzy umożliwia mi przesyłkę w zawrotnej prędkości 500mb na 10 min. ;/

Pozdrawiam i czekam na sugestie! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ustawieniach USB wszystko mam na enabled, chociaż nie widziałem tam nic o USB 1.1 ani 2.0, natomiast mam ciekawe opcje do wyboru:

Serial Port1 Address 3F8/IRQ4 albo 2F8/IRQ3 albo disabled albo auto

Parallel Port Address 378/IRQ7 278/IRQ5 3BC/IRQ7

Parallel Port Mode EPP ECP Bi-directional

Coś mam pozmieniać w tych ustawieniach? Czy gdzieś indziej się to zmienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się do tematu, bo mam podobny problem z dyskami.

Podczas zamykania systemu dyski się zatrzymują słychać stukające głowice dysków, za chwilę rozpędzają na nowo i komp się wyłącza. To samo dzieje się po restarcie systemu z tą różnica, że sytuacja się powtarza przy ekranie "post" biosu, chwilę trzeba czekać, aż bios wykryje dyski, później system pracuje już normalnie. Nie ma żadnych problemów przy włączaniu kompa, dyski starują normalnie.

Ta dziwna sytuacja zaczęła się dziać po wymianie mobo i cpu.

Dyski sprawdzane HD Tune i chkdsk, żadnych błędów.

Napędy pracują w trybie AHCI. Sprawdziłem ustawienia w biosie i wszystko jest w porządku.

Sprzęt jak z podpisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi