Jabar83 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Z racji tego że mój obecny Pioneek 216BK przestał czytać czyste płyty DVD +/-R i źle wypala płyty DVD+R DL i do tego nie czyta czasem nagranych czas na kolejną zmianę. I tu chciałbym jednak sięgnąć po nagrywarkę BD. Zwłaszcza, że ceny płyt są dość przystępne. Można już mieć 25GB x4 1szt za ok 7-8 od Verbatima. Oczywiście to byłby tylko dodatek, gdyż głównie bym wypalał DVD+R. Wiem, że obecne nagrywarki to straszny shit w większości i w ogóle napędy powoli zaczynają odchodzić do lamusa, ale dyski szybko się zapełniają i trzeba gdzieś to magazynować. Jaką z tych nagrywarek: LG BH10LS30 Sony BD-5300S-0B Obie mogę mieć w tej samej dość przystępnej cenie czyli ok. 370 zł. Ważne by dobrze wypalała zarówno płytki DVD i BD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Ja mam zwyczaj odradzać napędy optyczne do nagrywania, i to samo zrobię teraz. Wg mnie to bez sensu wydane pieniądze. Nie dość że nośniki mają ograniczoną pojemność, to jeszcze zajmują dużo miejsca. Dysk 2 TB można kupić za ok. 280 zł, cena za gigabajt danych jest na prawdę rewelacyjna, o wiele lepsza niż w przypadku płyt optycznych, do tego jak wysoki przecież jest koszt nagrywarki. Sam od długiego czasu używam takiego rozwiązania, podłączam do stacji dokującej dysk gdy chce na niego coś skopiować, już w ten sposób praktycznie zapełniłem 1.5 TB, i niedługo sobie sprawię wlaśnie taki 2 TB. Do tego ile łatwiej taki dysk zabrać do kogoś niż sterte płyt (zakładając chęć przeniesienie dużych ilości danych), no i ile ludzi ma czytnik BD? Do tego dochodzi szybkość odczytu i zapisu, i możliwośc usunięcia danych. Wg mnie nośniki optyczne do archiwizacji danych to przeszłość. Nie pamiętam kiedy na DVD wypalałem coś innego niż DVD-Video, jak archiwizowałem filmy ze starej kamery analogowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Tylko że nie każdego stać na taki dysk twardy. A tak zawsze można iść do sklepu i kupić płytke dvd za 1pln a nie naraz wydać 300. Chodz nagrywarka blue jest droższa to potem zawsze można sobie dokupić znacznie tańszą płytke aniżeli dysk twardy. Dysk także ma ograniczoną pojemność a płytek można kupować ile sie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) 80 x 25 GB = 80 x 7 zł = 560 zł 560 + 370 = 930 Zamiast kupować nagrywarkę, można kupić dużo tańszy dysk, i zacząć odkładać na kolejny te 7 zł codziennie czy co tydzień, zależy jak szybko chcemy zapełnić dysk. Płytki mogą potanieć, ale dyski też. Za jakiś czas znowu pojawią się pojemniejsze talerze i będzie można kupić jeszcze większy dysk za tą samą cenę. Dysk również można wziąć na raty. Nawet z odsetkami wyjdzie dużo dużo taniej niż płyty. Ja nie doradzam komuś kto ma nagrywarke BD. Kolega chce takową kupić, więc mu doradziłem bezapelacyjnie lepszą alternatywę. Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Najtańsza (sensowna) płytka BD to 8PLN za 25GB. 250GB = 80 PLN 1TB = 320 PLN + nagrywarka ponad 350 PLN Dysk (zewnętrzny USB) 1TB = 205 PLN w górę. Idąc zupełnie po kosztach, to mamy: 5 PLN za 25GB, czyli 200 PLN za 1TB. Gdzie tu logika, sens czy opłacalność? Jak głownie masz wypalać DVD, to kup nagrywarkę DVD. Resztę kasy przeznacz na duży przenośny dysk - lub dwa mniejsze, jeśli zależy Ci na znacznym bezpieczeństwie danych. 2.5 cala zaczyna się od 290PLN, ale nadal jest opłacalne. Przykład na 10TB (bo więcej raczej przez najbliższe lata nie zapiszesz): BD: 3550 PLN za 10 TB (w tym nagrywarka 350 PLN, płyty po 8PLN) HDD: 2.5 USB: 3140 PLN za 10 TB (dysk 1TB USB 2.5 cala - 314PLN za sztukę) Do tego "drobne" problemy z przechowywaniem: BD: 10TB/25GB daje 400 płyt CD, czyli 8 "cake'ów" po 50 sztuk! HDD: 10TB/1TB = 10 dysków 2.5 cala 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) Dysk 2 TB można kupić za ok. 280 zł Przenośny, w obudowie na USB (ew. esata, też w obudowie)? Bo dla mnie tylko coś takiego wchodziłoby w grę. Sam myślę na przejściem na HDD (wygoda, możliwość nagrywania/kasowania też czasem się przydaje) ... tylko w ten czas od razu potrzebne 2 sztuki (jeden obraz drugiego, bo strata np. 2 TB danych trochę by bolała... znacznie bardziej niż utrata jednego nośnika optycznego, w moim przypadku DVD {ilość straconych danych}). Widzę że za ~330 coś takiego można kupić: Western Digital WDBAAU0020HBK-EESN - Dyski twarde - Western Digital WDBAAU0020HBK-EESN cena od 299.00zł ... czyli 660zł za 1,86 prawdziwych TB z kopią bezpieczeństwa. ... w sumie nie tak źle (płyty DVD jednowarstwowe kosztowały by *bez kopii bezpieczeństwa 340zł {Verbatim} ... a Blu-Ray Verbatim już by wyszło drożej ... + cena napędu Blu-Ray) . ps. * płyty bez kopii, bo w przypadku awarii jednego nośnika nie tracimy setek GB, przy HDD na którym miałbym te 2 TB już bym się bał nie mieć "lustra" Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Moge sie podpisac rekoma i nogami ;) pod zakupem dysku spelniajacego role magazynu video . Sam kiedys nagrywalem duzo plyt DVD z filmami , od 2 lat wszystko leci na dyski , w kompie ponad 3TB i jakies 2TB na stary dyskach ktore w razie potrzeby podlaczam do stacji dokujacej sharkoona , aczkolwiek z drugiej strony bardzo wazne filmy w plikach .mts z kamkordera HD kopiuje rowniez na plyty DVD co by nie stracic pamiatek z wakacji i wycieczek . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Przenośny, w obudowie na USB (ew. esata, też w obudowie)? Bo dla mnie tylko coś takiego wchodziłoby w grę.Jesli cie tylko przenośny interesuje, to niestety gorzej dla ciebie. Dla mnie liczy się wyłącznie pojemność, i cena za GiB. Dysk 3.5" dla mnie nie problem przenieść, tym bardziej przechowywać. A najważniejszych danych to mam "tylko" pareset giga, których mam backup na osobnym dysku. Reszta to filmy/seriale, to zajmuje zdecydowanie najwięcej miejsca, a i nie są to dane za którymi bym płakał nocami. Ogólnie najważniejszych danych chyba nie ma sensu trzymać na dysku mobilnym, chyba że je sie ciągle przenosi między lokacjami. Wydaje mi sie jednak że odstąpiliśmy od tematu. Devil szuka sprzętu to magazynowania danych, a raczej nie do ich transportu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) Dobra już to sobie przemyślałem i kupię nagrywarkę DVD i do tego WD 1TB pod Sata 3 . A potem tą 500'tkę od Seagate'a wymienię na drugi taki i zrobię RAID 1, albo nawet zaryzykuje RAID 0. Tylko jaka nagrywarka DVD? Ten Samsung SH-S223C co polecają w zestawach ma różnie opinie. W komentarzach w sklepie Proline mocno ją zjechali, że awaryjna, a to dziś częsta przypadłość. Mógłby ktoś polecić jakiś sensowny model, ale taki do kupienia na dziś,. Dużo dobrego słyszałem o Sony Optriac, ale który model. A może coś z LG ? Musi być pod Sata. Ano właśnie Harry DVD-VIDEO. A BD i PS3.. ;) No ale już dobra niech będzie DVD-R. Ale zawsze chciałem to mieć :P p.s do tego oczywiście wezmę też pod USB jakiś 1TB. Tak by mieć co przenosić. Ale to wszystko z czasem. Nie nagrywam za dużo, ale chciałem jednak mieć możliwość wypalenia BD od czasu do czasu. Swoją drogą to będzie moja już 5 nagrywarka DVD :lol: Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Co do filmów BD, to PS3 nie obsługuje samych plików .m2ts np. z podłączonego dysku USB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2011 A wiesz że nawet nie wiem. Pytanie czy to razem z napisami by odtwarzało i zmianą ścieżki audio. W zasadzie nie korzystałbym z tego BD tak często dlatego zrezygnowałem z nagrywarki na rzecz większego dysku. Jednak pod USB dopiero za miesiąc kupię, a na razie zamówiłem WD Black 64 MB Sata III. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Sorry za post pod postem, ale nie chcialem zakładać nowego tematu. Potrzebuję jeszcze kupić dysk twardy zewnętrzny pod USB 3.0. Tak z 500 GB. Zależy mi na dobrej wydajności przy dość niskiej awaryjności. Różne opinie słyszałem na temat takich dysków i niby lubią się psuć. Zastosowane to głównie składowanie danych i/lub przenoszenie ich. Będę chciał też podłączać go do PS3 z nagranymi filmami w Mp4 i m2ts. Co byście polecili w kwocie do 200 zł ? WD My Passport ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...