Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zingeer Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) Temat: RAMDISK v2.0 Sposoby utworzenia przestrzeni dyskowej w pamięci ram oraz pytania dotyczących tego zagadnienia. Ramdysk - to obszar komputerowej pamięci RAM, który jest wykorzystywany w roli pamięci dyskowej. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Instrukcja wykonana przez "Popiół" poprawiona przez "Pietia(lania)" oraz userów PurePc. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- (INSTRUKCJA) 1. Software - Pobieramy i instalujemy program Dataram RAMdisk. 2-A. Konfiguracja I (bez opcji zapisania RamDysku po restarcie) Uruchamiamy konfigurację programu, ustawiamy interesującą nas pojemność partycji, wskazujemy na FAT32 i tworzymy nową partycję przyciskiem Start RAMDisk. 2-B. Konfiguracja II (z opcją zapisania zawartości RamDysku po restarcie komputera) - Wykonujemy punkt "2-A. Konfiguracja I" - przechodzimy do zakładki [Load and Save]: - naciskamy "Save Disk Image Now" (czekamy aż skończy zapisywać) - zaznaczamy "Load Disc Image at Startup" oraz "Save Disc Image on Shutdown". Uwagi: Od tego momentu RamDysk będzie automatycznie zapisywany przed zamknięciem systemu. Dzięki czemu po uruchomieniu komputera zostanie on automatycznie wczytany, a dane na Ramdysku zostaną przywrócone. 3. Zwiększenie wydajności Systemu - Ustawiamy Pagefile na nowo utworzonej partycji (dla win7: System->Zaawansowane Ustawienia Systemu->Wydajność i przycisk Ustawienia->zakładka Zaawansowane->Zmień a następnie ustalamy stały rozmiar pliku stronicowania na partycji RamDyskowej, a na reszcie partycji wyłączamy) Pagefile - Plik "Pagefile.sys", jest elementem systemu, który używany jest jakby była to pamięć RAM. Plik ten jest ukrytym plikiem systemowym, standardowo umieszczonym na partycji rozruchowej (przeważnie na partycji C:). 4. Rejestr systemu - uruchamiamy rejestr systemowy ( regedit : odnajdujemy ścieżkę HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\RAMDiskVE zmieniamy wartosc parametru "start" z 3 na 0 Uwagi: Dzięki tej zmianie rozruch RamDysku następuje w momencie startu Windowsa (jeszcze przed logowaniem) wtedy Windows na spokojnie ładuje pagefile do RamDysku bez koniecznosci wczytywania ich z obrazu .img przez program 5. Zwiększenie wydajności przeglądarki internetowej Poleca się przenieść Cache przeglądarek na partycję RAMdiskową: a) w IE -> Opcje internetowe, Ustawienia Historii przeglądania i przenieś folder b) w Operze -> odpalamy w przeglądarce Opera:Config, znajdujemy Cache Directory4 oraz Operator Cache Directory4 i zmieniamy ścieżki c) w Chrome -> dopisujemy do skrótu programu --disk-cache-dir="CACHE_DIR" --disk-cache-size=N , gdzie CACHE_DIR to ścieżka do folderu na partycji Ramdiskowej a N to pojemność Cache'u w bajtach Przykład przeniesienia Cache przeglądarki ChromePlus na partycje RamDyskową N: (tworzymy bądź modyfikujemy skrót do przeglądarki wpisując w miejsce "Element Docelowy") "C:\Users\Nazwa Użytkownika\AppData\Roaming\ChromePlus\chrome.exe" --user-data-dir=N:\BrowserCache d) w Firefox -> - about:config - utworzyc browser.cache.disk.parent_directory - wklepac sciezkę - restart firefoxa Uwagi ogólne: -Przy dużych RamDyskach można przenieść jeszcze Temp z systemu Windowsa. Aby to zrobić musi być wystarczająca ilość miejsca, aby nie było później problemu z instalowaniem nowych programów. -Pagefile i Cache działa bezproblemowo opisanym wyżej sposobem na Win7. Test nr.1 dysku utworzonego w pamięci ram: Test I wykonano na: -AMD Athlon X2 255 (2x 3,1GHz) -Asus M4A88TD-V Evo/USB3 -WD Caviar Black WD6402AAEX 640GB sATA III 64MB -(2x) Kingston HyperX 2GB DDR3-1600 Blue KHX1600C9AD3B1/2G Test nr.2 dysku utworzonego w pamięci ram: Test wykonano na: -Intel Celeron Dual-Core G530 LGA1155 BOX (2x 2,4 Ghz) -Asus P8Z68-V/Gen3 -WD Caviar Black WD6402AAEX 640GB sATA III 64MB -Corsair DDR3 8GB(2x4GB) 1866MHz Vengeance CL9 Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Zingeer 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 A propo zmiany w rejestrze, to nie jest dobre rozwiązanie. Fakt, tworzy nam to RAMDisk przy starcie systemu, ale prawdopodobnie czysty - nie mylę się? Lepiej wczytywać i zapisywać obraz na dysku, wtedy mamy cały pagefile w stanie takim jakim go zostawiliśmy oraz Cache - nie wyobrażam sobie tworzyć go na nowo przy uruchomieniu Opery i 25 zakładek... Strasznie to by spowalniało pracę przeglądarki po pierwszym uruchomieniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 sluchaj ale start dysku nie ma nic wspolnego z odtworzeniem go z HDD ( tj jezeli taka opcja Ci potrzebna to szybszy start nie przeszkadza w tym o czym piszesz , poniewaz ramdysk jest tworzony najpierw a dopieo pozniej jest wgrywany na niego zapis z dysku ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Co do konfigutacji ramdiska, to system plików ma znaczenie? Bo ja osobiście dałem Unformatted i samemu stworzyłem partycję NTFS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Cache na NTFS chodził mi koszmarnie wolno - strony w Operze odświeżały się dłużej niż na HDD. Na FAT32 jest lepiej. Wpływ na pagefile ciężko ocenić. NTFSu nie ma sensu używać dla małych partycji i gdy nie stosujemy plików powyżej 4GB. FAT32 jest ogólnie szybszy w każdej sytuacji. sluchaj ale start dysku nie ma nic wspolnego z odtworzeniem go z HDD ( tj jezeli taka opcja Ci potrzebna to szybszy start nie przeszkadza w tym o czym piszesz , poniewaz ramdysk jest tworzony najpierw a dopieo pozniej jest wgrywany na niego zapis z dysku ) No to po co w takiej sytuacji zmieniać opcję w rejestrze? Co mi to da, gdy pagefile działa mi bez problemu? :) Raczej nic. Warto dodać informację w FAQ o zapisywaniu i odczytywaniu obrazu, bo to jest istotne gdy korzystamy np. z Cache na ramdisku, czy zamieszczamy tam cokolwiek innego niż pagefile. W przypadku gdy korzystamy z samego pagefile to rezygnowanie z obrazu ma sens - oszczędzamy czas, a pagefile tworzy się szybko na nowo podczas uruchomiania systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) 5. Firefox - about:config - utworzyc browser.cache.disk.parent_directory - wklepac sciezkę - restart firefoxa Poza PF na ramdysku mozna zrobic jeszcze jedną ciekawą opcję. Wrzucic tam readyboost. Edytowane 1 Maja 2011 przez ZlyUser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) Readyboost został stworzony z myślą o komputerach z 2GB lub mniej ramu - użytkownicy większej ilości pamięci nie odczują różnicy w wydajności Także nie warto. Edit: mea culpa, myliłem się. Na drugiej stronie kolega dokładnie wytłumaczył jak ReadyBoost może przyspieszyć pracę komputera. Edytowane 17 Lipca 2012 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) Jak sobie wywalisz połowe ramu na ramdysk to warto poeksperymentować. W dodatku rb jest znacznie lepiej zarządzany i zoptymalizowany do odczytu konkretnych danych niz pf. Edytowane 1 Maja 2011 przez ZlyUser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zingeer Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) Za chwile dodam informacje o Firefox (ZlyUser) oraz o możliwości załadowania ramdysku z zapisanego obrazu. Nie mam możliwości aktualnie przetestowania tego, więc mam pytanie czy można zrobić tak, aby ramdysk uruchamiał się przed systemem i załadował obraz z pliku img? Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły jak można wykorzystać ramdisc to ja to wszystko spisze i dodam później. Edytowane 2 Maja 2011 przez Zingeer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 tak mozna tak zrobic wlasnie wykonalem testy ze all jest OK wszystko co ma byc zaladowane z pliku img jest ladowane nic nie ginie ;] a modyfikacja w jejestrze jest :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) ............ Super opis, prosto i logicznie. Wreszcie można wykorzystać leżący odłogiem ram. Dzięki za trik z rejestrem w końcu darmowy program który działa prosto i dobrze. Moje wyniki: Edytowane 2 Maja 2011 przez sts 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Mi po restarcie systemu, czy to z opcją w rejestrze na 0 czy 3, tworzy RAMdysk, tylko że nie zakłada partycji. Dysk widnieje w diskmgmt.msc jako "Unallocated" i po włączeniu menedżera pyta o jego inicjowanie. I co z takim fantem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 a która opcja na Ceche FF jest lepsza, ta podana tutaj z tworzonym Ramdiskiem, czy ta z linku http://ittechblog.pl/2010/11/12/przyspiesz-swojego-firefoxa-cache-w-pamieci-ram-bez-ramdisku/, która przenosi cache bezpośrednio do pamięci RAM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) Mi po restarcie systemu, czy to z opcją w rejestrze na 0 czy 3, tworzy RAMdysk, tylko że nie zakłada partycji. Dysk widnieje w diskmgmt.msc jako "Unallocated" i po włączeniu menedżera pyta o jego inicjowanie. I co z takim fantem? Utworzyłeś ramdisc z opcja unforamtet zapewne. Utwórz ramdisc w formacie fat32. Edytowane 2 Maja 2011 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Masz mnie za debila? Nie urodziłem się wczoraj. Tworzyłem z opcji 2b i jak zaznaczy się haczyk przy "Load disk image...", to w pierwszej zakładce wszystkie opcje wyboru partycji robią się szare. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaj007 Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Elektronek też miałem ten problem. Najpierw stwórz dysk i zapisz(bez zaznaczania opcji Load) a następnie zaznacz opcję Load. Bez tego ciągle mi się unformated tworzył 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Masz mnie za debila? Nie urodziłem się wczoraj. Jak najbardziej nie. Po prostu chciałem pomóc. W takim razie nie znam odpowiedzi na twoje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) Dzięki Masaj007. Bez zaznaczania "Load" wszystko jest OK, partycja się tworzy i pagefile też, ale jak tylko zaznaczę, to po uruchomieniu nie ma partycji. Próbowałem zapisywać obraz i wtedy partycję stworzył, ale pagefile się na niej nie pojawił i wywalił błąd z problem z pagefilem - że tworzy sobie go gdzieś indziej. Będę używał bez load i zobaczę, czy coś pomaga. Poza tym dołączam się do pytania antona. Edytowane 2 Maja 2011 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 czy widoczny jest jakis skok wydajnosci miedzy pagefile na HDD a na RAMie? w czym najbardziej to odczuje ? Zrobilem sobie RAMdisc o pojemnosci 1GB i procz Opery (Cache) nic nie przychodzi mi do głowy. Chcialem pliki ze steama wrzucic i zobaczyc czy bedzie roznica np w CS:S ale troche duzo waza :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Różnice zobaczysz w GTA IV, oraz w 32-bitowych aplikacjach np. do obróbki video. W 64-bitowych aplikacjach będzie lekki spadek wydajności, ponieważ taki RAMDisk będzie wolniejszy niż bezpośredni dostęp do pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Ja mam inne pytanie.uzywalem ramdisku innej firmy,przy 4 giga ramu. Bez problemu moglem zalozyc dysk 2 gigowy, nawet 2,5 giga. Dolozylem teraz 2 giga ramu, mam w sumie 6. No i problem jest taki- probowalem kilku roznych ramdyskow,darmowych i platnych-nie moge zalozyc ramdrivu wiekszego niz ok 1,5 gb. We wszystkich programach wyskakuje ze jest za malo pamieci dostepnej, zebym zwolnil wiecej pamieci. To jest troche bez sensu, bo przy 4 giga moglem zalozyc o wiele wiekszy dysk. Jakies pomysly czym to moze byc spowodowane?Mam oczywiscie win7x64,nic innego nie bylo zmieniane.Wylaczalem wstepne ladowanie do pamieci,bo to moglo zapychac ram, ale tez bez efektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenfir Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Czy zrobienie ramdisku przy ssd coś daje? Warto się w to bawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Nie ma zadnego sensu fenfir ;) na szybkosci nic nie zyskasz, jedynie tyle ze teoretycznie dysk ssd bedzie sie troszke mniej zuzywal, jesli przeniesiesz tam tempa czy inne katalogi tymczasowe. Edytowane 14 Maja 2011 przez kreon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt32 Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 Jak jest u Was z zamykaniem/restartem W7? U mnie, po zastosowaniu ramdisk'u, W7 restartuje się ok. 5 min. Normalne to? Trochę to męczące jest... Dodam, że W7 był instalowany wczoraj na nowym SSD, ale na starym HDD z W7 było to samo, czyli ok. 5 min. czekania na restart. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 pewnie zapisuje ramdysk na hdd zalezy co masz na ramdysku jezeli tylko swapa to mozesz wylaczyc zapisywanie i wczytywanie ramdysku tylko pozwolic zeby winda caly czas tworzyla nowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt32 Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 pewnie zapisuje ramdysk na hdd zalezy co masz na ramdysku jezeli tylko swapa to mozesz wylaczyc zapisywanie i wczytywanie ramdysku tylko pozwolic zeby winda caly czas tworzyla nowego Niestety mam tam tylko cache przeglądarek... nie chcę, żeby mi mieliło po ssd ;) więc odpada wyłączenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Mi też zapisuje na HDD i nie trwa to 5 minut, a ok. 10 sekund, oczywiście, zależy jaki duży, ja mam 512MB, ale nawet taki 1GB lub 2GB nie powinien dłużej jak pół minuty się zapisywać. Ważna sprawa - zdefragmentuj plik obrazu, jeśli masz go na HDD. Ja mam na HDD zapisywanie obrazu bo mi szkoda SSD, a poza tym mój Intel ma sekwencyjny zapis ok. 45MB/s więc wolniej jak HDD i wyłaczanie zapewne by wolniej trwało. Btw. Ja też nie zmieniałem nic w rejestrze i mi pagefile działa elegancko na ramdisku. Kiedyś też miałem problemy z tym, że po grzebaniu w rejestrze mi się uruchamiał niezainicjowany. Bez triku jest i tak wszystko ok. Cache przeglądarek na ramdysku ratuje życie ssd'kom ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Btw. Ja też nie zmieniałem nic w rejestrze i mi pagefile działa elegancko na ramdisku. Kiedyś też miałem problemy z tym, że po grzebaniu w rejestrze mi się uruchamiał niezainicjowany. Bez triku jest i tak wszystko ok. Cache przeglądarek na ramdysku ratuje życie ssd'kom ;) Calkowicie zbedne. Mam cache przegladarek na ssdkach i nie powoduje on jakiegos super horendalnego zuzycia zapisu w moich intelach. Ale pytanie czy ktos bawil sie duzym ramdiskiem takim 8-12 giga na ktorym byly instalowane cale programy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Super horrendalnego nie, ale jak siedzisz dużo np. na YT, to możesz buforować po pare giga dziennie a to już w przeciągu dłuższego czasu jest sporo. Z tego względu, że miałem problemy z za małym swapem i na Ramdisku siedziało mi właśnie tylko cache przeglądarek, a na większego mam za mało ramu - to go usunąłem, plik wymiany w wielkości 1GB poleciał na SSD a cache FF bezpośrednio do ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2011 Chcę utworzyć ramdisk wyłącznie pod cache ff. Ile zarezerwować miejsca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...