Skocz do zawartości
superduty

Wybór płyty 1155

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Do 2500k wybrałem dwie płyty i mam kilka pytań:

(1)Asus p8z68 v- pro

(2)Asrock z68 extreme4

Która z nich będzie lepsza, stabilniejsza, większe oc na tym samym napięciu? Jeśli ktoś z was nabył te płyty to proszę o podanie wad i zalet.

Dodam że Asus P67 miał problemy z uśpieniem i restarty, też po oc. Na extreme systems znalazłem info że płyta (1) nadal ma te problemy co p67.

Czy jest płynna regulacja wszystkich wentylatorów na tej płycie, odnośnie 3 pin można regulować za pomocą speedfana?, w msi mogłem.

Czy są jeszcze inne problemy z tą płytą o których nie wiem, to proszę o info, jak z dźwiękiem na tej płycie?.

Odnośnie (2) płyty czy posiada ona podobne problemy jak wyżej Asus? Ma mniej faz zasilania i czy to nie wpłynie na słabe oc procka?

Z testów na necie to przeważnie jest oc na poziomie 4,6. Z tego co wiem to na p67 extreme4 był problem z regulacją wentylatorów, nie wiem czy to poprawili w z68.

Odnośnie oc procka powyżej 4 Ghz zależy mi na tym aby pamięci np. 1600Mhz pracowały na swoich fabrycznych ustawieniach, lub nawet podkręcić je wyżej? Czy na tych płytach będzie to możliwe? Kolega ma p67 extreme6 i po oc procka pamięci musiał dać z 1600 na 1333mhz!!! bo mu komp się nie włączał, no i tragiczna dźwiękówka. Czy na tego Asrocka jest możliwość przedłużenia gwarancji o rok jak w przypadku p67? Czy obie płyty mają PL język w uefi? Kupował ktoś z was w emarket.pl, dobry to sklep, nie ma problemów z reklamacją?

Edytowane przez superduty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę samodzielności:

Z68 Express Roundup: Three Motherboards Do Battle Around $200 : Overclocking, Quick Sync, And SSD Caching

P.S. tyle pytań bez płyty...nie wiem czy to forum wytrzyma kolejną falę kiedy już dokonasz wyboru :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszym wyborem byłby AsRock P67 Extreme4 B3. Jest bardzo dobrze wyposażony i pozwala mocne OC w przeciwieństwie do Z68 PRO3. Ewentualnie możesz dołożyć do Z68 Extreme4, jeśli tak bardzo zależy Ci na obsłudze zintegrowanej grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe, ale nie zmienia to faktu, że temperatury sekcji zasilania będą wyższe w przypadku OC na Z68 PRO3 niż na P67/Z68 Extreme4, w wyniku czego to Extreme4 jest bardziej opłacalna do większego OC. Jeśli się z tym nie zgadzasz, to powiedz czemu jesteś posiadaczem właśnie P67 Extreme4, a nie P67/Z68 PRO3 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się z tym nie zgadzasz, to powiedz czemu jesteś posiadaczem właśnie P67 Extreme4, a nie P67/Z68 PRO3 :)

Czy mi się zdaje czy próbujesz mącić wodę?

Poczytaj od kiedy radiergummi wypowiada się o platformie s.1155 to może wpadniesz dlaczego nie ma Z68.

Nie próbuj za wszelką cenę bronić swoich racji bo troszkę zabawny efekt to daje.

Najpierw twierdzisz

AsRock P67 Extreme4 B3. Jest bardzo dobrze wyposażony i pozwala mocne OC w przeciwieństwie do Z68 PRO3

Twierdzenie wypowiedziane w ciemno. Potem próbujesz się bronić wyższymi temp. sekcji zasilania. Jak się palnie gafę a ma się jaja to trzeba się przyznać do błędu.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem jedną z 15szt, które jako pierwsze trafiły do Polski. Wtedy jeszcze Z68 nie było. Poza tym Extreme4 ma bogatsze wyposażenie, więcej portów USB 3.0, SATA 6 i wsparcie dla CF, SLi.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus

Różnica między AsRockiem P67 PRO3 a Z68 PRO3 nie jest jakaś kolosalna, dlatego też dałem ukośnik. Co do OC - fakt, przyznaję się do błędu, źle to sformułowałem. Naturalnie chodziło mi o temperatury, także sekcji zasilania. I nadal będę bronić swoich racji, mianowicie do większego OC lepszy będzie Extreme4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między AsRockiem P67 PRO3 a Z68 PRO3 nie jest jakaś kolosalna, dlatego też dałem ukośnik.

A tu się nie zgodzę. Kolosalna może nie jest, ale duża jak najbardziej. Z68 Pro3 ma trzy fazy mniej, w dodatku dwie nie są chłodzone. Podejrzewam, że jeśli chodzi o temperatury, to będzie podobnie jak z GB P67A-UD3. Widać wyraźnie, że ASRock chciał zwiększyć różnicę między Pro3 a Extreme4, bo w przypadku P67 nie było zbyt wielu argumentów za dopłacaniem do droższych wersji.

I nadal będę bronić swoich racji, mianowicie do większego OC lepszy będzie Extreme4.

Patrz wyżej. O ile zapewne nie ma różnic między Z68 a P67 w wersji Extreme4, tak w przypadku Pro3 sytuacja jest już inna. Na miejscu osoby ze skromnym budżetem nie oglądałbym się za Z68 i brałbym P67 Pro3.

Na podstawie mojego doświadczenia z ASRockami P67 mogę stwierdzić, że nie trzeba koniecznie dopłacać do wersji Extreme4. To raczej nie kwestia większego OC (bo nie jest wyraźnie większe), a budżetu i samej chęci dopłacania do czegoś droższego. Dla niektórych wystarczającym powodem są właśnie dwa PCI-E i SLI/CF.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu się nie zgodzę. Kolosalna może nie jest, ale duża jak najbardziej. Z68 Pro3 ma trzy fazy mniej, w dodatku dwie nie są chłodzone. Podejrzewam, że jeśli chodzi o temperatury, to będzie podobnie jak z GB P67A-UD3. Widać wyraźnie, że ASRock chciał zwiększyć różnicę między Pro3 a Extreme4, bo w przypadku P67 nie było zbyt wielu argumentów za dopłacaniem do droższych wersji.

Tak, ale mowa była o Extreme4 i różnicach między nim a P67/Z68 PRO3. Co do Z68, to wspominałem wyżej, że ma słabszą sekcję zasilania i jeden mały radiator. Różnice widać praktycznie na pierwszy rzut oka. Za Z68 PRO3 przemawia tylko obsługa zintegrowanej grafiki, do lekkiego OC płyta też wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odniosłem się do tego zdania:

Różnica między AsRockiem P67 PRO3 a Z68 PRO3 nie jest jakaś kolosalna, dlatego też dałem ukośnik.

A co do reszty - sytuacja jest taka, że Klaus i radiergummi twierdzą, że Z68 Pro3 jest OK, Ty twierdzisz, że trzeba dopłacić do Extreme4, a ja uważam, że złotym środkiem jest P67 Pro3 :wink: . Widzę jednak, że P67 Pro3 B3 jest już coraz słabiej dostępna, więc niebawem będzie zapewne wybór (z oferty ASRocka) między Z68 Pro3, P67 Extreme4 i Z68 Extreme4, widzę jakąś alternatywą jest też P67 Fatal1ty Performance.

Kluczowym jednak tematem jest Twoje stwierdzenie, że Z68 Pro3 ma gorsze OC. Na jakiej podstawie tak stwierdziłeś? Bo widzę, że nasze dywagacje opierają się jedynie na teorii (mniej faz zasilania=gorsze OC), a to nie ma sensu. Temperatury przecież nie będą problemem, skoro nawet P67A-UD3 ma z wykręconym i7 2600K akceptowalne temperatury (75*C w moim teście). Ta płyta jest raczej przeznaczona dla Core i5 2500K, a dla tego procesora taka sekcja będzie w pełni wystarczająca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może masz rację, test widziałem, ale warto zwrócić na dość dużą różnicę temperatur między chociażby P67 Extreme4 a Gigabyte P67A-UD3. Było to ~30* jeśli dobrze pamiętam, a więc sporo. Co do słabszego OC na Z68 PRO3 - już wspominałem o tym, że chodziło mi głównie o temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi