Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD 7000 (GCN 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

1200/1400 - na napięciu 1.22 idzie ale znów się zaczęły jazdy z obniżaniem taktowania

co ciekawe nie widać tego ani w gpu-z, ani w AF

jedynie widać afekt w postaci obniżonych wyników w benchmarkach

zastanawiam się czy nie zmienić biosu na wersję bez boosta bo te 1.2 GHz chętnie bym z niej wycisnął

na 1150 / 1400

3dmark11 : graphic score 10050 - ustawienia P

unigine : 1140 - extreme

i5 3570 @ 4.5 GHz

jaka jest bezpieczna temperatura ?

bym spróbował ustawić obroty wiatraczków na sztywno

@humanoidal

wątpię by karta z linka miała dużo lepsze chłodzenie od tego co ma moja

więc raczej się nastawiaj przy mocnym OC na hałas

Edytowane przez quo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na 1200MHz/1750MHz (rev1.0 bez boost'a) jest max 55% (ustawienia auto) i max temo 65oC. 40-50% po OC nie ma szans chyba, że 1.0-1.1Ghz

No i jak wtedy z głośnością karty?

i5 3570 @ 4.5 GHz

BCLK 112? Dołączona grafika

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55% to wg mnie max obroty, które nie są denerwujące. powyżej 56-57% jest już dla mnie za głośno. Muszę wymienić te Mistrale bo zaczęły głośniej chodzić i szumieć zagłuszając całą resztę więc moją opinią do końca się nie sugeruj.

60% to już jest taka suszarka na wolnych obrotach ;D na szczęście do takich prędkości się nie rozkręca.

Ogólnie zmiana 7850 na 7950 jest jak najbardziej na miejscu ponieważ wiele nie dopłacasz a otrzymujesz kartę która się podkreca o 30-40% + gry. Tak od 1.1GHz na gpu widać wyraźną różnice w dodatkowych fps'ach.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie 40% już jest nie do zaakceptowania ( to chyba ~1500 RPM )

zmieniłem taktowanie pamięci

1400 na 1700 -----> unigine score 1150 na 1200, mało ale zawsze coś

przy taktowaniu rdzenia 1200 karta tak jakoś żałośnie popiskuje jakby mówiła "PLS NIE ZABIJAJ MNIE"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Topowe karty nie idą na kompromisy. Albo chcesz max wydajność i osiągi to wtedy bierzesz 7950/70 albo cisze to bierzesz 7770/7850. Jak chcesz mieć cicho to puść ją na def i tyle. 40% to domyślne obroty na ustawieniach wentyla na auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wlasnie rozebralem swojego GB7970OC-3GD na czesci celem wymiany stockowego TIM na CLP (Dołączona grafika) i musze zadać kilka pytań. Jeszcze tylko wtrące, że ta stockowa "pasta" jest tak samo marnej jakosci jak ta w i5-3570k. Nie lepi sie w ogole do rak, a zachowuje sie jak plastelina. No ale wracajac do tematu, na karcie znajduja sie thermal pady, ktore chlodza pamieci, czy moge je wymienic na jakas paste, niekoniecznie CLP?

http://img203.images.../7970cooler.jpg

Od czego jest ten prostokatny radiatorek zaraz za dławikami? Czy tutaj tez mozna zamienic te thermalpady na cos innego? Warto?

http://img820.images...72/7970coto.jpg

A tak wyglada rdzen z nalozona stockowa pasta

http://img194.images...872/7970gpu.jpg

Jak widac prawie polowa rdzenia nie jest pokryta pasta. Na stronach tomshardware i overclock.net radzili zeby je wlasnie wymienic a na pewno polepsza sie wyniki w OC. Jak na razie moja karta idzie na 1050/1500 i po 3 minutach w furmarku osiąga 80C. Mam nadzieje, ze po wymiane uda sie zbic przynajmniej 10C Dołączona grafika albo chociaz przynajmniej przyciszyc troche ten WF3 bo przy maksymalnych obrotach to slychac go jak tajfun.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten radiatorek jest bardzo ważny, ponieważ chłodzi całą sekcję zasilania (tzw. VRM). Ja bym nie wymieniał thermalpadów, no chyba, że zamierzasz zmienić całe chłodzenie (np. na fullcovera WC), to wtedy można się pobawić w takie rzeczy. A co do pokrycia rdzenia pastą, to był cały, reszta smarowidła po prostu została na radiatorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podsumuję moją zabawę z sapphire 7950 dual-x boost

pamięci idą stabilnie tylko na 1650

napięcia na nich zmienić nie mogę ( na sztywno jest ustawione 1.5 V )

maksymalne taktowanie rdzenia 1225 przy napięciu 1.25 V

u mnie jest jakiś mechanizm zawieszania pracy rdzenia na ułamek sekundy gdy temperatura dochodzi do 65 stopni

wymusza to wysokie obroty wiatraczków

Power Limit nie pozwala zaszaleć z taktowaniem rdzenia i napięciami a zakres jego regulacji jest zbyt mały

chłodzeniem dual-x jestem rozczarowany ( ale może po prostu zbyt wiele wymagam )

ostatecznie grafa będzie chodzić na ustawieniach 1100 / 1650 przy napięciu 1.09 ( odczyt gpu-z 1.04 )

pozostaje niedosyt bo liczyłem, że stabilne 1200 MHz przy sensownych obrotach wiatraczków jest osiągalne

największy jej minus to brak pewności, że dostanie się model z odblokowaną regulacją napięcia

PS : zapomniałem wspomnieć o problemach z Trixxem które się objawiały 20% spadkiem wydajności

Edytowane przez quo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quo 1200 ? to tylko wybrancy na powietrzu. Mialem wczesniej sapphire 7950 oc950 z takim samym chlodzeniem jak na twojej, teraz mam vapor-x po wymianie gwarancyjnej.

Na chlodzenie nie narzekam. Powyzej 55% jest glosno, ale niestety cos za cos. Ustaw sobie fan profil 1:1 w AB, mysle ze to jest najlepsze rozwiazanie. Najwidoczniej nie slyszales jeszcze pozadnej suszary Dołączona grafika

Nie mozliwe ze masz zablokowane vmem, sciagnij zmodowanego trixxa, tam jest mozliwosc zmiany napiecia. Ja na 1.6v podchodze pod 1900mhz na pamiatkach.

Natomiast bolaczka vapor-x'ow jest wysoka temp. VRM, troche poprawiono przez aktualizacje biosu, ale jeszcze troche brakuje...

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta promocja na Crysis 3 i Bioshock jest jakoś ograniczona ilościowo/czasowo ? Kartę prawdopodobnie kupię po 10 marca. No chyba że Nvidia czymś zaskoczy, ale ów gry przemawiają na korzyść AMD. Już powoli zaczynam się godzić z brakiem PhysX. Martwią mnie tylko niektóre wyniki z Crysis 2 w zależności od sterów. Na niektórych obrywa od GTX 670. A docelowo będzie do Crysis 2 i 3 oraz jakieś nowe tytuły, które może z czasem się pojawią. Byłby to mój ostatni zakup do komputera i chciałbym żeby był udany.

Nvidia zaskoczy titanem , który będzie kosztował zapewne ponad 4tyś. Ja ci radzę poczytać zachodnie fora i przestań patrzeć na wykresy , bo to nie wiele wspólnego z tym co widzisz na ekranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil a do czego ci physx, gier jak na lekarstwo, a zawsze możesz kupić sobie jakiegoś 8800gt na allegro i uruchomić physx na karcie ati, reszta tak jak pisze sideband nvidia wypuści titana ale cena będzie z braku konkurencji zaporowa, dodatkowo szykuje się spora grzałka w tej chwili 7970 to ceneowo i wydajnościowo bardzo dobra karta, bo ceny gtx680 wyższe jak w zeszłym roku wręcz absurdalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam zadnych mikroprzyciec ani tearingu nie mam a na tym punkcie jestem przeczulony. Owszem w skyrimie na pierwszych sterach byl tearing obecnie plynniej byc juz nie moze. Nowe stery daly kopa i 7970 wychodzi na prowadzenie przez 680 w dodatku ladnie soe kreci i dodaja ciekawe gry w promocji. Jesli komus nie zalezy na physx to 7970 to najlepszy obecnie wybor. Tak jak koledzy mowili cena titana bedzie kosmiczna, na 100% nie wydadza tego za mniej jak 2.5k

Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiero co pisałeś @ptys że 7970 jest licha bo nie działają na niej gry tak płynnie jak na 680 - mikroprzycięcia i inne babole? no to jak to w końcu z tym jest?

ja miałem 7970 zaraz po premierze i nie zdążyłem się załapać na nowe stery a więc nie wiem jak sprawa microprzycieć wygląda teraz, dodam tylko że nie była to wina mojej karty bo przez chwilkę miałem 7950 od gigabyte i ten sam problem, gdybym nie miał gtx680 i musiałbym teraz kupować gpu to kupiłbym 7970 za 1300zł a nie 680 za 1800zł bo po prostu ta karta nie jest tego warta, wydajność podobna a cena sporo wyższa, a jak ktoś chce physix to rozwiązanie które podałem sprawdza się idealnie, miałem swego czasu hd5970 i gts250 i nie było z zadną grą obsługująca fizykę problemów Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pisałem o physx nv + amd życze powodzenia Dołączona grafika , wejdz na ngohq.com i zobacz jak trzeba kombinować teraz i nie na kazdemu to działa. Także szkoda zachodu.

Co do płynności na amd jak pisałem wejsć na fora i poczytać , tu nie chodzi tearing jak przy wyłączonym vsync ehh. Do tego dorzućmy migające textury , coś tam zaczęli poprawiać , ale problem nadal istnieje dotyczy gier dx9.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brym, i jak tam alumiowa podstawa chłodzenia po kontakcie z CLP? Dołączona grafika

A dlaczego aluminiowa? Wyglada to jak miedziana plytka ktora jest polaczona z rurkami do odprowadzania ciepla. A samej CLP nie dalem, zamowilem CLU zeby moc potem sciagnac bez problemu radiator. Na razie siedzi tam jakas gowniana pasta, ktora tylko pogorszyla temp :D Jak dojdzie CLU to dam znac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O 680 nie myślę, bo za dużo kosztuję. Docelowo ma być GTX 670 lub Radeon 7970. Myślę nawet czy nie wziąć 7950 i go podkręcić. Do 10 marca mam sporo czasu. A o titanie nie myślę, bo wiadomo że jak ma kosztować 1000$ to pewnie u nas będzie za ok 3600-4000 zł. I pewnie ograniczona ilość. Brak konkurencji ze strony AMD pogarsza tylko sytuację. Nvidia zawsze przesadzała z cenami tak jak Intel. Więc wątpię by po pojawieniu się Titana cena 680 i 670 poszła znacznie w dół Nowe stery od AMD rzeczywiście sporo namieszały. Side te migające tekstury to takie widizałem w Crysis 1 np jak się patrzyło na ziemię. Ale to ja miałem też na 8800GT. Ogólnie nie było to uciążliwe. Ale mikroprzyciącia są dla mnie niedo zakceptowania, więc lepiej żeby ich faktycznie nie było na nowych Catalystach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem 7970 zaraz po premierze i nie zdążyłem się załapać na nowe stery a więc nie wiem jak sprawa microprzycieć wygląda teraz, dodam tylko że nie była to wina mojej karty bo przez chwilkę miałem 7950 od gigabyte i ten sam problem, gdybym nie miał gtx680 i musiałbym teraz kupować gpu to kupiłbym 7970 za 1300zł a nie 680 za 1800zł bo po prostu ta karta nie jest tego warta, wydajność podobna a cena sporo wyższa, a jak ktoś chce physix to rozwiązanie które podałem sprawdza się idealnie, miałem swego czasu hd5970 i gts250 i nie było z zadną grą obsługująca fizykę problemów

mnie od kart amd odpychają jedynie ich sterowniki. gdyby nie to pewnie że gdybym dzisiaj kupował kartę to kupiłbym 7970 albo mocno się nadtym zastanowił Dołączona grafika. ale te pożal się boże sterowniki... nie twierdze że nvidia ma jakieś rewelacyjne ale przynajmniej nie ma z nimi tylu problemów, przynajmniej ja takich nie miałem. i ile trzeba było czekać na to przeklęte amd żeby w końcu zrobili ze sterami porządek poprostu wstyd. jako zadośćuczynienie powinni teraz wszystkim posiadaczom 7950 i 7970 dać darmowe gierki a nie tylko tym co kupują nowe karty.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja narazie odpalałem crysisa 2 i stalkera CoP

w crysis faktycznie czasami jakaś tekstura mrugnie, ale tragedii nie ma jak się to wydarzy raz na 30 minut

co do przycięć to nic takiego nie widzę

wszystko jest ustawione na maksa i rozgrywka jest super płynna

natomiast problemy z Trixxem o których wspominałem wcześniej właśnie objawiały się takimi mikroprzycięciami

minimalne FPS spadały o 40-50% a ogólne wyniki karty o 20%

wcześniej przez kilka lat miałem radka 4850 i nic złego o nim powiedzieć nie mogę

Edytowane przez quo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to widać mam szczęście. Przesiadłem się z 5850 na 7970 i na żadnej z kart nie miałem wyżej opisanych problemów.

Natomiast na 260GTX w Bad Company 2 na atacamie znikały mi tekstury schodów we wraku na środku :D Co ciekawe współlokator z 275GTX miał ten sam problem :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi