Skocz do zawartości
ChubbChubbX

Nowy Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kwestia jest prosta.

Aktualnie posiadam karte graficzna XFX HD 4890 1GB DDR5

I chce zamienic na sugerowane w zestawach na listopad Gigabyte GeForce GTX 560 OC

Koszt upgradu to 300-350 PLN

Czy to ma sens?

Pozostale komponenty komputera: C2D 2x3Ghz (E8400), 4 GB DDR2,Foxconn P35A-S,Zasilacz Chieftec CFT 560 14C (czy jakos tak ma odpinane kable)

Czekam na sugestie - pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4890 jest o ~9% wydajniejszy od 5830, a ten z kolei jest ~20% mniej wydajny od GTX'a 560. W skrócie moim zdaniem nie warto, a i procesor byłby ogranicznikiem. Dodatkowo sterowniki nvidii miały problem z za dużym obciążeniem dwurdzeniowych procesorów, bo producent optymalizuje wszystko pod nowe procki.. Poza tym GTX ma spory pobór energii względem na przykład konkurencyjnego HD6870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę słaby upgrade, musiałbyś celować w 560Ti, a cena odpowiednio wyższa.

Opłacalne też są HD5850/70 z rynku wtórnego.

Sugerując się porównaniem kart, bierz też pod uwagę potencjał OC. Niektóre modele kręcą się znacznie lepiej niż inne, i realne różnice wydajności mogą dość znacząco wzrosnąć.

Jeżeli szukasz upgradeu, podkręć tego E8400, te procesory kręcą się znacznie wyżej niż 3ghz.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

W zwiazku z sugestia jaka otrzymalem w moim poprzednim poscie ze nie ma sensu upgrade'owac nic w moim aktualnym sprzecie stwierdzilem ze zloze sobie nowy.

Z propozycji na listopad 2011 wybralem nastepujace komponenty.

Zaznacze od razu ze patrzac na historie moich poprzednich komputerow - jedyne co zazwyczaj zmieniam to karty graficzne (mniej wiecej co poltora roku) dokladam troche Ramu i jakies HDD czyli nic specjalnego.

Zalezy mi na jak najlepszym stosunku ceny do mozliwosci, choc w przypadku procesora i plyty glownej jestem w stanie dolozyc (gdyz tego na 90% nie zmienie przez najblizsze 3 lata).

Obudowa: CM HAF 912 Plus

Procesor: Intel Core i5-2500K

Płyta Główna: ASRock P67 PRO3 B3

Pamięć: Kingston 2x4GB 1600 MHz HyperX Blue

Cooler: Xigmatek Gaia SD1283

Zasilacz: XFX XXX 650W Modular

HDD: posiadam

DVD: posiadam

I tutaj prosze o porade odnosnie karty graficznej - nie usmiecha mi sie wydawac ponad 1000PLN bo wiem ze za max rok, poltora i tak bede zmienial. Zalezy mi na graficej ktorej stosunek mozliwosci do ceny jest jak najlepszy.

PS. Prosze rowniez o sugestie gdzie najlepiej / najtaniej zamowic sprzet.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć i chłodzenie CPU do zmiany .

Ram - Goodram DDR3 2x4GB 1 333 mhz CL9 - 158 zł

Chłodzenie - SilentiumPC Fera HE1224 za 95 zł albo trochę droższy SilentiumPC Fortis HE1225 za 127 zł .

Zasilacz za mocny - spokojnie wystarczy XFX Core 550W za 259 zł .

Tanią i dobrą kartą jest HD6950 np. Asus ATI Radeon HD6950 DirectCU II 1GB za 979 zł .

Btw. Do gier spokojnie wystarczy 4 GB ramu za 87 zł .

Ceny z techplanet.pl , tam też zalecam kupować sprzęt .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedz.

Jesli moge spytac - co nie tak z sugerowanymi w zestawach Listopadowych Pamieciami?

Zasilacz wole mocniejszy gdyz nie chce go wymieniac wraz z przyszlym upgrade'em karty graficznej.

Jezeli ktos moze zasugerowac podobnej mocy i klasy zasilacz z jak najdluzsza gwarancja bylbym wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kingston to dziś dość kiepski producent , do tego SB nawet nie reaguje na ramy 1 600 mhz i szybsze ,spokojnie wystarczą 1 333 mhz .

Podane Goodramy są tańsze i lepsze .

Co do zasilacza - HD7xxx jak i nowe karty NV będą wykonane w procesie technologicznym 28 nm , także nowa generacja procków Intela będzie wykonana w procesie tech. 21 nm .

Całość da niższy pobór prądu niż obecne karty i procki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB nawet nie reaguje na ramy 1 600 mhz i szybsze ,spokojnie wystarczą 1 333 mhz .

Jak to nie? Roznica w wydajnosci ogolnej czesto osiaga 1%. W czasach kiedy zakup 800 mhz kosci wymagal doplaty bylo to bezsensowne, ale na chwile obecna kiedy roznica w cenie czesto nie przekracza 10 zl - dlaczego nie? Z tym, ze jesli juz kupowac do SB to w zadnym razie nie takie, ktore dzialaja przy 1,65V ale szukac dowolnych 1,5V bez grzebienia, ktore moze kolidowac z chlodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede krecil - mnoznikiem :P (wiem lama ale co tam) i zalezy mi na ciszy.

Moge wydac cos extra na chlodzenie nie mam z tym problemu.

Jestem otwarty na sugestie odnosnie chlodzenia (moze jakies testy/porownania) oraz wszelkie zwiazane z karta grafiki.

Ram zapewne i tak kupie 1600 Mhz. tylko sugestia firmy jesli nie Kingston bylaby porzadana - no i czy jest sens patrzec na CLki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi