Skocz do zawartości
Quadrat

Wymiana GTX275 na nową kartę graficzną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Prosiłbym o pomoc w wyborze nowej karty graficznej w zamian za uszkodzoną GTX275.

Zestaw w którym chodziła GTX275 to:

Procesor: Intel Core 2 Quad Q9550 2.83 GHz

mobo: MSI P45 Neo2-FR MOA Edition

RAM: Kingston HyperX DDR2 2x2048MB 800MHz CL4

zasilacz: Chieftec CFT-600-14CS 600W

Komputer pracował na monitorze z rozdzielczością 1920x1080 i przy takiej był wykorzystywany w grach.

Chciałbym pozostawić dotychczasowy komfort lub nawet go zwiększyć jeśli da się taka kartę dobrać.

Komp służy do grania, w BF3 beta całkiem dobrze sobie radził i tak powinno pozostać.

Mam prośbę o podanie wariantów kart, które by były podobne lub może lepsze i nadawały się do pozostałych elementów.

Nie będzie OC w moim wykonaniu. Budżet maks. 700 - 800 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za sugestie. Mam prośbę o wypowiedzi w sprawie GTX 560. Ceny zbliżone a nawet nizsze. Zwykle 560 nie Ti.

Chyba sa porównywalne z lekką przewagą GTXa. Prosze o wypowiedzi :)

Namierzone modele:

Gigabyte Geforce GTX 560 1GB GV-N56GSO-1GI

Gigabyte GeForce GTX 560 1GB

MSI GTX560 Twin Frozr II/OC 1GB

Gigabyte Radeon HD 6870 1GB

Edytowane przez Quadrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzewam temat, zbliża się nieuchronnie czas zakupu :)

Szukam po forum, w necie, znalazłem GTX560 w wydaniu TOP Asusa, czy nadaje się do mojego komputera (patrz początek tematu)?

Wiem, że mam podaną już na samym początku kartę HD6870 jednak po przeczytaniu kilkunastu artykułów i porównań kart GTX wydaje się minimalnie wydajniejszy w grach i rozdzielczościach, w których planuję pograć. A ten ASUS w wersji OC wydaje się jeszcze bardziej wydajny i niekiedy jego wydajność porównywana jest do modeli GTX 560 Ti.

Proszę o opinie, dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak bardzo zależy Ci na GTX 560, to najbardziej opłacalnym spośród wymienionych przez Ciebie jest model Gigabyte (wer. OC). Najtańszy, ma dobre chłodzenie i jest lekko fabrycznie podkręcony. W przypadku reszty kart płacisz dodatkowe pieniądze producentom za to, żeby za Ciebie podkręcili kartę, podczas gdy Ty możesz zrobić to samemu i zaoszczędzić kilkadziesiąt zł. Moim zdaniem nie ma sensu dopłacać do mocniej podkręconych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ASUSa kierowałem się informacjami z tego artykułu. Karty są porównywalne, ale ASUS jest chłodniejszy w spoczynku i w obciążeniu. Jest także chwalony za ciszę ale to też domena GIGABYTE'a. Różnica w cenie jest marginalna.

Nie wiem jak mój zasilacz wytrzyma taką kartę, to mnie bardziej ciekawi. Zarówno GTX jak i HD mają podobny pobór mocy, tzn ok. 180W spoczynek, 370W obciążenie. Stary GTX, referencyjny ZOTAC miał ok. 310 W przy obciążeniu.

Procesor powinien być odpowiedni i nie powinien stanowić wąskiego gardła.

I jeszcze jedno pytanie: dlaczego miałbym wybrac Radeona HD 6870. Radeonów używam w Macach, do grafiki 2D, nigdy nie miałem Radeona w grach. Co za nimi przemawia, prócz niższej ceny, nowsza technologia, lepsze osiągi, wydajność, cisza, proszę o komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w cenie jest marginalna.

Jeśli nieco ponad 100 zł nie robi Ci różnicy, to fakt - różnica marginalna :)

Nie wiem jak mój zasilacz wytrzyma taką kartę, to mnie bardziej ciekawi. Zarówno GTX jak i HD mają podobny pobór mocy, tzn ok. 180W spoczynek, 370W obciążenie /.../

To pobór mocy całej platformy, a nie samej karty.

I jeszcze jedno pytanie: dlaczego miałbym wybrac Radeona HD 6870 /.../

Niższy pobór prądu i nieco większa wydajność na starcie. GTX 560 to praktycznie podkręcony GTX 460 1GB w cenie 100-200 zł wyższej. Nvidia dała jednak karcie wyższy numerek i ludzie to kupują. Marketing to w dzisiejszych czasach podstawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nieco ponad 100 zł nie robi Ci różnicy, to fakt - różnica marginalna :)

To pobór mocy całej platformy, a nie samej karty.

Niższy pobór prądu i nieco większa wydajność na starcie. GTX 560 to praktycznie podkręcony GTX 460 1GB w cenie 100-200 zł wyższej. Nvidia dała jednak karcie wyższy numerek i ludzie to kupują. Marketing to w dzisiejszych czasach podstawa.

Jeśli znajdę karte HD6870 w cenie niższej o ok. 100 zł to rzeczywiście cenowo rewelacja. Poproszę o przykład karty HD6870 w cenie o 100 zł niższej niż wspomniany GTX ASUSa.

Temat zasilacza widzę, że bez obaw.

Co powiecie o wynikach testów które mimo wszystko są porównywalne. Sapphire 6870 1GB Vapor-X (900/1050) w tych testach jest równorzędny, jednak jego cena wcale nie jest niższa. Kosztuje nawet 100zł więcej niż GTX ASUSa model TOP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX 460 wydajnosciowo jest na poziomie GTX'a 275 to zaden upgrade, chyba ze patrzac pod kątem nizszych temperatur, poboru pradu i obslugi DX11.

Czy z tej wypowiedzi płyną jakieś wnioski? Temat zaczął krążyć wokół 2 modeli, GTX560 i HD6870.

Rozumiem, że idea tej wypowiedzi była taka, że kupując GTX560 ASUSa (wersja TOP) otrzymuję tylko GTX460 podkręcony z możliwością obsługi DX11, chłodniejszy i mniej prądożerny. Czy dobrze zrozumiałem?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to mam pytanie jaka karta ze stajni RADEONA, w tym przedziale cenowym, będzie konkurencyjna, zważywszy, że w testach rasowany HD6870 VAPOR-X wypada podobnie, raz lepiej, raz gorzej niż GTX560 ASUS TOP?

Poproszę o jakieś alternatywy, konstruktywnie panownie poproszę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to się wydaje że zupełnie nie warto, nic poniżej mocno podkręconego 560TI / 6950 nie będzie żadnym apgrejdem dla GTX 275. Sam zrobiłem taką zamianę jak zdechł 275 (na 560TI) i różnica nie przekracza 5-7fps. Na Twoim miejscu zostawiłbym to co masz, poczekał na Radeony 7000, a w międzyczasie wymieniłbym calą platformę. Na razie i tak bardziej wymagające gry nie będą się pojawiały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... zdechł 275 (na 560TI) i różnica nie przekracza 5-7fps. Na Twoim miejscu zostawiłbym to co masz, poczekał na Radeony 7000, a w międzyczasie wymieniłbym calą platformę...

Problem jest taki, że GTX275 zakończył swój żywot, ma uszkodzony GPU G200 :(

Oczekiwanie na wiosenne roztopy i pojawienie się z nimi nowych Radeonów raczej nie wchodzi w grę.

Karta graficzna potrzebna jest "od zaraz" :) Sami wiecie, BF3 ma już miesiąc :)

Chciałbym poznać inne alternatywy do GTX560, potrzebuje opinii userów Radków i Nvidii.

Na polu walki są HD6870 i GTX560 ale nie widzę chyba różnic, wszyscy piszą, że 560 to 460, że ogrzewane kotlety itd, itp. A co najlepszego jest do kwoty 800 zł? Węcej nie planuję wydawać.

Sypnijcie modelami kart wartych zainteresowania, testami, wykresami czym tam chcecie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, czy ta karta graficzna MSI N560GTX-TI Twin Frozr II/OC dobrze będzie współdziałała w moim komputerze z podzespołami, które mam?

Przyrost wydajności w stosunku do gtx275 powinien być widoczny, mimo opinii TheUn4seen. Miałem referencyjną wersje gtx275.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie zdecyduję się na GTX 560 Ti. Choć ceny szaleją.

Biorę pod uwagę MSI i Gigabyte. ASUS chyba już cenowo odstaje. Te karty mają gwarancję 3 lata i to by było ok.

Dwa pytania:

1. Czy biorąc kartę bez OC od tych producentów mam szansę na podkręcenie ich do poziomu kart OC czy to już jest niemożliwe?

2. Która jest cichsza? i czy różnica w głośności jest znaczna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bezwzględnym priorytetem jest wydajność w ramach tego samego modelu, warto brać wersje z fabrycznym OC, bo przeciętnie rzecz biorąc będą one mieć większy potencjał (dalszego) podkręcania oraz lepsze wybrane komponenty.

Jak priorytetem jest optimum cena/wydajność, warto brać niepodkręcone i samodzielnie podbić zegary do góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne dostępne jest jakieś oprogramowanie do tego służące.

Oczywiście, chociażby MSI Afterburner. Całość jest bardzo prosta, jeśli jest duża różnica cenowa między kartą podkręconą a niepodkręconą, to nie ma sensu dopłacać do tej pierwszej. Co do samych kart - model MSI ma dobre chłodzenie, Gigabyte raczej też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie MSI daje radę, z Gigabyte nie miałem do czynienia i ciężko znaleźć jakiekolwiek testy tej karty. Gigabyte z reguły daje dobre chłodzenia do swych kart, opinie użytkowników tego modelu GTX 560 Ti zdają się to potwierdzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi