john_doe Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 he he pamieam jak gzrebalem cos w kompie w sluchawkach na uszach iza pmialem podlaczyc wiartaczka na jakims badziewnym titanie... slauchalem muzy i lookalem na net.. nagle seria dziwbych bledow, zwisow i smrodzik pasty.. od razu zaczailem co sie dzieje walnalem lapka w wylacznik. Trafilem w reset i zaryzykowalem.. wlazlem do biosu do monitorowania tem i zobaczylem po paru chwilkach od wylaczenia sie procka 104 C... zaraz wyrwalem kable zasilajace i machalem gazeta nad radiatorem zeby go spokojnie wystudzic :) tegp wykreconego thunderbirda1333 "zabil" pozniej codeshit(spalajac sie doszczetnie) ale po tym zdazeniu chodzi jeszcze z 3 miesiace... nie zauwazylem korzystnych efektow takiego "wygrzewania" :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 A były jakieś odxczucia zapachowe przy tych 110 C? Bo jak nie to chyba mało to prawdopodobne. Mimo to skontaktowałbym się z centralą AMD i zarządał gratyfikacji za ekstremalne doświadczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diolek Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 moj rekord to 98 stopni , tez zapomnialem podlaczyc napiecia do kulera , pogralem troche i sie skaplem naszczescie nic mu sie neiestalo , ale i tak po 2 tygodniach go wymienilem bo sie slabo krecil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 moj rekord to 83*C po kreceniu na 190x11 i podniesiuniu napiecia do 1.87V chociaz nie wiem czy tyle bylo naprawde... zapomnialem dotknac radiatora ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brak Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zadnych efektow 'zapachowych' nie zauwazylem... Procek calkiem niezle chodzi na 15x140... tylko troche brakuje mi mozliwosci podniesienia zasilania na drut modzie powyzej 1.85V :/ Tak moze dojechalbym do XP 2800-3000 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 moj rekord to 83*C po kreceniu na 190x11 i podniesiuniu napiecia do 1.87V chociaz nie wiem czy tyle bylo naprawde... zapomnialem dotknac radiatora ;) ja niestety sprawdzilem organoleptycznie i miaem potemtakie dresiarskie paski na palcu od radiatora :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 moj rekord to 83*C po kreceniu na 190x11 i podniesiuniu napiecia do 1.87V chociaz nie wiem czy tyle bylo naprawde... zapomnialem dotknac radiatora ;) ja niestety sprawdzilem organoleptycznie i miaem potemtakie dresiarskie paski na palcu od radiatora :twisted:tylko nie mow ze mniej niz 4? bo jak tak to slaby z Ciebie dresiarz :P :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zadnych efektow 'zapachowych' nie zauwazylem... Procek calkiem niezle chodzi na 15x140... tylko troche brakuje mi mozliwosci podniesienia zasilania na drut modzie powyzej 1.85V :/ Tak moze dojechalbym do XP 2800-3000 :twisted: Podaj model mobo- może znajdzie się jakiś v-mod... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 moj rekord to 83*C po kreceniu na 190x11 i podniesiuniu napiecia do 1.87V chociaz nie wiem czy tyle bylo naprawde... zapomnialem dotknac radiatora ;) ja niestety sprawdzilem organoleptycznie i miaem potemtakie dresiarskie paski na palcu od radiatora :twisted:8O dotykales tylko radiatora - cienias z ciebie ;) ja jak sie odwazylem dotknac pracujaco-spalonego antka to przez jakis tydzien moglem odczytac jego serie z mojego kciuka :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Pawel_k --> wiadomo w koncu jestes NALOGOWYM uczestnikiem :D no i imho sciaganie z tak gorocego proca radiatora rzaczej by mu nie pomoglo....;) a taie awarie i tem 100 i wyzsze mialem 2 razy.. za drugim razem sam sie wylaczyl(sic!) tb1333 na ecs k7s5a... a czulem taki smrodek pasty ze juz zegnalem procka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brak Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zadnych efektow 'zapachowych' nie zauwazylem... Procek calkiem niezle chodzi na 15x140... tylko troche brakuje mi mozliwosci podniesienia zasilania na drut modzie powyzej 1.85V :/ Tak moze dojechalbym do XP 2800-3000 :twisted: Podaj model mobo- może znajdzie się jakiś v-mod... Gigabyte GA7-ZXE :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 110 bez wetyla.. nie ma szans. Może bez radiatora... :-) Przecież wiadome jest, że wentylator sam nie zbije temp. ze 110 do 60 stopni. To jest niemożliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 panowie czym Wy tak sie cieszycie ? :) u mojego ojca antek 1400 przezyl ok 8 miesiecy na samym radiatorze (jakis stary duzy pentalpha). temp okolo 105 stopni zwykle, i jakos dziala do dzisiaj ;) zrobilem to specjalnie - zeby bylo cicho. ps. ojciec raczej nie gral :) ale 3dmark nawet przechodzil ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 110 bez wetyla.. nie ma szans. Może bez radiatora... :-) Przecież wiadome jest, że wentylator sam nie zbije temp. ze 110 do 60 stopni. To jest niemożliwe.Bo wentyl nie "chłodzi" proca..... coś mało pojętny w temacie jesteś. Wentyl nawiewa powietrze o temp. 20-30*c na radiator, który skolei służy do rozłożenia temp. z proca na jaknajwiększej powierzchni, więc kiedy 30*c trafia ta wytwarzane z proca ciepło rozłożone na duzej powieżchni to automatycznie się ono wyrównuje. I jeszcze jedno nie schładzo ze 110*c bo jego zadaniem jest niedopuszczać do takich temperatur. Coś nieskładnie mi to wyszło, ale ciepło, browarki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Moj stary duron 600 miał cos kolo 100 C i chodzi to tej pory tylko nie u mnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 110 bez wetyla.. nie ma szans. Może bez radiatora... :-) Przecież wiadome jest, że wentylator sam nie zbije temp. ze 110 do 60 stopni. To jest niemożliwe.Bo wentyl nie "chłodzi" proca..... coś mało pojętny w temacie jesteś. Wentyl nawiewa powietrze o temp. 20-30*c na radiator, który skolei służy do rozłożenia temp. z proca na jaknajwiększej powierzchni, więc kiedy 30*c trafia ta wytwarzane z proca ciepło rozłożone na duzej powieżchni to automatycznie się ono wyrównuje. I jeszcze jedno nie schładzo ze 110*c bo jego zadaniem jest niedopuszczać do takich temperatur. Coś nieskładnie mi to wyszło, ale ciepło, browarki... Jezu ale się doczepiłeś. Chyba wiadome jest, że wentyl nie chłodzi proca - bezpośrenio, ale chłodzi pośrednio za pomocą radiatora. Denerwują mnie tacy ludzie, którzy na każdym kroku czepiają się czegoś co jest jak najbardziej oczywiste :evil: P.S. Jeśli uwarzasz, że wentyl zbije Ci temp ze 110 na 60 to gratuluję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 To mozesz raczej wszystkim obecnym pogratulowac, a jesli nie wierzysz to postepuj wedlug krotkiego poradnika: 1)Obniz taktowanie ponizej nominalnego 2)Zwieksz vcore o jakies 0.2v 3)odepnij wentylator z radiatora (wyciagnij wtyczke) 4)Zamknij obudowe 5)Wejdz do windowsa ,odpal miernik ,odpal Prime95 6)Oczekuj w napieciu na osiagnienice stanu dymienia :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Człowieku, nie musisz mi udzielać wskazówek. Podkręciłem swojego proca na 2300MHz (1467nominał) i wiem coś o chłodzeniu, taktowaniu i vcore... Jeśli chodzi o zamknięcie obudowy to jest to pojęcie wzglęndne. Jeśli ktoś nie ma odpowiedniego wentylowania budy to nawet wiatrak wolnostojący mu nie pomoże, bo dmuchanie ciepłego powietrza na gorący radiator nic nie daje. Jeśłi chodzi o moją obudowę to mam trzy wentyle,zapeniam cię że sobie dobrze radzą i odłączenie wentlatora od proca (wtyczką - dzięki za wskazówki) napewno nie zwiększylo by jego temperatury o 100%. Zresztą nie zrobię tego, bo mi się po prostu nie chcę, nie będe tego robił tylko po to, aby obalić twoje teorie. Jeśli chodzi o tych "wszystkich" to jakoś nikt nie "wstawił" się za tobą, a z tego co wiem forum TWEAK jest jednym z najbardziej ruchliwych forum w Polsce... wiec... nie masz racji? To tyle :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Nie mam racji bo tobie sie NIECHCE oraz innym TAKZE ? A co do zamknietej budy mialem na mysli brak przeplywu powietrza w obudowie ,czyli jesli sie je ma (a nie wszyscy maja) to odlaczenie pozostalych wentylatorow. Sam radiator ci w zyciu nie schlodzi proca poniewaz jedyne co on robi to przenosi cieplo gdzie indziej, przenosi je mianowicie do chlodnego powietrza TLOCZONEGO PRZEZ WENTYLATOR, jesli bedzie przenosil cieplo do powietrza w bezruchu ktore bedzie oddawac cieplo tylko na zasadzie promieniowania to... dotknij sobie zarowki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 18 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2003 oczywiście że nie schłodzi! RaV[666] ma racje! ,przy zamknietej obudowie jeszcze ci rozgrzeje srodek dosyc mocno!. Jedyny sposob na pasywne chlodzenie za pomoca radiatora aby było przyzwoicie to chyba tylko zastosowanie TECa na jakims pozadnym radiatorze np MC462. Swiftech robil cos podobnego z TECiem. No dobra ale zostawmy peltki w spokoju! ,obecne procesory zaden rdaiator (solo) nie schłodzi bez wiatraka! ma poprostu za maly spolczynnik C/W aby odprowadzic odpowiednią ilość ciepła (W) zachowując przy tym temperature potrzebną do stabilnej pracy! ,mysle ze nawet SLK900U by sobie nie poradził Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krabol Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 mialem ga-7dxe to spalilem proca bo sie nie wylaczyl gdy zle zalozylem cooler na solteku wszystko dziala i wylacza sie gdy sie za mocno zagrzeje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 kucyk i RaV procesor 50W moglby nagrzac standardowy radiator nawet do temp wyzszej niz 110C tak naprawde wszystko zalezy od rozmiaru( Panie -bez skojazen :D ,zakladamy ten sam material na radiator- aluminium) nie ma co sie sprzeczac,jaets zbyt wiele mozliwosci np. Durona 500 bylem zmuszony chlodzic samym radiatorem od CromeORBa ,osiagal 60C ,obudowa otwarta ten sam radiator z wiatrakiem chlodzil Durona 935 do max 40C w tych samych warunkach klimatycznych czyli 2.5x wydzielanej mocy zmiescil w 2/3 temp zakladajac liniowosc wspolczynnika C/W temp wynioslaby 150C ,co niekoniecznie jest prawda ,ale 120C jest do uzyskania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...