Skocz do zawartości
Gość marantz5003

NVIDIA GeForce GTX 600 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to możliwe że siedząc na grafie z CPU też pojawia się ten błąd? Mimo że odinstalowałem sterowniki, (teraz opisuje że błąd powoduje sterownik 306,97). Fakt że mignięcie trwa ułamek sekundy a nie 1-2s na karcie gtx660. Próbuje jeszcze wyczyścić system z wszelkiej maści plików NV. Moim zdaniem wina jest po stornie systemu a nie biosu karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadam GTX650 firmy Gigabyte z 1GB ramu. Chciałbym obniżyć obroty wentylatora gdyż w idlu mam 24-27 stopni a obroty wentylatora około 1500 obrotów ( 48%). Chciałbym to zrobić w celu zredukowania hałasu - reszta podzespołów jest dosyć cicha (box intela ma 1000 obrotów, ale i tak go bede wymieniać może na coś pasywnego). Nie znalazłem takiej funkcji nigdzie w sterownikach. Czy trzeba do tego celu zainstalować jakiś program specjalny? Co polecacie do tej karty? Słyszałem o Speedfan ale niezbyt dobre opinie błędne temperatury itp.

Edytowane przez yarecki16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

nawiązując jeszcze do sli,

w następnym miesiącu zamierzam złożyć nową budę, i tak się zastanawiałem, czy warto pchać się właśnie w łączenie kart nvidii, tzn. dwa tańsze modele cenowo odpowiadające pojedyńczej karcie, konkretnie rzecz biorąc:

w sli:

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-cuda-gtx660-twinfrozr-iii-2gb-ddr5-192bit-2dvi-hdmi-dp-box-n660-tf-2gd5-oc-517460/

czy może jednak, kupić pojedyńczą jednostkę, i ewentualnie po jakimś czasie dokupić drugą

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx670-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-1058-6008-wer-oc-overclock-gv-n670oc-2gd-475231/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba będziesz musiał po prostu sprawdzić. też się zastanawiałem nad tym czy mój uciągnie dodatkowego gtx680 i wychodzi mi na to że powinien wcześniej potrafił sobie poradzić z i5 750@4ghz + 2xgtx480 - karty nie podkręcone. przy próbie ich podkręcenia komp się restartował -> zasilacz zaczął klękać. no ale kepler to nie fermi i powinno być znacznie lepiej w kwestii zasilania - tak się przynajmniej łudzę.

wszystko oczywiście kwestia przyszłości, skoro dx11,1 ma być ostatnim póki co "dx", czyli dorzucenie drugiej karty będzie chyba bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż np zmiana platformy na hanscwella a za rok na jakąś nową kartę od nv lub amd. 

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz mieć komfort grania i dobrą płynność , dużo mniej problemów to sli odpada. Jeżeli wydajność maxwella będzie taka jak na wykresach to zabije keplera i zapewne przyniesie sporo nowości , nowego dx-a zapewne też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sideband, tyle ze jak na razie widzielismy tylko ilość GFLOPS per Watt, wiec to jest bardzo specyficzny wykres, stwierdzajacy tylko, ze nastepne karty beda zrec mniej pradu.

Mozna zrobic karte obliczeniowo tak samo wydajna jak np gtz 680 ale zraca mniej pradu. Jednakze z przyczyn technologicznych np nie bedzie sie dalo pewnych innych rzeczy dalo wrzucic - w efekcie, fps takie samo.

Vide Titan, ma jednostek w kosmos, a jednak takiego liniowego przyrostu mocy to nie dalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Titan to kepler , maxwell to inna architektura. Nigdy dodawanie jednostek nie dawało i nie będzie liniowego wzrostu wydajności , bo to nie możliwe , to samo tyczy się wzrostu taktowania. Skoro maxwell ma mieć dużo lepszy współczynnik wydajność na wat to oznacza jedno dużo skok wydajnośći , ponieważ tdp high-end-u od dawna wacha się od 170-250wat. A titan ma większy współczynnik wydajność na wat od 680gtx Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednakze z przyczyn technologicznych np nie bedzie sie dalo pewnych innych rzeczy dalo wrzucic - w efekcie, fps takie samo.

Jedyną sytuacją, w której takie coś mogłoby nastąpić to wydanie jakiejś restrykcji , która będzie mówiła o tym, że np. GPU w desktopach nie mogą pobierać więcej niż np. 150W. Ochrona środowiska i tego typu [ciach!]ły. 

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dni jestem posiadaczem zestawu, który udało mi się złożyć także dzięki Waszej pomoc. Mam jednak pewien problem z kartą graficzną: MSI GeForce GTX 660 TwinFrozr III OC (wg. testów najcichsza i najchłodniejsza w swojej klasie). Przy normalnym obiążeniu karta rzeczywiście jest bardzo cicha, natomiast w czasie testów graficznych w 3dmarku zaczyna brzęczeć (uprzedzając wątpliwości: nie jestem pewny czy to wentyle czy cewki, ale raczej to brzęk niż pisk, stąd wnioskuje, że raczej wentyle). Starałem się wszystko skręcić na sztywno, więc to raczej nie jest wina luźno przykręconej karty.

Co mogę z tym zrobić? - Reklamować (jest sens?)? Ogrniczyć fps? V-sync? A może to normalne - przynajmniej w 3dmarku?

[gdzieś na necie było też coś o problemach z biosem tej karty i zalecali flashowanie, ale może moja już jest zaktualizowana - jak sprawdzić wersję bios gfx?]

P.S. Osiągi wg 3dmarkk są ok, wychodzi jakieś - 6700 pkt. (dla gtx660+i5 3470+8gb Xyperx ddr 1866mhz) bez jakiegokolwiek oc.

Karta jest tutaj jakby ktoś miał wątpliwośco o którą mi chodzi:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_660_przeglad_modeli_niereferencyjnych?page=0%2C5

Edytowane przez Hiker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tu kolejny link http://www.techpowerup.com/183936/geforce-gtx-680-can-be-flashed-to-gtx-770.html

ja bym się pobawił ale mam już zmodowanego biosa i podbite napięcie na 1,212v. jeżeli można to również zrobic z biosem od 770 to wgrywam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyniku w grach nie polepszy a swój od 680 mam zmodyfikowany tak że w ide mniej prądu bierze, a na stockl napieciu lata na 1240mhz także leje ten bios aczkolwiek sprawdzę kbt czy wykrywa  kartę 

jak ktoś się chce bawić to kepler biost tweaker 1.25 rozpoznaje kartę i można edytować jak gtx 680, ale mi sie w to bawić nie chce, jestem ciekaw jakie pamieci zapodali na 770 bo sa traktowane dużo więcej jak oryginale 680, być może lepsze kości albo napiecie w górę, ale to już niech się sideband wypowie

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież wiem że nie polepszę wyniku w grach... ale z nudów z kompem coś można pokombinować. ciekawe jaką tablicę napięć przyjęli może uda się kartę bardziej podkręcić i przy okazji sfajczyć hahahahaha

chciałbym sobie skomplikować życie i dokupić drugiego gtx680 do SLI, na oku mam  Gigabyte GF GTX680 2048MB 256Bit PCI-E OC. obecnie mam referenta od MSI jak myślicie będą one ze sobą współdziałać? 

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będa działać, bo to takie same chipy kart. Jesli jedna karta ma mniej ramu, to druga nie skorzysta ze swojej wiekszej ilosci ramu (czyli obcina zawsze w dol).

@Up, nie jesteś na bieżąco. Od sterowników 310.90 Nvidia zablokowała możliwość łączenia w SLI kart z różną ilością VRAM. Już nie można łączyć dwóch GTX 680 z różną ilością pamięci, SLI nie będzie wcale działać.

Edytowane przez Wooojciech1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze w grudniu działało wykorzystując CoolBits ustawione na 18.

Ostatnio, bo 30 marca też ktoś zgłaszał, że działa ta opcja, aczklwiek to było  2x 580.

Tak wiec bezpieczniej kupować karty z taką samą ilością ram  najlepiej z takim samym PCB.

Edit:

http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=158907

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi