Skocz do zawartości
Des666

Nagrywanie CD i pożeranie RAMu?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauwazylem dziwna przypadlosc mojego kompa, ktora wczesniej nie rzucila mi sie w oczy. Przy nagrywaniu plyt (zestaw w podpisie) pamiec fizyczna RAM zjezdza mi praktycznie do zera (program MemStat XP do monitorowania). Przy standardowej pracy program wskasuje 300MB zawsze wolne praktycznie.

Oczywiscie zaraz po nagraniu plyty pamiec sie oczyszcza.

Nie musze chyba wspominac ze przez to gdy nagrywa sie CD to niewiele da sie robic na kompie bo wszystko bardzo wolno dziala...

Co moze byc tego przyczyna? Nagrywarka? A moze to wina Win XP? Wczesniej sie to nie dzialo raczej, moze trzebaby przeinstalowac system? A moze cos jeszcze innego? Spotkal sie ktos z czyms takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie to mozna sprawdzic/ustawic w XP? Bo wyglada mi na to ze jest wlaczone DMA w my computer/manage/device manager/IDE ATA/ATAPI controllers/Secondary IDE Channel/ jest ustawione DMA if Available i ustawione jest Ultra DMA Mode 2.

A na Secondary IDE channel mam nagrywarke (Master) i DVD (Slave).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta odczytywana jest buforowana w całości w pamięci RAM - trzeba by chyba przestawić wielkość bufora w Nero, bo widać macie na auto.

zgadza sie standardowo jest na automatic configuration tylko pojawia sie pytanie na ile ustawic buffor :? u mnie przyznam ze tez czasami sie tak dziejej i tylko gdy nero uzywam cdclone jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez uzywam Nero. Czy przestawienie tego bufora nie spowoduje problemow z nagrywaniem plyt? Wczesniej tego nie bylo - mozliwe iz jest to spowodowane tym ze zmienilem jakis czas temu Nero na nowsza wersje i moze ona faktycznie ma cos na auto ustawione - poszukam...

Faktycznie - jest cos takiego jak Ultrabuffer. Wczesniej tego nie widzialem w ogole - jest na AUTO. Ustawilem mu recznie na 64MB to mu powinno w zupelnosci wystarczyc. Teraz trzeba tylko sprawdzic czy to faktycznie dziala ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość bufora im większa tym lepiej dla procesu nagrywania. Ile ustawić to zależy głównie od tego ile się ma pamięci RAM. Ja mam 1GB więc mam auto ;) i cała płytka leci do ramu. Minimum to myślę okolice 32MB, jakieś 128 - powinno być dobrze. Jak nagrywarka ma zabezpieczenia przed opróżnianiem bufora, to nie trzeba się tym aż tak martwić. Ja tam mimo wszystko i tak nic nie robię jak leci nagrywanie (przyzwyczajenia z czasów gdy strach było oddychać jak leciało nagrywanie x2 ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po ci ten RAM w trakcie nagrywania? Nie masz lepszych problemow? :[ Jak ci uwalnia po nagraniu to o co chodzi?

Pewnie chodzi o to że przy nagrywaniu dobrze jest móc normalnie korzystać z kompa a nie gapić sie na pasek postępu aż skończy nagrywać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po ci ten RAM w trakcie nagrywania? Nie masz lepszych problemow? :[ Jak ci uwalnia po nagraniu to o co chodzi?

Pewnie chodzi o to że przy nagrywaniu dobrze jest móc normalnie korzystać z kompa a nie gapić sie na pasek postępu aż skończy nagrywać

dokladnie o to chodzi. mimo iz mam nagrywarke 48 to przez 3-4 minuty musze siedziec i patrzec na paseczek :(

jaki jest najnowszy Nero?

5.5.10.35

mam tego i jest tak samo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten problem występuje na wszystkich wersjach nero czy tylko na tej najnowszej bo ja mam wersje 5.5.10.20 i przy nagrywaniu nie występują żadne problemy i zwykle przy nagrywaniu korzystam z kilku innych programów i mam nadal ram wolny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ok tylko nikt nie czyta tego ci pisze w nero ze nie da sie wiecej ustawic buforowania niz 80 mb i ja mam tyle i dokladnie tyle mi zjada podczas nagrywania co nie zmienia fakty ze zostaje ze 250 wolne wiec u ciebie jest wina systemu lub ustawien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...