PoGo Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 (edytowane) Witam! Szukam już dosyć długo odpwoiedniego monitorka ale opisy często są tak wymijające albo nie ma ich wogóle czy dana matryca jest full LED czy edge LED. Zależy mi na matrycy z pełnym LEDem, wielkość 24"-27". Nie moge się zdecydować na rozdzielczość czy brać 1200 czy 1080? Monitorek z przeznaczeniem do gamingu. Kwotowo licze tak do 2tys. Jeżeli macie jakieś bdb propozycje za trochę więcej to śmiało pisać. Dzięki z góry za pomoc. Znalazłem coś takiego w międzyczasie EIZO Foris LCD 23 FS2332-BK LED, co myślicie? edit szukam dalej teog monitora i wygląda mi na to, że większość monitorów jest robiona technologią edge led. sa wogóle jakieś monitory które wykonane sa w pełnym ledzie direct led? Edytowane 13 Lutego 2012 przez PoGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Nie ma bo to podnosi koszty, a wszystkie firmy pakują LED by je obniżyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2012 Nie ma bo to podnosi koszty, a wszystkie firmy pakują LED by je obniżyć. Doczytałem właśnie i rzeczywiście nie robią wogóle w direct led, tylko hiendowe tv. W takiej sytuacji dużej różnicy nie robi jaki typ podświetlania. Konsumpcja energii czy grubość nie ma dla mnie większego znaczenia. Szkoda, że ten FS2332 nie jest trochę większy, wolałbym coś 25-27". Próbuje tez poszukać jakiegoś konkretnego info odnośnie smużenia i input laga w przypadku matrycy IPS w tym modelu ale tez niewiele info. Nie wiem natomiast czy jest wogóle sens pakować sie w IPS jak monitor głównie do gamingu. Sporadycznie robię coś w PS czy SketchUpie. Budżet do 2 tys tak jak pisałem. Będę wdzięczny za propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2012 Głównie do grania to 120Hz ( z tym niestety praktycznie wiąże się tylko TN, na IPS jest chyba tylko 1 model? ). Ostatnio polecane to Samsungi, 750/950. W obu seriach są 27" 120Hz, 1920x1080. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Głównie do grania to 120Hz ( z tym niestety praktycznie wiąże się tylko TN, na IPS jest chyba tylko 1 model? ). Ostatnio polecane to Samsungi, 750/950. W obu seriach są 27" 120Hz, 1920x1080. Po długim kopaniu na necie zmaówiłem jednak IPS Dell U2412M. Przetestuje i zobaczę. Ponoć dobrze się sprawdza w grach, a jakość obrazu nieporównywalnie lepsza do matryc TN. Jak się nie spisze to oddam :D (uroki kupowania w sklepach internetowych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Dobry wybór. Tani IPS o małym input lagu, a smużenia, pomimo że występuje, zupełnie nie zauważysz, chyba że będziesz na siłę go szukał. Wprawdzie nie ma wejścia HDMI, ale ma DP (możesz użyć kabla HDMI-DP - Lindy robi takie), pozbędziesz się wtedy jednego grubego kabla z tyłu kompa. Na TFT Central - LCD Monitor Information, Reviews, Guides and News jest świetna recenzja oraz porównanie z innymi monitorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Najlepszy wybór w tej kategorii cenowej. W grach może przeszkadzać ghosting ( wynikający ze źle dostrojonego dopalacza ) ale jak nie będzie się szukać na siłę, to powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Jak tylko dostane to napiszę jakie wrażenia. Progamerem już od dawna nie jestem. Czasami odpalam BF3, kiedys SC2. Teraz czekam na Diablaka więc mam nadzieje, że się sprawdzi do moich potrzeb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 (edytowane) Tez sie napalam na ten model choc jeszcze w zeszlym roku kazdy zachwalal HP ZR24, no ale Dell za 1000zl to masakra. Szkoda ze nie robia zadnego IPSa 120Hz. Choc jakos wciaz nie jestem przekonany czy to jest az taka roznica zeby sie tym podniecac. Niestety nie widzialem takiego monitora w akcji A jak to jest z tym HDMI ? Czy w jakis sposob obraz jest lepszy czy co ? To samo z tym DP, z czym to sie je ? Edytowane 15 Lutego 2012 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 PolandMET - rok temu każdy zachwalał ZR24, a obecnie zachwala się ZR2440. Jest lepszy i od swojego poprzednika, jak i od U2412 (lepszy i od mojego LP2475w). Tylko i droższy od Della, ponieważ cena w okolicach 1400zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2012 ale w czym lepszy konkretnie ? Jakies powazne roznice zeby placic wzasadzie 50% wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 Wczoraj odebrałem Della :) Różnica moja stara TN od LG, a ten Dell ogromna. Kolory zupełnie inne. nareszcie czerwony jest czerwony, a czarny jest czarny (to mi się najbardziej rzuciło w oczy). Muszę tylko zaznaczyć, że ma bardzo mocną jasność. Wieczorkiem jak go ustawiłem to od razu w dół do 30-35% góra, a i tak dosyć jasno wypada. Na pewno w dzień to będzie na plus. Lepiej mieć za dużo niż za mało (jak w moim lapku Vaio). Smużenia dla mnie praktycnzie nie ma żadnego. Odpalałem wczoraj BFa i komfort gry taki sam jak mojej starej TNce. Być może jakbym miał jakiś mega-hiper 2ms 120Hz to wtedy bym zauważył różnice. Kąty widzenia rewelacja ale to chyba cecha każdego IPS-a. Jakość wykonania super. Nie taki plastik jak LG co mam. Noga ciężka, nie trzeba jej przytrzymywać, żeby podnieść monitor czy przechylić. Bardzo solidnie wykonane - tutaj byłem najbardziej zaskoczony, nie miałem nigdy monitora tak dobrze wykonanego. Mój tv 42" nie jest na takim poziomie. Podświetlenie równomierne na black screenie trzeb się przypatrzyć żeby jakieś odchylenia znaleźć na bokach. Polecam też wszystkim dodatkowe 120pikseli (1080 -> 1200) jakoś tak naturalniej, a nie jak w kinie ;) Analizowałem IPS 120Hz ale z tego co wiem to Mitsubishi ma jakiś model ale u nas praktycznie niedostępny. LG zapowiedziało IPS 120Hz ale na razie cisza na ten temat. Może jak coś konkretnego wyjdzie to się wtedy zamieni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 Tez sie napalam na ten model choc jeszcze w zeszlym roku kazdy zachwalal HP ZR24, no ale Dell za 1000zl to masakra. Szkoda ze nie robia zadnego IPSa 120Hz. Choc jakos wciaz nie jestem przekonany czy to jest az taka roznica zeby sie tym podniecac. Niestety nie widzialem takiego monitora w akcji A jak to jest z tym HDMI ? Czy w jakis sposob obraz jest lepszy czy co ? To samo z tym DP, z czym to sie je ? Polecali HP bo nie było Della albo był tak świeży że nikt nic o nim nie wiedział. ;) 120 Hz warto mieć bo obecność to same plusy. HDMI/DP nie ma różnic w jakości obrazu. ale w czym lepszy konkretnie ? Jakies powazne roznice zeby placic wzasadzie 50% wiecej? W niczym i nie warto. Oba monitory prezentują podobny poziom z czego HP ma większy Input Lag ( ~20 ms vs ~10 ms w Dell ) i cenę 50% większą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 W niczym i nie warto. Oba monitory prezentują podobny poziom z czego HP ma większy Input Lag ( ~20 ms vs ~10 ms w Dell ) i cenę 50% większą. Poziom dość podobny, ale HP ma więcej złącz (dla tych, co tego potrzebują), w przeciwieństwie do większości konkurentów działa w nim funkcja kontrastu dynamicznego (dobre do filmów) i ma znikomy "wyciek" podświetlenia przy czarnym ekranie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 (edytowane) Fajnie, tylko szkoda ze 120Hz to wciaz jakis rarytas, bo wiele tego nie ma, tym bardziej na IPS. Mojego NECa kupilem w 2007 za 1850zl i w sumie pewnie bedzie dobry drugie tyle, a chodzi po 12-16h/dobe. Dlatego tez sie zastanawiam czy kupowac Della, ot tak bo fajny, czy moze np. w tym roku cos sie ruszy ze 120Hz i pojawia sie jakies modele typu U2412, RZ24 czy ten HP. Choc z drugiej strony cos sie mi wydaje ze by to raczej niemozliwe zeby ktos wypuscil model 120Hz jakosci Della, z formatem 16:10, wyjsciami jak w RZ24 i jeszcze ponizej 1500zl :) Takie cuda tylko w Erze obawiam się. @PoGo Moglbys zmierzyc wysokosc panelu bez podstawy :) i jak najnizej mozna go znizyc na tej nodze (wys. nogi z panelem) ? Bo ja mam monitor na 19cm wzmacniaczu a nie chce zadzierac łba do gory Edytowane 16 Lutego 2012 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2012 (edytowane) @PoGo Moglbys zmierzyc wysokosc panelu bez podstawy :) i jak najnizej mozna go znizyc na tej nodze (wys. nogi z panelem) ? Bo ja mam monitor na 19cm wzmacniaczu a nie chce zadzierac łba do gory No problem. Zmierzę ale jak wróce do domu, pewnie koło 17. Ale można go bardzo mocno obniżyć. update. Po opuszczeniu na sam dół. 5,5cm od biurka do początku ekranu, do obudowy niecałe 4cm. Edytowane 16 Lutego 2012 przez PoGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2012 Nigdzie nie było pisane że są potrzebne dodatkowe wejściowa oprócz standardu. Równość podświetlenia w tej klasie monitorów jest całkowicie niepowtarzalna, także mówienie że Dell czy HP ma lepsze bo na samplu testowym tak było nic nie mówi w skali masowej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans' Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) szkoda, że nie pomyślałeś o nowości od BENQ - XL2420T BenQ Global | Products - LCD Monitors - XL2420T Ja go mam od tygodnia i jestem pod ogromnym wrażeniem. Przesiadłem się z DELLa 2209WA (IPS) na tą TNke i jest DUŻO lepiej (tymbardziej w grach). BenQ XL2420T Review PRAD |Testberichte (najwyzsza nota: SEHR GUT) POLECAM Edytowane 19 Lutego 2012 przez Hans' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 To już wiesz kwestia indywidualna. Ja spasowałem z TN-ki. Nie oddałbym za nic teraz tego Della. Nie wierze, że jakikolwiek TN da mi taką czerwień i biel jak ten IPS. A reakcja plamki i 60Hz w zupełności mi starcza. Dopiero przy najwyższych kontrastach biały-czarny można zobaczyć delikatny ghosting. Ale to naprawdę delikatny, normalnie przy grze nie zauważasz. I input lag na poziomie 9ms to tez bardzo dobry wynik. Ponadto rozdziałka 1200 też mi lepiej pasuje. WIęc to wszystko przeważyło :) Ale zgodzę się, że jak ktoś jest wytrawnym prograczem to na pewno lepiej mieć 120Hz i szybką matryce TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Podświetlenie równomierne na black screenie trzeb się przypatrzyć żeby jakieś odchylenia znaleźć na bokach.Nie zauważasz srebrzenia w rogach ? Czytałem/widziałem na YT także problemy z niebieską poświatą ... Polecam też wszystkim dodatkowe 120pikseli (1080 -> 1200) jakoś tak naturalniej, a nie jak w kinie ;)Dokładnie, mój ojciec ma 24" TN Samsunga 1920x1200 i różnica jest znaczna na plus. Też szukam od miesiąca nowego monitora, następcy mojego Benq FP93GP 1280x1024 MVA i jestem coraz bardziej załamany obecnymi na rynku monitorami ... Poszukuje 22" 1680x1050 na matrycach VA (lubię dużą plamkę i dobrą czerń), ale takich monitorów obecnie nie ma ;/ Wszędzie wciskają to FullHD, nawet w 22", do tego jeszcze tanie IPS'y nie są rewelacyjne, a dobrych PVA/MVA jak na lekarstwo. W pracy koledzy mają 23" FullHD, ale to dla mnie za mała plamka, a z kolei 24" 16:9 wygląda już jak wielka deska :D Pozostaje tylko ten Dell, ale też nie jest dla mnie idealny, a przynajmniej z testów na stronkach i filmików na YT widać IPS Glow, no i ten 6 bitowy kolor + aFRC (choć to podobno działa znacznie lepiej niż normalne TN + FRC). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) Nie zauważasz srebrzenia w rogach ? Czytałem/widziałem na YT także problemy z niebieską poświatą ... Srebrzenie jest zauważalne ale praktycznie tylko jak masz 90% ekranu na czarno. Filmów nie ogłądam na kompie, a przy innej pracy/grach w które gram to nie widać tego kompletnie. Pozostaje tylko ten Dell, ale też nie jest dla mnie idealny, a przynajmniej z testów na stronkach i filmików na YT widać IPS Glow, no i ten 6 bitowy kolor + aFRC (choć to podobno działa znacznie lepiej niż normalne TN + FRC). Wierz mi kolory są dużo lepsze niż na jakimkolwiek TN co widziałem. Czerwień mi się aż w oczy rzuciła. Dopiero teraz widzę, że na TNkach tak naprawdę jest pomarańczowa... Wiadomo natomiast, że nie jest to jakiś pro monitor. Niestety teraz jak nie położysz min 3 tys złotych to nie dostaniesz profesjonalnego sprzętu. Edytowane 20 Lutego 2012 przez PoGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Srebrzenie jest zauważalne ale praktycznie tylko jak masz 90% ekranu na czarno. Filmów nie ogłądam na kompie, a przy innej pracy/grach w które gram to nie widać tego kompletnie. Ok dzięki, bawiłem się 2209wa na żywo i srebrzenie mi przeszkadzało, ale może to tylko kwestia przyzwyczajenia (po MVA) - fakt, że w grach było OK, jedynie pewnie przerywniki filmowe w grach mogą nie wyglądać tak dobrze jak na VA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 A jeszcze tak z ciekawości zapytam dlaczego Ci zależy na tej większej plamce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Srebrzenie tym większe im większa jasność monitora i mniejsza odległość od matrycy. Po przejściu z panelu VA rzuca się to w oczy momentalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Srebrzenie tym większe im większa jasność monitora i mniejsza odległość od matrycy. Po przejściu z panelu VA rzuca się to w oczy momentalnie. IPS-y mają to do siebie, że są bardzo jasne. Ja wieczorem tego della ustawiam na jasność 15-20%. Ale prawda, że mam dosyć ciemno w pomieszczeniu. TNke starą to miałem na jakieś 35-40%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Sama matryca nie ma wiele do rzeczy w kwestii jasności. Widziałem monitory z tragiczną jak i z super regulacją we wszystkich typach matryc. Ogólnie jest tendencja do dosyć jasnych minimalnych progów podświetlenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 A jeszcze tak z ciekawości zapytam dlaczego Ci zależy na tej większej plamce? Po pracy na monitorze 20" 1680x1050 (0.258mm) widok mojego 19" 1280x1024 (0.294mm) to dosłownie ulga dla oczu. Nawet granie np. w Starcrafta 2 jest o niebo przyjemniejsze - nie trzeba tak wytężać wzroku. To oczywiście indywidualne preferencje, do tego dochodzi jeszcze powiedzmy efekt "ekonomiczny" bo 22" 1680x1050 to już "kawałek monitora" a karta graficzna nie musi się tak pocić jak przy FHD. Srebrzenie tym większe im większa jasność monitora i mniejsza odległość od matrycy. Po przejściu z panelu VA rzuca się to w oczy momentalnie. Nie wiedziałem, że im bliżej tym gorzej ... (@PoGo) no to tym bardziej lepiej mieć monitor z większą plamką i siedzieć po prostu dalej od niego, żeby zmniejszyć ten efekt ;) Co do jasności to też zauważyłem tą tendencję, podobnie jak pakowanie wszędzie FHD 16:9 ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans' Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Wierz mi kolory są dużo lepsze niż na jakimkolwiek TN co widziałem. Czerwień mi się aż w oczy rzuciła. Dopiero teraz widzę, że na TNkach tak naprawdę jest pomarańczowa... Wiadomo natomiast, że nie jest to jakiś pro monitor. Niestety teraz jak nie położysz min 3 tys złotych to nie dostaniesz profesjonalnego sprzętu. Nie chciałbym się wdawać w niepotrzebną polemikę w końcu to są subiektywne odczucia każdego użytkownika ... Jednak uważam, że te zachwyty nad jakością kolorów w tanich IPSach są conajmniej przesadzone. Ja miałem na biurku obok siebie Benq XL2420T (TN) vs DELL 2209WA (IPS) i według mojej opinii to własńie w BENQ kolory w grach są bardziej nasycone i po prostu ładniejsze. Biały ekran w BENQ jest biały w DELL jest biały z sinymi odcieniami po bokach ... Wiadomo każdy chwali swoje ale według mnie jedyną wadą BENQ XL2420T z matrycą TN są kąty (szczególnie pionowe). Dla osoby, która spędza czas głownie na graniu nie ma to praktycznie znaczenia. Tyle ode mnie. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Sama matryca nie ma wiele do rzeczy w kwestii jasności. Widziałem monitory z tragiczną jak i z super regulacją we wszystkich typach matryc. Ogólnie jest tendencja do dosyć jasnych minimalnych progów podświetlenia. Ja moge powiedziec ze na swoim LG w nocy zjezdzam z podswietleniem do minimum a nad jest za jasny :/ Mocno przy tym cierpia oczy, czego nie mialem przy starym LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2012 Trudno mi się tutaj ustosunkować do tego co piszesz. Nie widziałem w akcji ani Benq XL2420T, ani DELL 2209WA. Wiem, że w stosunku do mojej starej TNki od LG jest przepaść niesamowita, zresztą tak samo do samsunga, którego tez mam w domu. Bez porównania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...