Skocz do zawartości
nowy57

komputer dla moich pociech do GIER

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wypadlem z gry i juz nie orientuje sie co obecnie jest prawie na TOPie i w rozsadncyh pieniadzach

potrzebuje zlozyc kompa do GIER dla moich malolatow (5 i 7lat)

starszy juz lubi pograc w strzelanki

mlodszy formula i inne samochodowe

tata czyli ja tez mam nadzieje skorzystac

a dla mnie bedzie sie liczyla obrobka filmow materialu HD z domowej wideoteki

sprzet bedzie podlaczony do TV plazma 50" pioneer 5090L lub LCD samsunga 42cale 1920x1080

zalezy mi na cichej pracy jesli uda sie to osiagnac

na komputer przeznaczam 5-6k zl

prosze o wytyczne i jesli ktoss znajdzie czas podpowiedz gdzie co kupic najtaniej na fakture vat 23%

dziekuje za pomoc

michal

-------------------

dotej pory kupilem :

zasilacz corsair AX1200W - 619zl

procek i7 2600K box -1000zl

HDD 2TB WD - 450zl

SSD 256Gb samsung 830 - 1179zl

grafika - GTX 670 gigabyte -1690zl

klawa + myszka Logitech K800 + Logitech Anywhere MX - 400zl

pamiec 2x4GB corsair 1.5V 8CL - 265zl

chlodzenie THERMALRIGHT HR-02 MACHO REV.2 180zl

plyta ASROCK exterme6 - 775zl

-------------

caly zestaw 6560zl

Edytowane przez nowy57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6000 to już duża kwota, jestem pewien, że pięciolatek cieszyłby się równie mocno z komputera o połowę tańszego, no ale proszę bardzo:

Fractal Design Define R3

i7-2600K

Thermalrigh HR-02

Asrock Z77 Extreme4

8GB DDR3 Corsair XMS3 1,5V 1600Mhz

XFX CORE 550W

Crucial m4 128GB

Seagate Barracuda 1TB

Gigabyte GTX 680

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm :)

moze i masz racje .

wiec z czego polecsz mi zrezygnowac na rzecz czego ?

na pewno chcialbym wejsc w procek 4rdzeniowy a nawet mysle o nowej platformie 2011 (nie wiem czy dobrze kombinuje)

co do plyty to tez mysle o minimum 2 slotach pci-e by w przyszlosci dokupic tylko taka sama karte i tym samym dac drugie tchnienie komputerowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lga2011 nawet nie wykorzystasz. Kup i5-2500k albo cos z ivy bridge, z kart pewnie jakis gtx570/hd7850.Opcjonalnie z karta poczekac az minei szal i naliczanei prowizji od nowosci i kupic gtx670 - praktycznie wydajnosc jak gtx680 ;)

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lga2011 nawet nie wykorzystasz. Kup i5-2500k albo cos z ivy bridge, z kart pewnie jakis gtx570/hd7850.

i7 2600K mysle jest OK

co do karty jakos ciagnie mnie do zakupu GTX670

PS. jakie profity mialbym z zakupu nvidii ? (po zakupie okularow 3D - obraz w 3D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też tak:

Fractal Design Core 3000

i5-2500k

Thermalrigh HR-02

MSI Z77A-G43

8GB DDR3 Corsair XMS3 1,5V 1600Mhz

XFX CORE 550W

Crucial m4 64GB

Seagate Barracuda 1TB

Gigabyte HD 7950

1700zł w kieszeni ;)

Karty AMD również obsługują 3D, ale podobnie jak w przypadku NVIDIA trzeba się zaopatrzyć w dosyć drogi monitor (ok 2000zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybor raczej miedzy tymi dwoma :

GIGABYTE GTX670 OC !!!! (2339407553) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

GeForce GTX 680 Palit 2GB 1006/6008MHz 256bit (2323083456) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

pierwsza przemawia za wieksza cisza w IDLE

druga za wydajnoscia ale obawiam sie glosnej pracy (gdybym zechial ogladac filmy na TV z pomoca komputera)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przyszłościowo, to dysk SSD co najmniej 120GB. Do tego płyta na Z77, 2500k (Ivy lepiej na razie nie brać, dopóki Intel nie poprawi IHS-a) oraz 8GB 1333MHz.

Z kart graficznych to 7950/70 lub GTX 670 (jak możesz chwilę poczekać, to tym korzystniej, ceny po premierze dość szybko maleją); rozejrzyj się za Windforce'em od GB.

Zasilacz - j.w.

Chłodzenie - Tr HR-02 Macho (mistrz w swojej klasie cenowej).

Obudowa - Define R3 lub Shinobi.

Jak coś zostanie, to dokup starszemu dobrą klawiaturę i myszkę, a młodszemu Driving Force GT +Wheelstand PRO, na pewno się ucieszą. :D

Co do tego, gdzie taniej, to popatrz na skąpcu (ja od siebie mogę polecić morele.net i redcoon.pl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przyszłościowo, to dysk SSD co najmniej 120GB. Do tego płyta na Z77, 2500k (Ivy lepiej na razie nie brać, dopóki Intel nie poprawi IHS-a) oraz 8GB 1333MHz.

Z kart graficznych to 7950/70 lub GTX 670 (jak możesz chwilę poczekać, to tym korzystniej, ceny po premierze dość szybko maleją); rozejrzyj się za Windforce'em od GB.

Zasilacz - j.w.

Chłodzenie - Tr HR-02 Macho (mistrz w swojej klasie cenowej).

Obudowa - Define R3 lub Shinobi.

Jak coś zostanie, to dokup starszemu dobrą klawiaturę i myszkę, a młodszemu Driving Force GT +Wheelstand PRO, na pewno się ucieszą. :D

Co do tego, gdzie taniej, to popatrz na skąpcu (ja od siebie mogę polecić morele.net i redcoon.pl).

oczywiscie SSD uzywam od kilku lat i jako sytem nie wyobrazam sobie teraz cos stawiac na talerzach

prosze o krotka wypowiedz czym rozni sie 2600K o 2500K ?

2600K znam od dawien dawna i to dobry procek z potencjalem OC

ako plytke moglbym obstawic Asrock Z77 Extreme4

co do pamieci takze nic nie wiem na ta chwile .. prosze o jednoznaczne wskazowki mysle ze 8GB powinno styknac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze o krotka wypowiedz czym rozni sie 2600K o 2500K ?

2600K znam od dawien dawna i to dobry procek z potencjalem OC

2500k nie ma HT - czyli 4 rdzenie - 4 watki, w 2600k masz 4 rdzenie ale 8 watkow. W grach zdarza sie ze przez HT 2600k ma gorsza wydajnosc. Kreca sie podobnie - 4,5GHz na spokojnie powinny zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2500k nie ma HT - czyli 4 rdzenie - 4 watki, w 2600k masz 4 rdzenie ale 8 watkow. W grach zdarza sie ze przez HT 2600k ma gorsza wydajnosc. Kreca sie podobnie - 4,5GHz na spokojnie powinny zrobic.

hmm od czasu do czasu czyli raz w roku siadam i skladam filmy rodzinne w HD przez 3dni :) czy HT mi sie wtedy przyda ?

a wiec tak :

plyta glowna : Gigabyte Z77X-D3H

procek i7 2600K

pamieci : corsair 2133MHz 2x4GB

grafika : GTX 670

buda Fractal Design Define R3

chlodzenie : Thermalrigh HR-02

dyski HDD ??? i dlaczego takie ?

sasilacz ??? ocs modxstream pro 600W ? ( ma byc mega cichy w IDLE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

corsair 2133MHz 2x4GB - nie ma najmniejszego sensu dopłacać do tak wysoko taktowanych ramów, przyrost wydajności jest zerowy.

ModXstream to przestarzała konstrukcja, XFX jest bardzo cichy, do tego realnie 100W mocniejszy, w środku siedzi seasonic.

HDD jest stosunkowo tanie, pojemne i w miarę szybkie

tylko 200zl roznicy miedzy 2600K a 2500

K

Nie wiem gdzie kupujesz, ale na agito jest 2500K za 800zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem chyba za ta zasilka (na przyszlosc juz bedzie wystarczajaca)

CORSAIR AX 750W NOWY MODULARNY 80 PLUS GOLD FV Wwa (2338583116) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

przemawia JEDNA MOCNA LINIA 12V

a za seasonickiem nie przemaia 12cm wentyl mimo ze mowicie ze jest mega cichy ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W XFX też jest jedna mocna linia. Po co wywalać pieniądze w błoto? 650W ci wystarczy, GTX 670 pobiera maksymalnie 170W.

http://www.agito.pl/zasilacz-xfx-core-650w-80-sli-psu-221-452790.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=452790

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co za różnica, jaki wentyl, 12cm, czy 14cm? Obecnie zasilacze mają tak wysoką sprawność, że schłodzenie ich nie stanowi najmniejszego problemu. Ja mam seasonica X-650 i nie zamieniłbym go na żaden inny (no chyba, że by ktoś mi sprezentował SS platinum :D ).

Ramy bierz jak najtańsze, przy sandy i ivy częstotliwość ramu nie daje prawie w ogóle różnicy.

A na dysk polecam szajsunga F3 lub F4EG (ten drugi wolniejszy, ale cichszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łolaboga, tego zasilacza nigdy nie wykorzystasz - musiałbyś 4 prądożerne karty graficzne wstawić ... nie ma sensu ładować w niego tyle pieniędzy - podany wyżej zestaw pobierze ~300W podczas maxymalnego obciążenia.

Jak komputer ma byś do zabawy to zainwestuj w peryferia - dzieciaki nie będą się jarać zasilaczem z 750W na linii 12v ;> chyba że wetkną łapki nie tam gdzie trzeba :>

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, na pewno większą radochę będą miały z tej wypasionej, podświetlanej na czerwono klawiatury :D Klawiatura MICROSOFT SideWinder X4 (JQD-00013) - Ceneo.pl

ALE MA BYC CICHY

Ja kompletnie nie słyszę swojego XFX 550W, nawet pod obciążeniem jak do niego ucho przyłożę :D A ty w dodatku wybrałeś obudowę z matami wyciszającymi, na pewno nie będzie go słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi