Fonzi Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 Proszę o ewentualne podpowiedzi do zestawu. Komputer z przeznaczeniem ogólnym z naciskiem na gry. Do małego OC. Jako sklep wybieram morele albo agito. Procesor: I5 2500K - 869zł Płyta główna: Czy ASRock Z77 EXTREME4 będzie dobra? Tak jak pisałem wcześniej będzie OC. Wystarczy mi 4.5GHz. - 575zł Pamięć: Good Ram GR1333D364L9/8GDC - chyba wystarczy? - 167zł Dysk SSD: Samsung 830 MZ-7PC064D/EU - 64GB - Powinno wystarczyć na system - 330zł Napęd: Samsung nagrywarka DVD 22x SATA - Muszę kupić bo wszystkie napędy mam na IDE - 65zł Chłodzenie: Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2 - 169zł - Czy ta pasta w zestawie Chill Factor 2g jest coś warta? Mam też trochę starej ( z przed 6 lat) Arctic Silver V. Która będzie lepsza? W sumie mam też z poprzedniego zestawu Scythe Infiniti. Ten Thermalright chyba wejdzie do Chiefteca LBX-03? Monitor : Dell U2412M - 1110zł. System: Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit SP1 PL OEM - 349zł Grafika: Chciałbym coś konkretnego co wystarczyłoby na dłuższy czas. Myślałem nad GTX 670. Obecnie słaba dostępność tych kart. Przykładowa EVGA GTX670 - 1700zł. Trochę szkoda mi 1,7k na grafikę. Ale z drugiej strony zestaw zmieniam co kilka lat więc może warto zainwestować? Albo zaczekać jeszcze z miesiąc aż ceny 670tek się unormują? Zasilacz: Mam nowy nawet nie rozpakowany OCZ ModxStream-Pro 500W. Dostałem nowy bo poprzedni spalił się od uderzenia pioruna. Nie wiem czy 500W wystarczy do tego zestawu biorąc pod uwagę, że będzie OC procka i grafy? Może sprzedać go na allegro i kupić coś z 650W? Całość zestawu 5333zł bez zasilacza. Proszę o podpowiedzi szczególnie dotyczące płyty, grafiki, ramu i chłodzenia. Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) Po co do mobo na z77 kupować sandy i to w cenie ivy :blink: Nawet jeśli boisz się temperatur to na 4.5ghz ivy jest chłodne i jednaks zybsze od sandy. Jeśli 2500k to używka w dobrej cenie. Ja za i5 3570k z x-kom dałem 879zł Co do ssd to nic nie mam do samsunga,ale jednak brał bym cruciala m4 ;) Do tego dziwi mnie wybór ramu- dobre 1600ki z radiatorem itp to raptem 20-30zł więcej, a wydajesz na kompa ładnych parę kawałków... Co do psu to nuiby starczy, ale zestaw za 5k to ja bym bez rozpakowywania sprzedał na forum albo allegro i pokusił się o coś przystającego klasą do reszty kompa ;) Jakiś corsair hx 650-750w powinien być ok. Edytowane 19 Maja 2012 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 Wszystkie komponenty ok. Zasilacz wystarczy, ale lepiej byłoby go sprzedać i kupić coś lepszego, np XFX CORE 550W Co do karty to GTX 670 to dobry wybór, chociaż lepsza byłaby Gigabyte WF3 Sklep internetowy NET-S Gdynia GV-N670OC-2GD Gigabyte GeForce GTX 670, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DVI, DP, BOX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 Z tego co wiem Ivy bridge gorzej się kręcą. A ram i tak nie będzie podkręcany więc wziąłem sprawdzony. Zasilacz aby dał radę. Ważne że modularny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piiwko Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 Po co do mobo na z77 kupować sandy i to w cenie ivy :blink: Nawet jeśli boisz się temperatur to na 4.5ghz ivy jest chłodne i jednaks zybsze od sandy. Jeśli 2500k to używka w dobrej cenie. Ja za i5 3570k z x-kom dałem 879zł Sandy jest prawie 100zł tańsze od Ivy. Ivy na 4.5GHz jest chłodne chyba tylko przy chłodzeniu wodnym. Używane i5-2500K jest bardzo ciężkie do upolowania (w tej chwili na allegro nie ma żadnej oferty) a jak już jest to nie w dobrej cenie. Teraz 3570K na x-kom kosztuje 949zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 niedługo powinny dojść Xeony ivy - będą tańsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 Co do ssd to nic nie mam do samsunga,ale jednak brał bym cruciala m4 ;) W czym Crucial m4 jest lepszy od Samsung 830? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2012 W czym Crucial m4 jest lepszy od Samsung 830? Wydajność porównywalna a mamy sprawdzona bezawaryjną konstrukcję i genialny support ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...