freak_outXP Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 Witam, mój sprzęt: 1. CPU: Q6600 + jakieś markowe wypasione chłodzenie (pasywne i aktywne), co mi pół budy zajmuje 2. MOBO: GA-P31-DS3L Gigabyte (obsługuje max 4 giga) 3. RAM: 2x2 Gb DDR2 800 A-Data Vitesta 4: GPU: Radzio 5770 (przyszedł dopiero co z serwisu, teraz siedzi u mnie GF 9600GFO czy coś takiego) 4. Zasilacz: Jakiś chieftec 450W 5. ... i takie tam. Mój budżet to 600 Złotych (ram + mobo). Brakuje mi ramu - jak piszę programy czy się uczę, to potrzebuję DUŻO zakładek z różnych przeglądarek internetowych (idą w setki), samo IDE zżera sporo, gdzieś tam lata sobie foobar2000 itp. - najlepiej żeby to było 16 giga DDR3, no i potrzebuję nowej płyty do tego zestawu na ten ram. Płyta powinna być ze zintegrowaną kartą muzyczną, sieciową, co najmniej 2 sloty PCIe (nieważne jaki ten drugi [x2 czy coś], tylko żeby wsadzić tego GF-a jako drugą kartę GPU i programować w CUDA) i żeby dało się podkręcić CPU @3200 bez WIĘKSZYCH zmian napięć. Fajne by było jakieś SATA2 i conajmniej jedno ATA (mam szybki dysk na to, a na SSD mnie nie stać). No i jeżeli ktoś ma propozycję netbookową do 1tys PLN, to chętnie przeczytam. Pozdrawiam i z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 chyba nie znajdziesz płyty z ddr3 na lga775 obsługującej 16gb ramu, 8gb to max 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 chyba nie znajdziesz płyty z ddr3 na lga775 obsługującej 16gb ramu, 8gb to max Jestem trochę ingorant i do tyłu, ale myślałem, że to od chipsetu (i oczywiście slotów na płycie) zależy. Gdzieś widziałem płyty z obsługą 16 giga, ale to było kilka miechów temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 szukajcie a znajdziecie link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) za tyle + to co ma to już można zestaw na i5 składać xD Edytowane 14 Czerwca 2012 przez Chemik16 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 też bym tak zrobił ale on chce 775 to co zrobisz głową muru nie przebijesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 też bym tak zrobił ale on chce 775 to co zrobisz głową muru nie przebijesz :) Eee ? Może coś więcej na ten temat, proszę się nie krępować ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) chodzi o to ze można mieć za te lub zbliżone pieniądze zbliżoną wydajność (albo wydajniejsza) za to chłodniejsza i bardziej energooszczędną platformę a nie pchać się w 775 :) Edytowane 14 Czerwca 2012 przez orlontko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2012 chodzi o to ze można mieć za te lub zbliżone pieniądze zbliżoną wydajność (albo wydajniejsza) za to chłodniejsza i bardziej energooszczędną platformę a nie pchać się w 775 :) Może nie zauważyłeś ;], ale ja już jestem na 775 (mam cpu i ramy). Za ~600 stów musiałbym kupić mobo, cpu i ramy, to chyba trochę jednak za mało ? Może byś rozwinął pomysł - dał jakąś propozycję, i ewentualnie ile bym musiał jeszcze dołożyć itp. Chętnie poczytam, pomyślę i będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 RAMy to akurat nie problem, sprzedaż stare, kupisz nowe i jeszcze trochę Ci zostanie. Za 600 zł zbytnio nie poszalejesz (prawdopodobnie musiałbyś nawet dołożyć ~50 zł, by móc kupić i3-2120 i tanią płytę na H61, ale na taki zestaw raczej nie ma sensu przenosić się z Q6600), ale jeśli do kwoty doliczyć to, co otrzymasz za obecny procesor i płytę, można byłoby już powoli myśleć o najtańszym i5 i taniej płycie na H61, może nawet i5-3450 i B75. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Dziękuję bardzo, o to mi chodziło. Pozdrawiam Edytowane 15 Czerwca 2012 przez freak_outXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...