Skocz do zawartości
kelcior

ST2000DM001 wydaje się zamulać

Rekomendowane odpowiedzi

Po przesiadce ze starego dysku na tego Seagate'a wydaje mi sie ze z tym dyskiem jest cos nie tak, wydaje sie sporo wolniejszy to jest odczuwalne nawet przy otwieranie przegladarki, SP1 instalowal sie chyba z 30-40min.

Dysk jak wiadomo jest kompatybilny z SATA3, moj mobas obsluguje SATA2. Moze w tym problem? (nie bawilem sie jumperami, skoro SATA jest kompatybilne w dol)

Zrzuty z HDTune i Antutu, czy te wyniki sa w normie? (swieza instalka windowsa wiec w tle nic nie smigalo)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj kupiłem taki dysk, podpiąłem go pod sata3 i chyba działa normalnie. zobacz też na http://dyski.cdrinfo.pl/ żeby porównać wyniki. co do zworek to nie wiem czy trzeba je ustawiać przy przejściu z sata3 na sata2. z mojej wiedzy zworkę się stosowało kiedyś gdy podłączało się dysk sata2 do sata1.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, byc moze falszywy alarm i jednak cos ryło w tle przy tym tescie w hdtune, bo dzis puscilem jeszcze raz i wyglada to duzo lepiej, chociaz nadal potrafi sobie "przysnac".

Swoja droga, mozesz mi wrzucic zakladke ze smarta czy tez masz takie cuda z Raw Read Error i Seek Error Rate? Gdzies wyczytalem ze "Seagate juz tak ma" wiec generalnie sie tym nie martwie, pytam z ciekawosci.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam te dyski po dłuższym użytkowaniu?

Wiadomo coś o niezawodności globalnie?

Powoli ceny spadają, to przymierzam się do zmiany moich Samsungów 2x1 TB (te sobie zostawie na dane to stacji dokującej), ale od wielu wielu lat nie miałem takiego dylematu co wybrać.

W sumie to mam Samsunga F4EG 2 TB którego czasem podłączam żeby coś na niego skopiować, to może jego wsadze na stałe, a Seagate zostawie na backupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi