Skocz do zawartości
chemiczny_ali

Problem Gigabyte GTX460 768MB

Rekomendowane odpowiedzi

To samo miałem napisać - lepiej już samemu sobie wyciąć :D

Nic tam, ja dzisiaj ostatecznie żegnam się z "klubem GTX460", sprzedaję obydiwe na miejscu po 525zł sztuka - nie żeby karty były złe, nie podobały mi się czy coś, ale wynikła ta sprawa z tym GTX480 i jakoś to musiałem rozwiązać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoć nvidia szykuje kolejną obniżkę cen gtx 460. wersja 768MB ma być za 149$ a 1GB za 189$

tylko się cieszyć,wczoraj MSi Cyclone właśnie kupiłem za 181$ a poprzednio 768mb za 140$.

Może ktoś chętny

EVGA Geforce GTX460 768MB - eBay (item 110592739377 end time Oct-04-10 19:15:20 PDT)

trzeba przyznać że kupowanie tych kart na ebay mija się z celem, ale są naiwni :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh, jednak moje 890MHz na rdzeniu przy 1.087V nie jest stabilne / ; Dzisiaj ściągnąłem demo gry WRC 2010 i w niej zaliczałem frezy na tych ustawieniach, temp. dobijała do 76'C. Nic to, trzeba poczekać na Shaman'a : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh, jednak moje 890MHz na rdzeniu przy 1.087V nie jest stabilne / ; Dzisiaj ściągnąłem demo gry WRC 2010 i w niej zaliczałem frezy na tych ustawieniach, temp. dobijała do 76'C. Nic to, trzeba poczekać na Shaman'a : )

Zaraz zassam demko i zobacze jak karta radzi sobie przy 900 mhz.

To jest to demko ?

wrc 2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to jest to.

edit:

Żeby się przekonać, czy to aby na pewno temp. powoduje u mnie błędy w wyświetlanej grafice i frezy, przewietrzyłem sobie trochę pokój :D i pograłem w to demo przy otwartym oknie, więc miałem w pokoju ok. 10'C :cool: Temp. max 65'C na gpu i żadnych frezów : )

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2: :lol2: ... 10 st C....

Zagralem w demko i kurcze karta ciepla.

Przy wolnym rpm wentylatorkow, karta dostala freeza jak u Ciebie przy 75 st c, tylko, ze u mnie freez juz wystepuje przy 65 st C :angry: (co za crap !!).

Szkoda tylko, ze jeden wyscig jest.

Dla czego gra jest w dx 9 ?

Ja chce grac w dx 11 :lol2:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoją drogą nieźle sobie liczą jak za 2 kawałki blachy...

Tez tak myślę. Jak bym miał dokładne wymiary, rysunek to bym sam dorobił.To nie powinno więcej kosztowac niz 10 zl, a ja ktoś kupuje od razu cooler powinni dać gratis lub jakiś konkretny upust. Eeeee....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2: :lol2: ... 10 st C....

Zagralem w demko i kurcze karta ciepla.

Przy wolnym rpm wentylatorkow, karta dostala freeza jak u Ciebie przy 75 st c, tylko, ze u mnie freez juz wystepuje przy 65 st C :angry: (co za crap !!).

Szkoda tylko, ze jeden wyscig jest.

a mówią że GTX480 to grzałka :wink:

81F 27,2C otoczenie

Dołączona grafika

A teraz na próbę z wentylami 120 wyższe V i clocks

Dołączona grafika

Dołączona grafika

@ Devil gra jest denna poziom jazdy jest :wisielec:

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jakby to określić Ta gra jest dziwna.. Grafika moim zdaniem jest średnia, a przy ustawieniu 1680x1050 z AAX4 mam średnio ok 45 klatek. Temperatura od 62-71'C przy ustawieniu 850/2003 (75% wentyle). Użycie GPU od 80 do 95% Szczerze to nie sugerowałbym się zbytnio tym demkiem gdyż albo silnik jest skopany i nie nadaje się zbytnio do testów GPU, albo stery. Stawiałbym na to pierwsze. Co do samej gry to nawet model jazdy mi się nie podoba także u mnie gra raczej skreślona. No chyba, że w pełnej wersji coś poprawia w co wątpię. Wole jednak starego dobrego Colina 2.0 lub 4. ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak zamiast rozważanego Asusa kupiłem Gigabyte 786MB, myślę że dzięki tym dwóm wentylkom będzie lepiej się chłodził.

Od razu po zakupie wgrałem modowanego biosa ze stronki którą polecił metal. Obecnie przy napięciu 1.1V jadę na zegarach 900/1800/1000. Zapuściłem FurMarka na godzinkę i temperaturka rdzenia max. 69oC. Fan speed max 86%. Jak będę miał chwilkę czasu to spróbuję powalczyć o więcej.

Dołączona grafika

Edytowane przez donkey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz jeszcze. MSI Cyclone nie ma chłodzonej sekcji zasilania. Przy wysokim O/C czasem trzeba podnieść napięcie i bez chłodzonej sekcji zasilania to zawsze ryzyko. Chodziły plotki, że MSI lepiej się kręci (GPU) i można śmiało osiągnać 900 mhz. Z Gigabyte bywa różnie. Z drugiej strony to chłodzenie na MSI niby cichsze, ale mam wrażenie, że mniej wydajne no i brak tego radiatorka na mosfetach. Moim zdaniem z obu będziesz zadowolony. Niestety, ale moje zdanie zostaje niezmienne. Do wyższego O/C na jednej i drugiej karcie przydałoby się wymienić całkowicie chlodzenie na jakieś wydajniejsze. Ew. możesz kupić MSI Hawk jak Cie stać. Ale ponoć jest dosyć głośne. Ale masz teoretycznie pewność, że zrobisz 900 na rdzeniu, a nawet sporo wyżej.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym najlepiej kręcić tego msi hawk? ja zawsze robiłem tak że programem podkręcałem i jak znalazłem stabilne najwyższe zegary to edytowałem bios i wgrywałem zeby to było na stałe. są już jakieś narzędzia do edycji biosu tych kart? no i do fleshu. bo te co mam od 8800gts512 sie chyba nie nadzadzą

edit

a ten msi hawk ma radiator na sekcji i na mem? macie może jakieś zdj zdemontowanego chlodzenia?

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest referencyjne PCB. Ma 8 fazową sekcje zasilania. 7 dla GPU i 1 dla pamięci. Co do chłodzenia to myślę, że w tym wypadku jest zbędna. MSI Hawk ma specjalną technologię APS, która potrafi odciążyć sekcję zasilania gdy ta jest mocno obciążona. A jak wiadomo im bardziej obciązona tym cieplej. Poczytaj sobie recenzje ;) Szczerze to żałuję że nie wziąłem tej wersji.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest referencyjne PCB. Ma 8 fazową sekcje zasilania. 7 dla GPU i 1 dla pamięci. Co do chłodzenia to myślę, że w tym wypadku jest zbędna. MSI Hawk ma specjalną technologię APS, która potrafi odciążyć sekcję zasilania gdy ta jest mocno obciążona. A jak wiadomo im bardziej obciązona tym cieplej. Poczytaj sobie recenzje ;) Szczerze to żałuję że nie wziąłem tej wersji.

jak brałeś gigabyte hawka jeszcze nie było w sprzedaży, byś musiał miesiac czekać tak jak ja.

a pamietam kupiłeś gigabyte troche przed emną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem o tym że nie było, ale i tak miałem zamiar czekać do października. Bo Nvidia się wcześniej zapowiedziała, że będą obniżki. Ale miałem wątpliwości czy to wpłynie na ceny u nas. Jak widać miały, bo GTX 460 od Gigabyte można już kupić za 760 zł jak się dobrze poszuka i to wersje 1 GB. Ja dałem 850 zł... Gdybym teraz stał przed wyborem to po najbliższej wypłacie pewnie bym dołożyć do MSI HAWK ;) W ESC jest za 900 zł. Dołożył bym 50 zł i było by git. Ehh ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APS wylacza poszczegolne fazy, kiedy sekcja jest nie obciazona aby zmniejszyc straty energii. Ale to tak na marginesie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem o tym że nie było, ale i tak miałem zamiar czekać do października. Bo Nvidia się wcześniej zapowiedziała, że będą obniżki. Ale miałem wątpliwości czy to wpłynie na ceny u nas. Jak widać miały, bo GTX 460 od Gigabyte można już kupić za 760 zł jak się dobrze poszuka i to wersje 1 GB. Ja dałem 850 zł... Gdybym teraz stał przed wyborem to po najbliższej wypłacie pewnie bym dołożyć do MSI HAWK ;) W ESC jest za 900 zł. Dołożył bym 50 zł i było by git. Ehh ;(

Za 900 zl + 50 to masz gtx 470.

Zaloze sie, ze wlasnie taka karte bys lyknal :)

Gdzie jest ten bios modyfikowany dla Gigusia ale wersji 1 giba

Pokaz swoj bios (numerek), zebys nie wgral innej wersji i karty nie uziemil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi