Skocz do zawartości
navix

Jaki dysk SSD wybrać pod płytę ASUS P8P67 EVO B3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak jak w temacie jaki dysk SSD wybrać pod płytę ASUS P8P67 EVO B3 troche poczytałem i narazie wstepnie zdecydowałem się na SAMSUNG 830 SERIES SSD 128GB . Czy ten dysk będzie dobrze pasował pod kontroler na płycie głównej ,pytam bo podobno wczesnie j były jakieś problemy z dyskami na których był zamontowany kontroler SandForce SF-2281 . Zastanawiam się jeszcze nad OCZ VERTEX 4 ale on znowu podobno po częściowym jego zapełnieniu zaczyna zwalniać .

Może mi doradzicie co ewentualnie mógłbym wybrać pod tą płytę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam tak jak w temacie jaki dysk SSD wybrać pod płytę ASUS P8P67 EVO B3 troche poczytałem i narazie wstepnie zdecydowałem się na SAMSUNG 830 SERIES SSD 128GB . Czy ten dysk będzie dobrze pasował pod kontroler na płycie głównej ,pytam bo podobno wczesnie j były jakieś problemy z dyskami na których był zamontowany kontroler SandForce SF-2281 . Zastanawiam się jeszcze nad OCZ VERTEX 4 ale on znowu podobno po częściowym jego zapełnieniu zaczyna zwalniać .

Może mi doradzicie co ewentualnie mógłbym wybrać pod tą płytę ?

Samsung nie jest na kontrolerze SandForce tylko na własnym!

BTW po co kolejny temat o tej samej tematyce? http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok siedze dzisiaj od rana i czytam , no i mój wybór zawęził się do dwóch dysków samsung i vertex 4 .Znalazłem test tych dwóch dysków (Cruciala zreszta też) ,idą prawie równo no może z lekkim wskazaniem na vertexa 4 .Testy wydajności juz znam ale jeżeli chodzi o awaryjność to który jest lepszy mniej awaryjny ?Poza tym hamuje mnie jeszcze cena samsunga jest prawie 80-90zł droższy ,czy wart jest aby dołóżeć tyle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz cruciala.. Różnicy nie zauważysz, a jest z pewnością wydajny i godny polecenia. Sam niedawno kupowałem dysk i Vertexa 4 odrzuciłem jako pierwszego "wielce polecanego", ponieważ nie będę się pchał w rozwiązanie, które wiem, że po zapełnieniu 50% pojemności zwolni.

Crucial z takim zapełnieniem, niewiele będzie odstawał od stanu tego z nowości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D.rek - nie wygaduj głupot, to spowalnianie transferu sekwencyjnego przy zapełnieniu powyżej 50% pojemności dysku to mit. A dokładniej mówiąc - transfer rzeczywiście spada, ale wystarczy, że w ssd posiedzi na idle'u niecałą godzinkę i wszystko wraca do normy. Całość spowodowana jest zastosowaniem w nim dwóch różnych typów kości nand.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok siedze dzisiaj od rana i czytam , no i mój wybór zawęził się do dwóch dysków samsung i vertex 4 .Znalazłem test tych dwóch dysków (Cruciala zreszta też) ,idą prawie równo no może z lekkim wskazaniem na vertexa 4 .Testy wydajności juz znam ale jeżeli chodzi o awaryjność to który jest lepszy mniej awaryjny ?Poza tym hamuje mnie jeszcze cena samsunga jest prawie 80-90zł droższy ,czy wart jest aby dołóżeć tyle ?

Vertex 4 jest relatywnie nowy na rynku, Samsung to sprawdzona trwała i wytrzymała konstrukcja. O podobnej renomie jest tylko Crucial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to spowalnianie transferu sekwencyjnego przy zapełnieniu powyżej 50% pojemności dysku to mit.

Tia.. Szkoda, że wszędzie o tym piszą i wszędzie jadą po firmie OCZ, że leci w kulki z klientami.. Osobiście wolę sprawdzone rozwiązania ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście Plextora również oglądałem(testy) jest to dosyc ciekawa alternatywa .OCZ jest kurcze naprawde wydajny ale chyba wolę spać spokojnie .Tak drogą eliminacji w takim ukladzie pozostaje samsung ,potem CRUCIAL M4 i plextor .A może poczkać jeszcze trochę na samsunga 840, mają się pojawić na dniach ,ale jak znam zycie to samsung dowali znowu taką ceną ,a nie chciałem przesadzić z zakupem

oczywiście CRUCIAL M4 pomyłka

Edytowane przez navix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plextor opiera sie na tym samym kontrolerze co m4 (C4 to nazwa OEM) ale jest trochę wydajniejszy.

840pro dużo wydajniejsze ale po cenach przed sprzedażowych myślę że ochota ci na niego odejdzie ;) 840 znowu nie ma testów wydajności (jeszcze) a wstępnie ma niższą prędkość zapisu. Trudno prorokować w tej chwili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi