HeretyK Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Po wpadkach seagate z serią 12 i przykra przygoda z RAID0 szukam dysku o pojemności ok 1TB a główny priorytet to bezpieczeństwo danych, kultura pracy .......................... wydajność(najmniej znacząca) 1. Seagate Constellation ES.2, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cach ok 400zł 2. Western Digital RED WD10EFRX 1TB 340zł Inne propozycje? Miałem 2x 250 ES.2 dyski o naprawdę dużej kulturze pracy, maiłem spięte w raid0 ale po instalacji Windowsa na nowym SSD wypięło jeden dysk z macierzy. Da się to naprawić ale myśląc ze instalacja windowsa w trybie RAID naprawi sytuacje pozbawiłem się szansy na odzyskanie poprzez zgranie sektorów z dysków i odtworzenie danych poniewaz windows upatrzył sobie jeden z dysków na partycje zastrzeżona. Na szczęście najważniejsze dane miałem na dysku backup'owym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 WD Blue. Przy okazji, wiesz że seria RED jest zaprojektowana do pracy 24h/dobe i brak jej trybu stand by oraz parkowania głowicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Przy okazji, możesz wyjawić jakie to wpadki miał seagate z serią 12? Jestem nieszczęśliwym posiadaczem barracudy 7200.12 1TB, przyjechała ze sklepu padnięta, wrócił refurb z holandii. Narazie działa. Jakich niespodzianek mogę się jeszcze spodziewać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) znam wiele osób które musiały po 2~3 razy na RMA wysyłać A co z ES.2 ? Woje dołozyć 100zł w zamian za kulturę pacy niezawodność wg strony Średni czas bezawaryjnej pracy na poziomie 1,2 mln godzin oraz liczba awarii rocznie na poziomie 0,73% Edytowane 5 Października 2012 przez HeretyK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Ja brałbym ten, 5 lat gwary: http://www.morele.net/dysk-western-digital-1tb-caviar-black-7200-64mb-sataiii-wd1002faex-298834/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Powtażają się zarzuty że jest głośny, mimo że dysk docelowo idzie w wygłuszająca kieszeń to chce coś możliwie cichego (kultura pracy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Zdecydowanie, black są nastawione na szybkość w 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 A jak oceniacie SAMSUNG HD103SJ 1TB wersja 2 talerze po 500GB. Nadal udaje się kupić nowy dysk w cenie ok 300zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Całkiem całkiem, wyważona wydajność i i przyzwoicie kulturalna praca. Nie jest to ani wydajność Black ani cisza Green ale powiedziałbym dysk OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 Sam mam tego szajsunga i muszę przyznać, że jest cichy. Spokojnie zagłuszają go 2 szajsungi F4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 hehe super komentarz "...Spokojnie zagłuszają go 2 szajsungi F4." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Miało to mniej więcej znaczyć, że "nie słychać go". :P Jest cichy, a wstawiony w skrzynkę powinien być niesłyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Wybór pada na HGST Ultrastar A7K2000 1TB, 5Lat gwarancji wiec powinien spełniać moje założenia. cena 400zł za 1TB jeszcze do przyjęcia. wiem ze Hitachi jest teraz pod WD, znalazłem w jednym sklepie ten model ale jest problem sklep w przypadku RMA każe odsyłać dysk do Niemiec gdzie maja centrale co pewnie kosztuje duża kasę. Jak ma się sprawa w przypadku ewentualnego RMA przez dystrybutora jest to możliwe ? Edytowane 13 Października 2012 przez HeretyK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...