Skocz do zawartości
Dejff

SSD Sata II ? Sata III ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przejrzałem większość tematów odnośnie dysków ssd i mimo obszernego artykułu "http://forum.purepc....d-faq-1-strona/" który ostatni wpis ma z 2009 roku oraz http://www.purepc.pl...ata_3?page=0,32 który jest z stycznia tego roku.

Postanowiłem zapytać się bardziej doświadczonych kolegów czyli was jaki dysk jest najlepszym wyborem pod płytę główną ( Gigabyte GA-H61MA-D3V Intel H61 LGA1155).

Mianowicie rozkminiam różnicę pomiędzy stata II i sata III zdaję sobie sprawę że Sata II ma prędkości Odczytu około 285Mb/si zapisu około 275Mb/s a Sata III 525Mb/si 475Mb/s. Natrafiłem w internecie na kilka informacji oraz mitów które chciałbym aby mi ktoś sprostował na bazię praktyki i informacji nabytych podczas pracy z dyskami ssd.

1. Po zapełnieniu 50% pamięci dysku ssd zaczyna się zamulać i wolniej chodzi ? prawda jeżeli tak czy jest jakaś alternatywa by tak się nie działo .

2. Po mimo wejścia sata 3 na płycie głównej i dysku z interfejsem sata 3 dysk nie będzie używał swoich prędkości w przybliżeniu 525/475 będzie chodził na maks 200-250Mb/s (mimo zgodności sata3-sata3).

3. Niektóre dyski posiadają synchroniczne pamięci NAND czy różnica bez tego a z tym jest spora.

4. Dyski o większej pojemności są szybsze mam tu namyśli dysk 60gb i 120 gb. pytam o te wielkości akurat ponieważ pomiędzy nimi się zastanawiam nad zakupem.

5. Czy są jakieś wbudowane programy na dyskach ssd które pozwalają na lepszą prace dysków jeżeli tak to jakie to i czy warto zwracać uwagę przy zakupie na to.

6. Będę wdzięczny jak ktoś przedstawi mi jakie wielkości powinien mieć dysk ssd np. w programie HD tune podczas benchmarku . Czy jak jest Sata 3 i powinno mieć 525/475 to wartości będą zbliżone czy jest to tylko chwyt sprzedawców i rzeczywista prędkość jest mniejsza jak tak to jaka.

Ostatnie pytanie jaki dysk kupić 60 gb czy 120 gb ? dołożyć do sata 3 czy kupić z sata 2. Jakie firmy odradzacie a jakie są dobre.

Z góry dziękuję za sugestie i rady osób które mają dyski ssd, bądź miały z nimi styczność.

ps. Dysk który chcę kupić ma służyć pod system operacyjny + podstawowe programy chyba że skuszę się na 120gb to jakaś gra też się na nim znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. ) Może to wada konkretnych modeli lub ich partii , słyszałem tylko o tym problemie w przypadku Vertexa 4 , wcześniej tego nie słyszałem .

Co do prędkości SATA II vs. SATA III , oczywiście SSD na tym zyska choć przy codziennym użytkowaniu możesz tego nie odczuć , SSD@SATAII już będzie miał prawie max. prędkość na jaką pozwala interfejs i da duży boost bo to wynika z samej konstrukcji SSD .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi