Dejff Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Witam, przejrzałem większość tematów odnośnie dysków ssd i mimo obszernego artykułu "http://forum.purepc....d-faq-1-strona/" który ostatni wpis ma z 2009 roku oraz http://www.purepc.pl...ata_3?page=0,32 który jest z stycznia tego roku. Postanowiłem zapytać się bardziej doświadczonych kolegów czyli was jaki dysk jest najlepszym wyborem pod płytę główną ( Gigabyte GA-H61MA-D3V Intel H61 LGA1155). Mianowicie rozkminiam różnicę pomiędzy stata II i sata III zdaję sobie sprawę że Sata II ma prędkości Odczytu około 285Mb/si zapisu około 275Mb/s a Sata III 525Mb/si 475Mb/s. Natrafiłem w internecie na kilka informacji oraz mitów które chciałbym aby mi ktoś sprostował na bazię praktyki i informacji nabytych podczas pracy z dyskami ssd. 1. Po zapełnieniu 50% pamięci dysku ssd zaczyna się zamulać i wolniej chodzi ? prawda jeżeli tak czy jest jakaś alternatywa by tak się nie działo . 2. Po mimo wejścia sata 3 na płycie głównej i dysku z interfejsem sata 3 dysk nie będzie używał swoich prędkości w przybliżeniu 525/475 będzie chodził na maks 200-250Mb/s (mimo zgodności sata3-sata3). 3. Niektóre dyski posiadają synchroniczne pamięci NAND czy różnica bez tego a z tym jest spora. 4. Dyski o większej pojemności są szybsze mam tu namyśli dysk 60gb i 120 gb. pytam o te wielkości akurat ponieważ pomiędzy nimi się zastanawiam nad zakupem. 5. Czy są jakieś wbudowane programy na dyskach ssd które pozwalają na lepszą prace dysków jeżeli tak to jakie to i czy warto zwracać uwagę przy zakupie na to. 6. Będę wdzięczny jak ktoś przedstawi mi jakie wielkości powinien mieć dysk ssd np. w programie HD tune podczas benchmarku . Czy jak jest Sata 3 i powinno mieć 525/475 to wartości będą zbliżone czy jest to tylko chwyt sprzedawców i rzeczywista prędkość jest mniejsza jak tak to jaka. Ostatnie pytanie jaki dysk kupić 60 gb czy 120 gb ? dołożyć do sata 3 czy kupić z sata 2. Jakie firmy odradzacie a jakie są dobre. Z góry dziękuję za sugestie i rady osób które mają dyski ssd, bądź miały z nimi styczność. ps. Dysk który chcę kupić ma służyć pod system operacyjny + podstawowe programy chyba że skuszę się na 120gb to jakaś gra też się na nim znajdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 (edytowane) W tym pierwszym wątku są jeszcze podstrony więc warto żebyś je też przewertował bo na większość swoich pytań znajdziesz tam odpowiedź Edytowane 10 Października 2012 przez Ponury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Ad1. ) Może to wada konkretnych modeli lub ich partii , słyszałem tylko o tym problemie w przypadku Vertexa 4 , wcześniej tego nie słyszałem . Co do prędkości SATA II vs. SATA III , oczywiście SSD na tym zyska choć przy codziennym użytkowaniu możesz tego nie odczuć , SSD@SATAII już będzie miał prawie max. prędkość na jaką pozwala interfejs i da duży boost bo to wynika z samej konstrukcji SSD . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Właściwie jedyna zauważalna różnica między SATA II, a SATA III na M4 polegała na nieco szybszym uruchamianiu systemu. Zauważysz też wzrost wydajności jak będziesz przerzucał coś między dyskami SSD ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Witam, przejrzałem większość tematów odnośnie dysków ssd i mimo obszernego artykułu "http://forum.purepc....d-faq-1-strona/" który ostatni wpis ma z 2009 rokuJesteś pewien? Coś słabo przeglądałeś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...