Bronson Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2012 Witam! Niespełna 20 min temu, mój wysłóżony 8 letni SAMSUNG SyncMaster 795DF zginął śmiercią naturalną (tak mniemam - generalnie nie reaguje, żedna kontrolka nie świeci, sprawdzałem na różnych przewodach - nic) Dlatego też staje przed dylematem zakupu nowego monitora... i pytaniem jaki z dostępnej gamy wybrać (a wybór jest przeogromny przeglądając sam portal ceneo chociażby) Bardzo bym prosił o rady - na co zwrócic uwagę przy wyborze nowego urządzenia - a szczerze mówiąc średnio, a raczej mniej niż bardziej orientuje w dziedzinie monitorów. Jeżeli chodzi o granicę cenową to tak 800 - 850 zł max, potrzebuję monitora względnie uniwersalnego i do pracy biurowej, do gier jak i obejrzenia od czasu do czasu jakiegoś filmu Czekam na podpowiedzi i propozycje Dziękuję za każdą pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2012 a wybór jest przeogromny przeglądając sam portal ceneo chociażby Ten niby "ogromny wybór" to pozory, bo to wszystko jeden szmelc. Za 800zł w zasadzie wszystko jedno co kupisz. Może weź jakiegoś LG albo Iiyamę to przynajmniej dostaniesz dodatkową gwarancję na uszkodzone piksele przez pierwszych 30 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2012 Ten niby "ogromny wybór" to pozory, bo to wszystko jeden szmelc. Za 800zł w zasadzie wszystko jedno co kupisz. Może weź jakiegoś LG albo Iiyamę to przynajmniej dostaniesz dodatkową gwarancję na uszkodzone piksele przez pierwszych 30 dni. Hmmm no ale jest prócz w cenie różnica miedzy LED a LCD?? w jakości obrazu z LCD taki - ACER X243HQAbd jest to jakiś wybór? czy z tych LEDowych - Asus MT LCD ML248H lub ASUS MS248H; BENQ XL2420T a może Samsung SM S27B370H?? Znajomy jeszcze mi polecał - FORIS FS2331 Mapisałeś, że różnicy nie ma, ale mimo wszystko te urzadzenia różnią sie parametrami jak choćby rodzajem matrycy i nie wiem czy lepsza TN czy IPS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KawaiiPantsu Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2012 (edytowane) Hej może chociaż napisz ile ma mieć cali? bo na razie mamy tylko, że ma być uniwersalny i do 850zł a to trochę mało. Ezio który polecił Ci znajomy jest w moim przekonaniu bardzo spoko tylko ceny zaczynają się od1,3k pln (kiedyś leciałem na FS2333 teraz jak by miał kasiory brałbym 3x CrossOver 27Q) Na "benchmarku" jest dobre porównanie matryc TN, PVA i IPS Edytowane 19 Października 2012 przez KawaiiPantsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2012 Cale hmmmm na pewno im większy tym lepszy - ale nie chciałbym schodzić poniżej 22 cali... Co do kwoty to z racji tego, że jestem laikiem 850 zł wydało mi sie kwotą nader wystarczającą, ale jeśli w tej cenie jest szajs to zapłacę więcej Na pewno nie interesuje mnie by monitor był wyposażony w głośniki - bo mam nawet 3 zestawy nagłaśniające w posiadaniu, tuner TV wbudowany też zbędny... nie potrzebne mi też inne bajery - jakieś piloty dołączone (gdzies zgubie i po polocie) czy inne "muje i dzikie węże" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 Hmmm no ale jest prócz w cenie różnica miedzy LED a LCD?? w jakości obrazuNo i kolejnemu konsumentowi marketingowcy zrobili wodę z mózgu. ;) A tak serio: obecnie wszystkie monitory to LCD. LCD może być podświetlane diodami LED lub świetlówkami CCFL. Lepiej się zainteresuj typem matrycy, bo jej podświetlenie i tak dzisiaj będzie pewnie diodowe. Mapisałeś, że różnicy nie ma, ale mimo wszystko te urzadzenia różnią sie parametrami jak choćby rodzajem matrycy i nie wiem czy lepsza TN czy IPS? Moim zdaniem IPS jest lepsze ;) (lepsze kąty na IPS ... nie ma takiego zjawiska, jak na TN gdzie patrząc na wprost na jeden kolor, można dostrzec, że to co na dole ma inny odcień, od tego co na górze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycorrhiz'Al'Seven Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 Nie przepalił Ci się w tym monitorze żaden bezpiecznik :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 Nie przepalił Ci się w tym monitorze żaden bezpiecznik ? Prawdę mówiąc to nie wiem... skoro monitor nie działa to z ciekawości rozkręciłem to i owo... ale niczego szczególnego nie zauważyłem Na chwilę obecną zamówiłem Dell'a U2412M za 1k pln powinien sprostać moim potrzebom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 Moim zdaniem IPS jest lepsze (lepsze kąty na IPS ... nie ma takiego zjawiska, jak na TN gdzie patrząc na wprost na jeden kolor, można dostrzec, że to co na dole ma inny odcień, od tego co na górze) Ja mam monitor na matrycy TN i nie ma takiego zjawiska, jak zmiana odcieni góra-dół. To zależy od modelu - im wyższy tym kąty są większe. Matryca ips jest lepsza pod wieloma względami - lepsze odzwierciedlenie barw, większe kąty widzenia, ale ma mała wadę - wysoki czas reakcji, co odbija się niekorzystnie w dynamicznych scenach (filmy, gry). Dell, którego wybrałeś ma czas reakcji 8ms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 (edytowane) Ja mam monitor na matrycy TN i nie ma takiego zjawiska, jak zmiana odcieni góra-dół. To zależy od modelu - im wyższy tym kąty są większe. Matryca ips jest lepsza pod wieloma względami - lepsze odzwierciedlenie barw, większe kąty widzenia, ale ma mała wadę - wysoki czas reakcji, co odbija się niekorzystnie w dynamicznych scenach (filmy, gry). Dell, którego wybrałeś ma czas reakcji 8ms Jeszcze nie widziałem TN, który by był w pełni jednolity (char. kątowa na tyle dobra, by patrząc na wprost, na kolor np. pomarańczowy wyświetlony na całym ekranie, barwa była identyczna spoglądając na dół i na górę ... albo by się gamma nie rozłaziła z powodu żenujących kątów... pierwszy test z brzegu, który wyświetla się przy powiększeniu 1:1 : http://members.chell...lcd_butcher.png - na dobrym monitorze widać przejście od czarnego do szarego ... im bardziej monitor ma rozjechaną gammę, tym mocniejsze zabarwienie na jakiś kolor). ps. widziałem 5 ms IPS który jest szybszy od 2 ms TN -więc cyferki nie robią na mnie wrażenia, bo taki zapis jak 8 ms nie ujmuje zmienności czasu reakcji w zależności od konkretnych przejść między konkretnymi kolorami (dla jednych jest to np. 8 ms, a dla innych 17 - i to wszystko na jednym monitorze) ps. jakiego DELL wybrał? (konkretny model) Edytowane 21 Października 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 (edytowane) ps. jakiego DELL wybrał? (konkretny model) - post #8 Rzeczywiście, jak włączę pomarańczową planszę to widać różnicę w odcieniu. Przez 4 lata tego nie dostrzegałem. Edytowane 21 Października 2012 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Rzeczywiście, jak włączę pomarańczową planszę to widać różnicę w odcieniu. Przez 4 lata tego nie dostrzegałem. I dlatego opisy monitorów "na gębę" są nie wiele warte. Bez obrazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...