Skocz do zawartości
slupek1995

Karta graficzna i ogólne pytanie odnośnie zestawów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż mam dylemat:
Od pewnego czasu zastanawiam się nad złożeniem komputera. Suma miałaby wynieść ok 3650-3850 zł w sumie łącznie z peryferiami i akcesoriami. Problem bynajmniej nie leży w tym, że mam problem ze złożeniem zestawu za taką kwotę, tylko że wręcz mam możliwości za dużo. Ale do rzeczy:

Najpierw może ocenię zastosowania komputera
- gry na full hd w bardzo dobrych detalach lub na ultra(zależy mi na płynności)
- w niedalekiej przyszłości możliwe, że będzie używany do zadań bardziej profesjonalnych
- i dobrze by było, żeby służył jak najdłużej(4-5 lat minimum)

A teraz podzespoły, które raczej nie ulegną zmianie:
-Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+

-Płyta główna MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA 1155

-Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24)

A w końcu zestawy procesor-karta nad którymi się zastanawiam:

1. i5 3570K + Gigabyte Radeon HD7870

2. i7 3770K + Gigabyte GeForce GTX660 2048MB

3. i5 3470 + Gigabyte GeForce GTX 660 TI

Dodam, że najprawdopodobniej za rok będę miał ok. 1500/2000 zł na modernizację komputera, tylko teraz nie wiem, czy kupić zestaw 2 i za rok wymienić kartę(wejdą wtedy GTX700 oraz Radeony 8000) czy kupić zestaw 3 i wymienić w przyszłym roku procesor(mają wejść Haswelle). A co prawda 1 zestaw to nie zakłada takiej mocnej modernizacji, ale jest chyba najbardziej zbilansowany, i nie wiem, czy jakby go podkręcić to też nie dawałby rady...

Jest jeszcze inne pytanie - czy bardziej w przypadku zestawu 2 opłaca się wziąć 7850 za 655 zł, czy GTX660 za 720 zł?
Analogicznie czy w przypadku zestawu 3, jeśli zamieniłbym procesor na i5 3350P, a 660 Ti na radeona 7950 to czy procesor poradzi sobie z tą kartą graficzną?

Proszę was o pomoc, dodam tylko, że jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość :)

Proszę w miarę możliwości o uzasadnianie wypowiedzi np. Dlaczego radeon albo Nvidia... Oczywiście można też dodawać swoje propozycje kombinacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduj się, piszesz że ma służyć 4-5 lat minimum (co w ogóle jest absurdalnym założeniem, żaden komputer po 5 latach nie będzie śmigał z grami na full) a za chwile piszesz że za rok modernizacja...

Jakie będą te zastosowania profesjonalne? Od tego może zależeć wybór procesora najbardziej.

Do gier i5-3470 podkręcony do 3.9GHz będzie całkowicie zadowalający. Ale wymagające zastosowania profesjonalne moga np czerpać korzyści z HT w i7 albo przynajmniej mocno podkręconego i5-3570K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haswella nie wsadzisz w obecną płytę .Będzie miał własną podstawkę .W obecnych czasach nie da się złożyć kompa na długie lata tak aby ciągle dało się grać w nowe tytuły na full detalach , za szybko zmienia się technologią .To co dziś jest highendem , za rok lub dwa będzie lub midend .Jak za jakiś czas będziesz potrzebował kompa do profesjonalnych zadań ( nie napisałeś co dokładnie ) to pomyśl na Xeonem E3 1230V2 , to I7 3770 pozbawiony iGPU , minimalnie wolniej taktowany oraz sporo tańszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do haswella to są przecieki oc ma być podobne do ivy , wzrost wydajności wzgłędem ivy stosunkowo mały i jak ci braknie cpu mając ivy na pokładzie to haswell nie wiele pomoże. Także zapodaj 3570k lub 3770k i szybkie pamięci z ciasnymi timingami by zmaksymalizować wydajność i komfort grania.

Skoro zmieniasz kartę w przyszłym roku to nie musisz pchać się w super wydajną kartę na ten czas , większość gier nie ma przerażająco wysokich wymagań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduj się, piszesz że ma służyć 4-5 lat minimum (co w ogóle jest absurdalnym założeniem, żaden komputer po 5 latach nie będzie śmigał z grami na full) a za chwile piszesz że za rok modernizacja...

Jakie będą te zastosowania profesjonalne? (...)

Faktycznie, może trochę namieszałem, więc skoryguje - chodziło o to, żeby po tej wymianie chodził jak najdłużej, bez możliwości wymiany. Poza tym może faktycznie z tymi 5 latami przesadziłem, ale z Full HD to miałem raczej na myśli współczesne tytuły(kto tam wie co będzie za 5 lat :) ). Chodziło o to, żeby za 5 lat to był jeszcze dobry komputer, bo to, że podzespoły się "starzeją", to ja jeszcze wiem ;)

Jakie będą te zastosowania profesjonalne? Szczerze - chciałbym wiedzieć ;)

Póki co jestem jeszcze przed studiami, ale co na nich, albo po nich będę używał to nie wiem....

Wiem, że może być taka możliwość... Co prawda mała precyzyjna odpowiedź, ale chodziło mi o to, że komputer ten nie będzie służył tylko i wyłącznie do gier..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby komp ci teoretycznie wytrzymał tyle lat co sobie założyłeś to musisz do niego dołożyć dodatkowe zero na końcu zakładanej przez ciebie kwoty. wtedy sobie weźmiesz 3x titany + i7-3930K + 64gb ramu. tutaj masz test podobnego monstera http://anandtech.com/show/6910/origin-genesis-review-triple-titan-terror

a za tą kwotę co podałeś jeżeli to ma być kompletny zestaw to sobie możesz złożyć przeciętny zestaw który styknie na góra dwa lata z grami na fullhd ale detalami ustawionymi od razu nie na ultra tylko na medium/high. niestety wszystko kosztuje mega chajc i trzeba się z tym pogodzić mieszkając w tym naszym polskim grajdole. przez akcesoria i peryferie rozumiem komplet z monitorem drukarką i innymi bzdetami typu pendrive również.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi