Kuba86 Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Witam serdecznie, mam problem z przegrzewaniem się procesora w laptopie, co powoduje jego automatyczne wyłączenie. Laptop to Toshiba Satellite A300 PSAG0E-02M02FPL. Temperatura CPU w spoczynku to ok 63*C, w stresie dochodzi do blisko 100*C co powoduje oczywiście wyłączenie sprzętu. Dziwne jednak, że choć obudowa była w sumie gorąca, to na pewno przy realnych 100* byłaby gorętsza. Laptop był czyszczony wcześniej kompresorem, na żeberkach nie było w ogóle kurzu. Dlatego zdecydowałem się wymienić pastę na CPU oraz GPU. Po wymianie - odczytywane temp nie zmieniły się, laptop w dalszym ciągu się wyłącza. Podejrzewam w takim razie uszkodzony czujnik temperatury - da się go wymienić, ew wgrać zmodyfikowany BIOS, w którym ręcznie ustawiłbym temp wyłączenia sprzętu? Pozdrawiam, Kuba EDIT: Rozwiązanie --->> http://forum.purepc.pl/topic/352689-toshiba-satellite-a300-wyłącza-się-wysoka-temp-cpu/?p=3812530 Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Kuba86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 Są 3 opcje : Uszkodzony czujnik ( tylko on jest w CPU ) Uszkodzony cieplowód. ( jesli rurka nie robi się goraca na koncu przy radiatorze to masz odpowiedź ) Uszkodzony wentylator. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2013 Obstawiam uszkodzony wentylator, przydarzyło się mojemu kumplowi w podobnym satelicie. Innemu kumplowi starsza protege też się przegrzewała i wyłączała. Tego akurat sam naprawiałem bo był po gwarancji i mimo czystych żeberek wentylator był zapchany zbitymi kłakami kurzu. Nawet nie wiem czy mógł się kręcić, w każdym razie po wytarganiu ich stamtąd działał bez problemu, ale rozebranie lapka nie było łatwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba86 Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2013 Dzięki Koledzy za rady - przyjrzałem się laptopowi jeszcze raz i faktycznie problem będzie najprawdopodobniej z wentylatorem oraz ciepłowodem - wentylator działa wybiórczo, radiator przy obudowie nie je grzeje się zbyt mocno - pomimo to laptop wyłącza się. Widziałem na Allegro zestaw wentylator plus radiator pod Toshibę A300 za 50 zł z przesyłką, tylko upewnię się jeszcze, czy pasuje. PS. W pierwszym poście wspomniałem, że wentylator i radiator były czyszczone, zatem kurz nie jest powodem awarii. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2013 ... wentylator działa wybiórczo... Tzn jak? Jesli nie kręci sie cały czas z pełną mocą to normalne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2013 rozwiazanie najprostsze - rozbierz laptopa sciagnij chlodzenie, wez suszarkę dmuchaj cieplym powietrzem na radiator tam gdzie normalnie dolegałby do procesora po chwili dotknij drugi koniec heatpipe'a ( a raczej radiatora znajdujacego sie na nim ) reszta - wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba86 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 @rafa Nie - momentami nie kręci się w ogóle. @Yogi311 Hmm, dobry pomysł, będę tylko musiał skombinować suszarkę ;) Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) wystarczy coś gorącego - płyty grzewcze albo czajnik/garnek nagrzany trzeba sobie radzić [; Edytowane 16 Maja 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 @rafa Nie - momentami nie kręci się w ogóle. Może być tak właśnie skonfigurowany. Ważne żeby kręcił się z dużą prędkością kiedy temperatura jest wysoka. Bios do laptopa najnowszy? Czasem producenci oprócz parametrów pracy laptopa w nowych biosach poprawiają ustawienia systemu chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek1992 Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 U mojej siostry jest tak ze dziala z pelna predkoscia tylko wtedy gdy laptop sie nagrzeje. Wysłane z mojego E15i za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba86 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2013 (edytowane) @ UP Tak, BIOS najnowszy. -------------------------Rozwiązanie: Powodem przegrzewania laptopa był uszkodzony ciepłowód - rurka cieplna nie była gorąca na końcu [przy radiatorze]. Po wymianie temp. są w normie, laptop się nie przegrzewa, ani nie wyłącza. Dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie Koledze Kwazor za trafną diagnozę Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Kuba86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XPX_pl Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 A tak z ciekawości zapytam: sam wymieniałeś czy oddawałes do seriwsu i jeżeli tak to ile kosztowała Cię wlaśnie wymiana całosci? Czekam na te istotne szczegóły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba86 Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2013 @ XPX_pl Hej, sorry, że dopiero teraz odpisuję. Radiator i wentylator kosztowały mnie po 20 zł/szt, w sumie z wysyłką za całość zapłaciłem 50 zł [części kupowałem u tej samej osoby, na wszelki wypadek wziąłem również wentylator]. Wymieniałem sam Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...