Skocz do zawartości
klamot

Jak włożyć pamięć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wreszcie nową płytę główną na chipie Intela 865 i 4 gniazda pamięci. Mam też 2 kości pamięci po 256 MB/400MHz (TwinMOS) i zaczęły się schody. Jak je obsadzić w płycie aby wydajność była najlepsza? Czy włożyć do 1 i 2 gniazda, czy do 1 i 3 :?: Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy kupowałem pamięć to chciałem kupić jedną 512 MB ale gość w sklepie powiedział mi że lepiej jak kupię dwie po 256 MB to mi wydajność wzrośnie bo one chodzą parami. Jeżeli parami to jak je włożyć, 1 z 2 czy 1 z 3 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak je wlozyc ? hehe jedna obok drugie po kolei i juz :>

Właśnie że nie, bo na niektórych płytach jedno ułożenie kostek obok siebie powoduje, iż pracują w trybie single channel! To jest chyba ułożęnie 2,3. tak więc w celu Dual-DDR proponuję bardziej wykorzystać opcję 1,2 albo 1,3, z tym, że pozycja 1,2 będzie prawdopodobnie wydajniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wime czy wiecei ale na niektórych płytach sam wybór banku przy jednej kości pamięci ma wpływ na podkręcanie. I tak np. na kx7 najlepszy jest albo 3 bank (rev. 1,0) albo 1 (rev. 1,1).

Różnice są naprwdę duże. np.w jednym banku pamięć działa max na 180, a w innym na 200 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wreszcie nową płytę główną na chipie Intela 865 i 4 gniazda pamięci. Mam też 2 kości pamięci po 256 MB/400MHz (TwinMOS) i zaczęły się schody. Jak je obsadzić w płycie aby wydajność była najlepsza? Czy włożyć do 1 i 2 gniazda, czy do 1 i 3  :?:  Proszę o pomoc.

Bez urazu - ale potwierdzasz opinię, że większość Polaków nie potrafi nawet zrozumieć instrukcji obsługi. Taka informacja jest zawsze w niej zawarta :? No chyba, że chciałeś się pochwalić nowym sprzętem :wink: ... to co innego, ale mogłeś zapodać więcej info o tej płycie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się wyjaśniło. Faktycznie niedokładnie przeczytałem instrukcję w której jak byk jest napisane 1 i 3 lub 2 i 4 jeżeli wkładam Twiny. Aby uzyskać full wydajność muszą być instalowane parami. Myślę że nic się nie stało że założyłem tego posta, miło było pogadać. :lol:

Testów nie robiłem bo boję się przekładaś Twiny na 1 i 2, za drogi sprzęt do eksperymentów. Jak ktoś chce to podam config, w podpisie jest mój a ten nowy ma syn, taki to żywot ojców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...