klamot Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Mam wreszcie nową płytę główną na chipie Intela 865 i 4 gniazda pamięci. Mam też 2 kości pamięci po 256 MB/400MHz (TwinMOS) i zaczęły się schody. Jak je obsadzić w płycie aby wydajność była najlepsza? Czy włożyć do 1 i 2 gniazda, czy do 1 i 3 :?: Proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 hmm nie wiem czy to jest jakas roznica ale ja mam jedna kosc ddr-ow wlozona do gniazda nr 3 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Gdy kupowałem pamięć to chciałem kupić jedną 512 MB ale gość w sklepie powiedział mi że lepiej jak kupię dwie po 256 MB to mi wydajność wzrośnie bo one chodzą parami. Jeżeli parami to jak je włożyć, 1 z 2 czy 1 z 3 :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 bo jak plyta obsluguje Dual DDR to jest lepiej miec 2x256 .. a jak je wlozyc ? hehe jedna obok drugie po kolei i juz :> tylko ustaw w biosie tryb dual ddr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Pokombinuj jak bedzie chodzila w DualDDR to bedzie komuniat przy POSTie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 a jak je wlozyc ? hehe jedna obok drugie po kolei i juz :>Właśnie że nie, bo na niektórych płytach jedno ułożenie kostek obok siebie powoduje, iż pracują w trybie single channel! To jest chyba ułożęnie 2,3. tak więc w celu Dual-DDR proponuję bardziej wykorzystać opcję 1,2 albo 1,3, z tym, że pozycja 1,2 będzie prawdopodobnie wydajniejsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 A ja mgliście kojarzę, że w dualu trzeba 1+3 albo 2+3. Tylko czy na wszystkich płytach z dualem? Ale jak tu są cztery gniazda, to nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Płyta ma prawdopodobnie ma 2 pary gniazd troche oddalonych od siebie , za jedną pare odpowiada 1 kanał DDR więcej chyba nie musze tłumaczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pandoCENT Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Po prostu poczytać w instrukcji - pewnie jest napisane. A jeśli nie ma, to napisać jaka to płyta i poczekać na opinie innych posiadaczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 w instrucjach zwykle jest wiele rzeczy o ktore pytaja ludzie na tym forum :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 A nie wime czy wiecei ale na niektórych płytach sam wybór banku przy jednej kości pamięci ma wpływ na podkręcanie. I tak np. na kx7 najlepszy jest albo 3 bank (rev. 1,0) albo 1 (rev. 1,1). Różnice są naprwdę duże. np.w jednym banku pamięć działa max na 180, a w innym na 200 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 a o takich zonkach to nei mialem pojecia :) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Najpierw włożę dwie obok siebie (1,2) i zobaczę wdajność, potem 2,3 i znów wydajność, porównam i dam informację. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pandoCENT Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 No to czekamy z niecierpliwością ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Kombinacja bankow zalezy od plyty. RTFM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Mam wreszcie nową płytę główną na chipie Intela 865 i 4 gniazda pamięci. Mam też 2 kości pamięci po 256 MB/400MHz (TwinMOS) i zaczęły się schody. Jak je obsadzić w płycie aby wydajność była najlepsza? Czy włożyć do 1 i 2 gniazda, czy do 1 i 3 :?: Proszę o pomoc.Bez urazu - ale potwierdzasz opinię, że większość Polaków nie potrafi nawet zrozumieć instrukcji obsługi. Taka informacja jest zawsze w niej zawarta :? No chyba, że chciałeś się pochwalić nowym sprzętem :wink: ... to co innego, ale mogłeś zapodać więcej info o tej płycie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Kombinacja bankow zalezy od plyty. RTFMAle o tym który bank jest lepszy do kręcenia już nie piszą w nim :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Ale o tym który bank jest lepszy do kręcenia już nie piszą w nim :wink: W przypadku trybu dualDDR nie masz duzego wyboru. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pandoCENT Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Jak choćby w Epoxie - masz dokładnie zaznaczone w jakie banki wkładać - od razu wykrywa DualDDR i już ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 1-3 lub 2-4 czy to takie trudne ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 1-3 lub 2-4 czy to takie trudne ? Na to wyglada 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 No to się wyjaśniło. Faktycznie niedokładnie przeczytałem instrukcję w której jak byk jest napisane 1 i 3 lub 2 i 4 jeżeli wkładam Twiny. Aby uzyskać full wydajność muszą być instalowane parami. Myślę że nic się nie stało że założyłem tego posta, miło było pogadać. :lol: Testów nie robiłem bo boję się przekładaś Twiny na 1 i 2, za drogi sprzęt do eksperymentów. Jak ktoś chce to podam config, w podpisie jest mój a ten nowy ma syn, taki to żywot ojców. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...