Skocz do zawartości
Sacrell

Problem kompa....niewiadomo (number 2)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!!

1. Byłem dzisiaj u przedstawiciela Chiefteca i zakupiłem zasilacz 420 Wat.

I co się okazało.....(mam nadzieje, że Ci którzy na tamten temat wypowiadali się, też są), że MBM pokazuję znowu te -7 a powinno być te -12, natomiast 3.3 pokazuje 2.70......i oczywiście znowu się czasem zawiesza, a Prime95 zalicza zgon.....TO SAMO CO WTEDY......!!!!!! Wiecie co....nie chodzi mi już o zasilacz bo widzę, że naprawdę jest dobry, ale zaraz szlak mnie trafi jak sobie pomyślę, że z płytą jest coś nie tak bo nie trzyma napięcia !!!!!!!

I o co chodzi ?????????

I co myślicie.....płyta do wymiany ????? :-(

2. Na tej płycie jest 4-pinowe podłączenie 12v. na płyte obok ATX-owego (tak jak w PIV)...to ma być podłączone (pierwszy raz widzę to na płycie do AMD....oczywiście ja to podłączyłem, ale to coś daje, czy jak ???)

3. Temp. procka zwaliłem z 54 C do 47 C....no to chyba dobrze (tylko informacyjnie) :-)

Czekam na wasze podpowiedzi i sugestie....wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

Sparwdzałem takim programem CPUcool i to samo pokazał :-(

PS.Normalnie w tej chwili po prostu chciałbym TYLKO znać przyczynę.

A może tak ma być......albo trzeba kogoś znaleźć na forum kto ma taką płyte i niech zapoda napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co...już mi się pomysły kończą...

Podnosiłem napięcie procka do 1.7......to samo

podnosiłem napięcie pamięci do 2.9....to samo

Ale jest zmiana.....po jakimś czasie już się nie resetuje, ale zwisa w miejscu i muszę nacisnąć magiczny klawisz.

A może jeszcze przestawić AGP zasilanie (jest na default) i częstotliwość (jet ustawione na AUTO)

Albo to VDD (tu chyba chodzi o podniesienie napięcia na mostku)

Masz racje to 3.3 to błąd w Epoxie....to napięcie pamięci

I co ?.......widzę, że wam też się pomysły kończą.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty Epoxa nie posiadają pomiaru napięć ujemnych, a więc wogule nie powinieneś brać pod uwage tego że pokazuje Ci na -12 -7. Gdyż to jest błąd programu diagnostycznego. Zasilacz masz napewno dobry więc go powinienś wykluczyć. Ja bym się raczej skłaniał ku uszkodzonym pamięciom, a w ostateczności płycie. Sprawdź pamięci jakimś Memtestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, a czego to może być wina....bo to jest tak, że nie restartuje płyta tylko wszystko chodzi i nagle pionter się zaztrzymuje i jest "freeze" i trzeba nacisnąć reset....i koniec.

Wiecie co....wczoraj raz mi sie komp nie uruchomił po takim resecie i zaczął wyć naprzemiennym sygnałem (chyba jakby karty graficznej nie było) no to znowu nacisnąłem reset i ok

Acha......wszsystko ustawiłem na default (pamięć, procek, karta) i wiecie co...........to samo "freeze". No przecież nic nie jest przetaktowane i znowu to samo ?????

O co tu chodzi ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popzrestawiałem już chyba na wszystkie sposoby napięcia i jak było tak się waliło.....

Zaraz sprawdzę te pamięci tym programem

PS> Kloeś mi powiedział, że być może to wina biosu i radził abym wgrał starszy i zobaczył....

Co wy na to....zrobić tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, bez kitu dlaczego wy tak sie stresujecie jak jakiś programik pokazuje wam 100V zamiast 12? Nawet jeśli program wie który czujnik jest do czego, to i tak dochodzi błąd pomiaru który nawet na takich płytach jak Abit czy Asus jest duży. Jedyna słuszna metoda to miernik, on ci prawdę powie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Majstra: .....tutaj już nie chodzi o napięcia (to tylko informacja) tylko o przyczynę takiego stanu rzeczy (freeze)

Acha....testowałem pamięci tym programem "memtest86" i przeszły wszystkie "pass" testy 10 razy (siedziałem i testowałem2 godziny !!!!!!!).

taaaaaaa.....wiem i znowu pytanie ....i co dalej Panie....

ja już naprawdę nie mam pomysłów....i jestem zły z tej całej sytuacji bo nie wiem o co chodzi i gdzie jest błąd takiego działania !!!!! :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napieciami sie nie przejmuj epoxy 8rda(3+)maja to do siebie ze cosik im sie krochmala napiecia ujemne a napiecie +3,3 to napiecie vdimm wiec to jest ok. Co do freezes to na moj gust proc ci nie wyrabia sprobuj odkrecic wszystko na def i wtedy sprawdz albo sprobuj podwyzszyc vcore watpie zeby to byla wina mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięciami się nie przejmuje (z takim zasilaczem :-) )

To nie możliwe, że się nie wyrabia....

Zresztą ma 47 stopni

Zasilanie vcore już nawet ciągnąłem do 1.8 !!!!!!!! I to samo

I powtarzam....TAKIE SZOPKI Z FREEZEM NAWET NA DEFAULT (NA STANDARDOWYCH) USTAWIENIACH..............FREEZE

i to jest właśnie problem....obojętnie co nie przestawie lub przestawie freeze i czasem po wejściu do biosu freeze......makabra :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięciami się nie przejmuje (z takim zasilaczem :-) )

To nie możliwe, że się nie wyrabia....

Zresztą ma 47 stopni

Zasilanie vcore już nawet ciągnąłem do 1.8 !!!!!!!! I to samo

I powtarzam....TAKIE SZOPKI Z FREEZEM NAWET NA DEFAULT (NA STANDARDOWYCH) USTAWIENIACH..............FREEZE

i to jest właśnie problem....obojętnie co nie przestawie lub przestawie freeze i czasem po wejściu do biosu freeze......makabra :-(

hmmm.. no to faktycznie cos jest nie tak jesli nawet po wejsciu do biosu zalicza zwiechy a probowales aktualizowac ew. deaktualizowac BIOS?? moze masz jakas krzaczasta ver?? A na jakim fsb smigasz (proc/pamiec)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fsb to 204 proc i pamieć.

Właśnie przymierzam się do zdeaktualizowania biosu na ciut starszy....wkurza mnie to...

no to powajhuj jeszcze z biosami bo to moze byc przyczyna ew. zmniejsz fsb na 166/166 wtedy sprawdz zajrzyj jeszcze na topic o 8rda3+ ja poki co spadam

narqa

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak......

Wgrałem aż trzy wersje biosów (od najnowszego do najstarszego) i przy każdym to samo (Prime i MBM zdycha)............FREEZE !!!!!!!!!!!!!!

Posunąłem się do tego, że zainstalowałem od nowa WIndowsaXP z najstarszym biosem. Następnie bez żadnych zainstalowanych sterowników, łatek, itd. itp., uruchomiłem Prime95 i co ? I FREEZE

Ja już nie mam siły !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wydaje mi się, że to płyta się p-i-e-r-d-o-l-i

Pomóżcie cokolwiek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tak : Napewno dzieje się coś złego albo z płytą albo pamięciami albo z prockiem ,a wszystko przez to zachłanne podkręcanie,wsadz innego proca na standardowym fsb to będzie coś wiecej wiadomo,jak nie proc to trzeba kombinowac z inną płytą. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko jasne !!!!!!!!!!!!!!

Właśnie sparwidziłem u kolegi absolutnie każdą część sprzętu i jednak pamięć poszła gryźć trawkę.....

toż to szok....taka firma a taka lipna

Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc !!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko jasne !!!!!!!!!!!!!!

Właśnie sparwidziłem u kolegi absolutnie każdą część sprzętu i jednak pamięć poszła gryźć trawkę.....

toż to szok....taka firma a taka lipna

Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc !!!!!!!!!!!

cieszymy sie razem z toba :D :D :D :D :D milego o/c :twisted:

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...