Skocz do zawartości
aerial

używany budżetowy zestaw na intelu

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw nie ma być podkręcany, gpu nie jest istotne (praca w 2d), liczy się cisza, maksymalna wydajność w cenie. Ma to być do prac biurowych, oprócz officea programy jak corel, photoshop.

Posiadam fortisa na którym może puszczę zestaw pasywnie, i dysk sata 640gb jako storage.

Przeglądałem ceny z tego segmentu i to co mi wyszło:

Części używane alledrogo/fora.

i3 21XX - 250zł

gigabyte GA-H61M-S2PV - 100zł (ma port równoległy to na plus, dwa rodzaje pcie i 2 pci)

ram kość 4gb 1333 - 80zł

zasilacz seasonic/xfx/corsair + fanswap, jak najniższa moc - 100zł

ssd crucial m4 64gb albo jakiś samsung lub intel do 200zł

obudowa zależnie od okazji, coś firmowego i używanego do 150-200zł, najlepiej mini atx (wolałbym unikać maksymalnej budżetówki typu fractal core 1000)

Da się sklecić coś lepszego za te pieniądze? Jedyny mankament jaki tutaj widzę, to np. jak trafi się obudowa z usb 3.0 na front panelu, to trzeba będzie poszukać jakiejś płyty z wewnętrznym usb3 (port 19pin).

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFX to tylko modele 450W i wyżej .

Na allegro widzę tylko 1 sztukę modelu 450W za 110 zł ( używka ) . 

Z SS widzę tylko model ET 400W za 118 zł .

Z Corsaira jeszcze gorzej - za ~100 zł nie ma nic , dopiero za ~130 zł jest model VS 350W .

W sumie to albo XFX albo SS ET , VS to budżetówka . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn te zasilacze to tak orientacyjnie, seasoniki czasem się pojawiają poniżej 400w i poniżej 100zł, a i taki xfx450 potrafi pójść za 100. Myślę taka operacja lepsza, niż kupić jakiegoś aerocoola za 150, albo starego fortrona za 5 dych. Korsarze myślałem o tym zielonym VX 450, potrafią iść poniżej 100.

No i przy alledrogo wygrywają cierpliwi Dołączona grafika

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest dużo nowych fortronów 350W za 5dych ;p HLN/GLN/HHN wszystkie 80+, w podobnej cenie można też dostać obudowę poleasingową, z zasilaczami Seasonic/Delta 80bronze 250-350W, całość nie weźmie ci nawet 70W w stresie więc zasilacz to najmniej istotna część twojego zestawu Dołączona grafika

np. http://allegro.pl/obudowa-desktop-microatx-250wat-fortron-80plus-i3510384715.html

Edytowane przez Chemik16
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny minus takiej obudowy to brak miejsca na większy cooler (do puszczenia pasywnie np.). Bo zasilacz to się zgadza, że taki by był idealny.

Trzeba się bawić w jakieś nisko-profilowe wynalazki.

W sumie, tam gdzie ma stać ta obudowa, jest biurko z miejscem na nią na dole, tak że wejdzie tam pełne atx, a mniejsza to by robił się tylko luz, z którym nic się i tak nie da zrobić.

Do takiej obudowy jakiś fortron np. http://allegro.pl/profesjonalny-fortron-350-w-hhn-24pin-p4-i3520758223.html niby 85% sprawność.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testowałem te HHN/HLN gdzies w temacie fortronów, nie wiem tylko na ile te zasilacze od phu-vera trzymają jeszcze poziom. Jak ja kupowałem (w sumie dziesiąt szt.) były b.db, potem jakieś okrojone wersje rzucił - ale i tak raczej ci wystarczy. Na pewno będą lepsze niż jakieś zajechane corsairy - jako że pochodzą z demontażu leżaków magazynowych.

do takiego procka to raczej nie ma sensu wymieniać chłodzenia.

ps: i o jakim usb3 mowa przy tej max budżetowej płycie na h61 Dołączona grafika

żadnych kart rozszerzeń też chyba nie będziesz w tym PC nigdy montował ..

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę można np kontroler usb 3.0 jak za 3 lata takie szybkie pendrivey to będzie standard? :)

Z kart jeszcze może będzie wlan, wprawdzie można zastosować taki na usb, ale jest wybór.

Płyta z usb 3.0 to by trzeba dorzucić do czegoś na b75, tak za 170~ używkę najtaniej by się dostało.

Jeżeli chodzi o chłodzenie, to chodzi mi o maksymalne wyciszenie, najlepiej jakby obudowa zmieściła fortisa, a to jest dość wysoki cooler. Np. jakaś konstrukcja z zasilaczem na górze, i wtedy wentylator z zasilacza 120mm na minimalnych obrotach, ciągnie przez radiator z cpu, w całym komputerze 1 wentylator jakiś enermax uctb12 na 5V, i jest cisza. Cisza w stylu, przyłóż głowę 10cm do obudowy i nie usłyszysz nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę podczepić się pod temat? Będę składał budżetowy zestaw dla pewnej rodziny. Kombinuję żeby dzieci mogły w coś na tym pograć (oczywiście nie ma mowy o nowych grach).

Co mam:
- obudowa

- napęd

- Celeron G550 (prawie nowy)

- Arctic Freezer 7 PRO (mało używane, w bardzo dobrym stanie)

- Amacrox Warrior AX500-A 460W (mój, używany od nowości do niedawna)

Co chcę do tego dokupić:

- Gigabyte GA-H61M-DS2 DVI 169zł (wszystkie kondensatory polimerowe)

- 1x 4GB Goodram 115zł

- Sapphire HD6670 1GB DDR5 268zł (wydajność w grach na poziomie GTS250/9800 GTX+)

- WD5000AAKX 207zł (wydaje mi się, że w miarę sprawdzony model)

Razem:

- 759zł

Co sądzicie o takim zestawie? Części nowe, albo moje, bo nie chcę żeby nagle coś padło. Myślę, że nic więcej się nie wyciągnie przy założeniu "jak najtaniej".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wayne

Kartę zmień na:

http://www.kurtmedia.pl/product-pol-377615-SAPPHIRE-Rad-HD7730-1024MB-DDR5-128b-D-H-DP-PCI-E.html

cena niemalże identyczna, a jest troszkę wydajniejsza i będzie dłużej wspierana przez producenta ze względu na nowszą architekturę

Edytowane przez Damianqwer
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Sapphire HD6670 1GB DDR5 268zł (wydajność w grach na poziomie GTS250/9800 GTX+)

trocheś przesadził, ta karta jest sporo słabsza od HD4850 ddr3, na Poziomie GTS250(HD4870 ddr5) to będzie HD7750 ddr5

chyba pomyliło ci się z 6770

h61 za 170zł się kompletnie nie opłaca

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz wydać 170 to lepiej to msi na b75

h61 używane za ~100

W praktyce do budżetowego komputera różnicy w zasadzie nie ma poza usb 3.0, jeżeli obudowa tego nie ma to nie widzę sensu. Zawsze kiedyś można dokupić kontroler usb 3.0 za te 3 dychy z alledrogo jakby stał się potrzebny kiedyś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady Panowie (zwłaszcza Damianqwer za wypatrzenie tej grafiki) Dołączona grafika

Poszło takie zamówienie:
- MSI H61M-P20 (G3) 147.16zł

- Goodram 1x 4GB 1600MHz CL11 114.39zł

- Sapphire HD7730 DDR5 271.37zł

- WD WD5000AAKX 208.60zł

Z wysyłką:

- 759.52zł

Myślę, że gra gitara Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem zestaw:

i3 3220

Gigabyte H61M-S2PV 

Kingston HyperX 2X 4GB 1600MHz Cl9 

WD3200AAJS 320GB rok gw

Corsair CX430 2 lata gw

całość za 800.

Myślę że też niezły deal.

Teraz brakuje buda i ssd, myślę o licytowaniu np. cruciala m4 64gb.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta kość od Hynixa będzie dobra?

http://allegro.pl/2x2gb-ram-ddr3-10600-1333mhz-i3682419375.html

Słyszałem by nie kupować kości GoodRam ponieważ często padają.

Możecie polecić inne ale z dożywotnią gwarancją?

Oczywiście nie muszą być z allegro, mogą być z jakichś forum.

Edytowane przez gumis2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goodramy nie padają, to jakiś mit, obecnie to normalne budżetowe pamięci.

Przy okazji odkopania mojego tematu, tak wyglądał efekt końcowy, doszedł tam jeszcze ssd intela 80gb w obudowie bitfenix merc. Dysk talerzowy finalnie poszedł w zatoki 5,25'' zamocowany na gumie żeby obudowa nie wpadała w wibracje (a niestety tak się dzieje gdy jest zamocowany tak jak na zdjęciu).

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękny komputer. ;)

Nie podał pan tylko ile wynosły pana podzespoły!?

W pierwszym poście są jedynie kwoty poglądowe, a w ostatnim zakupione części bez ceny.

Mógłby pan podać cały koszt komputera łącznie z obudową.
Akurat szykuję się do składania komputera do kwoty 600/700 zł i dobrze byłoby wiedzieć po ile okazyjnie kupić.

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podałem, post 15.

i3 3220, Gigabyte H61M-S2PV, Kingston HyperX 2X 4GB 1600MHz Cl9, WD3200AAJS 320GB rok gw, Corsair CX430 2 lata gw - 800 z wysyłką.

Obudowa 150zł z wysyłką (nowa ze sklepu).

Dysk ssd stary intel x25 80gb - 200zł.

Z tym że to było z 2 miesiące temu.

Kilka uwag, tutaj można parę rzeczy zrobić taniej, akurat taki zestaw się trafił. Gdyby miał tańsze pamięci, cpu, to mogłoby być taniej.

Na ssd ciężko coś urwać, jest wybór w granicach 200zł ale są to modele 60-64gb.

Obudowę można taniej, akurat w czasie jak kupowałem przez jakieś 2 tygodnie nie było nic ciekawego na allegro i kupiłem nową, ale fajna obudowa tej klasy jest spokojnie do dostania do 100zł nawet.

Ogólnie opłaca się kupować używany zestaw typu płyta+cpu+ram, albo wręcz właśnie z dyskiem i zasilaczem, zazwyczaj jest taniej, bo ktoś kto sprzedaje całość, jest skłonny zejść z ceny żeby "pozbyć" się całości za jednym razem. Kupując wszystko oddzielnie trudno uzyskać takie ceny.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowę wykorzystam starą.

Pozostaje CPU+MOBO+RAM+HDD+PSU. Dvd narazie nie kupuję.

Procesor to będzie używany g3220 + jakaś płyta (najlepiej na b85) + 4gb ram + tanie PSU + HDD za 100zł.

Tak około 700zł ale staram się taniej. Obecnie poluję na jakąś używaną płytę główną na socket 1150 a niedługo na ram, zasilacz i hdd. Gdy dozbieram to może za jakiś czas GPU a przez ten czas pomęczyłbym integre. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi