Skocz do zawartości
Krzysztof Wójtowicz

Wymiana komponentów w kompie sprzed 6 lat

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czołem oraz dzień dobry!

Bez zbędnego paplania przejdę od razu do meritum. Część paplana później.

Mój obecny zestaw komputerowy prezentuje się następująco:

• CPU - C2Q Q6600 @ 2.4GHz (przez kilka miesięcy podkręcony na 3.12GHz, później zegary domyślnie)
  • Cooler - Scythe Mugen 2 Rev. B + wentylator Arctic F12PWM + pasta dołączona do Mugena
  • GPU - ZOTAC GeForce GTX 460 1GB AMP! (tylko przez parę dni na wyższych zegarach, poza tym nie podkręcana)
  • RAM - 2x2 GB DDR2 A-Data Vitesta Extreme Edition @ 800MHz (lekko podkręcana wraz z CPU, potem zegary standard)
  • Motherboard - ASUS P5K (kiedyś smarzyła wszystkie urządzenia podłączane do niej przez USB. Po serwisowaniu działa normalnie... no, względnie normalnie)
  • HDD - Seagate 500GB 7200rpm
  • Pudło - Sharkoon Revenge Value (boczny wentylator wyjęty na zewnątrz, żeby pomieścić cooler, przedni panel nie działa (po awarii).

Kilka uwag odnoście bebechów:

• MB/CPU - główni podejrzani. Sprawa wygląda tak: na Windzie7 komp ni z tego, ni z owego dostaje freeza. Na pulpicie/w grze/w spoczynku - gdziekolwiek. Zwykle parę minut po uruchomieniu, ale zawsze prędzej czy później. kursor przestaje się ruszać, komputer nie reaguje, ale ekran nie gaśnie. Na Windowsie 8 tego nie ma... no, prawie - ostatnio miesiąc temu. Sprawdziłem zamontowane komponenty - wszystko na mur beton wsadzone.
  • Komp nie ma więcej znaczących wad. Patrz: punkt 1.

Jeśli nie zrezygnowaliście jeszcze z lektury, to jedziemy dalej:

• PSU (zasilacz, jakby co...) - OCZ ZT550W 80+ Bronze, kupowany niedawno
  • Monitor - iiyama ProLite E2201W-B2 22" 1680x1050 - na razie nie wymieniam tego cudeńka!
  • oprócz tego jakaś nagrywarka LG, ale z oczywistych powodów na ilość fps-ów wpływu nie ma żadnego
  • karty dźwiękowej nie ma, a głośniki są tak marne, że odbierają Rosyjskie radio!

I tu nasuwa się pytanie:

CO KUPIĆ?

Mam dość skromny budżet, ale mogę sprzedać to i owo (nie, nerka nie wchodzi w rachubę), żeby kupić coś lepszego.

Generalnie wydaje mi się, że najodpowiedniejszym będzie kupno nowego trio: CPU + MB + RAM.

W ekstremalnym przypadku jestem nawet skory sprzedać kartę graficzną, jeśli oznaczałoby to kupienie super-uber lepszej trójcy (jechałbym wtedy wprawdzie na zintegrowanej, ale mi to dynda tak naprawdę, grafikę mogę później kupić.).

Jeśli macie jakieś pomysły, piszcie, zróbmy z tego jakąś taką dyskusję może, jestem otwarty na propozycje!

@ Klaus: zrobione.

Edytowane przez veloC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz zostaje, dysk też. Monitor piszesz, ze zostaje, głośniki z ruskim radiem bym zmienił osobiście. Nagrywarka jest na SATA? Bo jeśli na ATA, to mamy problem.

Napisz jaki masz budżet i dowiedz się, ile dostaniesz ze sprzedaży, to będziemy mogli stwierdzić, co za to kupić.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G'woli ścisłości, głośniki nazywają się Tracer Macarena 5.1.

Procesor - 150 zł, OEM + standardowy cooler.
MB - 90-100 zł, BOX + dokumentacja

GPU - 300-350 zł, BOX + wszystkie bonusy

Cooler - 100 zł, BOX

Buda - 50 zł? (w ogóle opłaca się ją sprzedawać przy takich kosztach transportu?) Nikt na allegro nie sprzedaje.

Głośniki - 50 zł? (ktoś w ogóle je kupi?) Też brak na Allegro.

Nagrywarka jest jak najbardziej na SATA.

Dodam, że dysk ma dobre 6 lat (kupowany, a jakże, wraz z kompem). Przydałby się większy na SATA III, ale to nie priorytet.

@edit:
Dodatkowo, ze sprzedaży growej biblioteczki będę mieć 200 zł+, obecnie mam ok. 300, do grudnia (planowany termin zakupu około) dozbieram jeszcze dodatkowe 200 jakoś...

Edytowane przez veloC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wznawiam wątek.
Obecnie mam do dyspozycji 2000 zł, w czerwcu będzie kolejne 1500.
Mam ambicję złożyć podstawę, której nie będę musiał ulepszać przez najbliższe kilka lat.
Oto moje typy:

• i5-3570k
  • MSI Z77A-GD55
  • Kingston HyperX Grey 1600 / 2x 4GB 

Wystarczą?

Edytowane przez veloC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że 3. gen się grzeje, ale nie bardziej, niż 4. Poza tym, skok wydajności nie jest jakiś znaczący.

@edit:
Poza tym, mobo na Haslu są droższe niż na Ivy, przykładowo: Z77A-GD55 kosztuje mnie 400, a Z87A-GD65 już oscyluje w granicach 7 stów. Oszczędzając w ten sposób mogę kupić lepszą grafę, a 3570K pójdzie mi tak naprawdę ze wszystkim.

Edytowane przez veloC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi