zielok100 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Witam. Mam 2 dyski SSD Samsung 840 120Gb, bezproblemowo działały na płycie GA 970A-UD3 w Raidzie 0, a na laptopie i mojej płycie MSI B75A-G43 nie widzi ich instalator. Dodam, że na mojej płycie Kingston V300 działa bez problemu. Co zrobić, żeby były widoczne w Biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Ogarnij się. Nie widzi instalator czy BIOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Sorki, faktycznie zbyt chaotycznie, ale denerwuje mnie to, że nie mogę dojść do przyczyny problemu. A więc: -W biosie jest widoczny -Gdy uruchamiam system z mojego Kingstona V300 w systemie jest widoczny -wkładam płytę z instalatorem i instalator widzi tylko Kingstona a Samsunga nie -wgrałem najnowszy Bios płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Kontroler SATA w trybie AHCI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 jaki sens raidu0 na SSD ? http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-raid-benchmark,3485-12.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Taki : http://obrazki.elektroda.pl/8756085400_1385380754.jpg Jako, że teraz mam Intela i nie mam 2x sata 3 sprzedałem już jednego SSDeka, doszedłem do wniosku po przeczytaniu kilku tematów, że na płycie instalacyjnej Windowsa brakuje sterowników od dysków i dlatego nie wykrywa mi tego Samsunga ;[, i nie wiem co zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Nie ma czegoś takiego jak sterownik do dysków a co najwyżej do kontrolera. Ale windows 7 ma takie sterowniki. Spróbuj innych portów Sata. BTW Z Twojego screena też nie bardzo widzę sens Raid 0 - 24MB/s chyba że dla zabawy i już w to nie wnikam. Edytowane 25 Listopada 2013 przez rafa 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2013 Zobacz też na innym kablu sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Testowane na 2 złączach SATA (na SATA 2 i 3), na 2 różnych kablach, i na 2 różnych PCetach lecz z tą samą płytką, i problem ten sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Jest nowszy bios do płyty? Nowsze FW do dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Bios jest najnowszy, udało mi się, aby dysk pokazał się w instalatorze z pomocą tego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1958454.html z 1 postu, ale nie chciało ruszyć dalej, będę dzisiaj próbował na innym napędzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Czy rozmontowałeś RAID na starej płycie, w której dyski działały jako RAID 0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Oczywiście, że tak, starej płyty już nie mam - sprzedałem koledze, ale poszedłem do niego i bez Raidu też nie chciało działać, zrobiłem cały proces według instrukcji w pierwszym poście pod linkiem podanym wyżej i wszystko poszło, aktualnie SSD jest zainstalowany u siostry ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 zielok100 nadal mnie nie przekonałeś do raid 0 tym wysokim odczytem liniowym i tak rządzi 4k odczyt, co wykazują realne testy oraz dostęp, chyba że używasz do specyficznych prac zawodowo to jeszcze jestem w stanie zaakceptować ... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielok100 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 Już nie mam Raida, sprzedałem jeden dysk Samsunga, na koszt 1x SATA 3 w mojej płycie i intela i5, jeden Samsung 840 poleciał do PCeta siostry (chociaż pewnie jak kupimy taniego HDD to go sprzedam, bo jej do internetu nie jest potrzebny taki dysk), osobiście korzystam z Kingstona V300 na mojej płycie MSI B75A-G43. Ciesze się, że udało mi się rozwiązać problem. Pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...