Skocz do zawartości
bbc20000

Co byscie wybrali MAXTOR SATA 80Gb ,MAXTOR ATA133 120Gb ?

ATA czy SATA  

1. 1. ATA czy SATA

• 1. MAXTOR 120GB ATA133
      14
    • 2. MAXTOR 80GB SATA
      6
    • 3. WD 120GB ATA100
      8

Rekomendowane odpowiedzi

SATA oprocz tego ze ladnie wyglada nie oferuje niczego co by uzasadnialo taka roznice w cenie. Szczegolnie ze aktualne kontrolery SATA bywaja niedopracowane. Wiec IMHO zdecydowanie 120 GB. I tutaj juz wedle gustu - bral bym Maxtora bo cichszy co dlamnie jest najwazniejszym czynnikiem. Do rozwazenia tez Barracuda 7.200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy przyczepiliście się do sata pisząc że to poroniony pomysł. pomysł jest dobry, jedynie różnica w cenie jest narazie spora.

pozatym chyba wszystkie nowe dyski (wd, maxDM9+) wyposażone w sata są prawdziwymi sata - tylko pierwsze modele dysków były nieco bezsensu bo w dysku znajdował się konwerter sygnału sata <> pata i nie wychodziło nic lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmp nadal nie chodzi "lepiej"

IMHO nie ma co oczekiwac przyrostu wydajnosci. Plusem bedzie wygoda instalacji i brak problemow z 2 urzadzeniami na jednym kanale. Licze tez na to ze ktos wreszcie pojdzie po rozum do glowy i zacznie kontrolery SATA sensownie wkladac w plyty nie upychajac tego po PCIach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serial ata to bajer i nic więcej.

tylko maxtor diamond max 9 ma pełny s-ata (i chyba jakiś caviar ale caviara nigdy nie kupię i nikomu nie polecę tego szajsu).

poza tym tylko i875 ma prawdziwy s-ata, no i kt600.

pozostałe płyty, w tym także twój abit, mają wbudowaną w płytę przelotkę ata 100 -> s-ata. transfery są na poziomie ata100.

poza tym ładny wygląd cienkiego kabelka, lepsza wentylacja no i bajer że s-ata. nic poza tym.

bierz ata 133. i NIE caviara !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serial ata to bajer i nic więcej.

tylko maxtor diamond max 9 ma pełny s-ata (i chyba jakiś caviar ale caviara nigdy nie kupię i nikomu nie polecę tego szajsu).  

poza tym tylko i875 ma prawdziwy s-ata, no i kt600.

pozostałe płyty, w tym także twój abit, mają wbudowaną w płytę przelotkę ata 100 -> s-ata. transfery są na poziomie ata100.

poza tym ładny wygląd cienkiego kabelka, lepsza wentylacja no i bajer że s-ata. nic poza tym.

bierz ata 133. i NIE caviara !

znowu zaczynasz swoje berbeluchy płodzic

1.abit ma kontroler sata Silicona-pełny -przelotka o której mówisz to przelotka umozliwiajaca podłaczenie dysku ide w kontroler sata

2.nudny juz jestes z tym oczernianiem caviara -jak masz jakis przedpotopowy to sobie kup nowszy ,docen jego walory których nie mało i skoncz juz w koncu pisac wszedzie "caviara nie" bo swe doswiadczenie opierasz na jakims modelu sprzed kilku lat

takze ja i juz kilku uzytkowników mówimy Ci-nadrób zaległosci , wyedukuj sie troche potem pisz z sensem bo na razie robisz z siebie tylko lamera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marco. jak napisali pomowcy ICH5/KT600/być może mostek nowy do NF2 będa zapewniały natywną obsługę SATA. i zniknie kłopot z tym że kontroler jest na PCI.

masz racje - wzrostu wydajnosci nie ma co oczekiwać, ale tak samo w PATA.

co do przelotek... pierwsze kontrolery SATA to poprostu PATA z konwerterem sygnału p<>s. ale juz poczawszy od byle fasttraka376 jest wszystko ok i nie ma chyba na co narzekać.

i chyba to ze kabelek mniejszy, i wogole SATA imo wydaje mi sie nie bajerem. jeszcze troche czasu minie, ceny spadną, i pewnie każdy dysk w każdym komputerze będzie SATA nie PATA i nic w tym dziwnego raczej nie ma.

amd rulez - co do przelotek... jakis czas temu uzywalem do fasttraka376 przelotki asusa w celu podlaczenia barrIV-80. i co ? dyski dzialaly (nieduzo ale jednak) szybciej niz pod samym kontrolerem w southbridgu VIA (kt400,moja mobo).

wiec wcale przelotka niczego nie ogranicza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bierz. ja mam. polecam. wyraznie szybszy od bIV/7200.7 ktore mialem przyjemnosc przez troche uzytkowac.

szczegolnie przy malych pliczkach (ladowanie windowsow) jest to odczuwalne. brak roznicy w predkosci raczej przy dyskach 200gb PATA <> 120GB SATA (mam,wiem), no moze 200gb ciut wolniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie lepsza wieksza pojemnosc.na dzis sata to poroniony pomysł-zadnego wzrostu wydajnosci a wiekszy koszt i jak napisał marco-niektóre kontrolery sata pozostawiaja wiele do życzenia

Tez tak myslalem dopuki nie zobaczylem tego

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W kazdym z tych testow Maxtor SATA jest 20-40% szyszy od ATA

Jestem tylko ciekaw jak to jest w rzeczywistosci bo sztuczne benchmarki to mnie nie przekonywuja tak bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bbc20000: to pierwszy test w ktorym widze tak duza roznice

IMHO SATA jest swietna technologia i absolutnie bedzie przyszloscia ale poprostu w chwili obecnej doplacanie 200 zlotych za nowosc nie dajaca w TYM momencie realnych korzysci troche mija sie z celem nie liczac faktu ze ladnie wyglada i mozna sie pochwalic. Zreszta sadze ze to tylko kwestia kilku miesiecy jak ceny sie zrownaja bo nikt mi nie wmowi ze kontoler SATA w dysku kosztuje 50 dolcow wiecej niz PATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...