Skocz do zawartości
pszywszymor

Szybka TN'ka czy wolniejszy IPS? Eizo vs. Asus

Rekomendowane odpowiedzi

Print Screen... Hehehe, nawet nie wiecie jak się uśmiałem! Przepraszam :) Chodzi o to, żebyśmy zobaczyli czy monitor (MONITOR A NIE TWÓJ PULPIT) przy zgaszonym świetle i wyświetlaniu czerni świeci i razi czy nie. Więc zrób tak: UWAGA, BARDZO DOKŁADNA INSTRUKCJA!

1. Wyciągnij i przygotuj aparat do zrobienia zdjęcia.

2. Wstań, podejdź do wyłącznika światła i go wyłącz. Wróć przed monitor.

3. Włącz załóżmy wygaszacz (tak, aby cały ekran był CZARNY).

4. Przy zgaszonym świetle i wyświetlonym czarnym kolorze na ekranie weź aparat w rękę i zrób zdjęcie.

5. Zrób zdjęcie od dołu monitora.

6. Zrób zdjęcia pod kątem z boku monitora.

7. Ciesz się po podziękowaniach użytkowników forum za włożony trud w tą czynność.

Bardziej łopatologicznie się nie da... Ale dzięki z góry :D

EDIT:

To trzeba było tak od razu Dołączona grafika Chociaż nie wiem czy też cokolwiek Wam to da ( cyfrak niestety kiepski ). Ta niebieska rozmyta kropka to dioda monitora, pozostałe kropki to wina aparatu http://wstaw.org/m/2014/01/14/IMG_0002.jpg

Gacek, ale ty w ogóle włączyłeś ten monitor? Fotka w ciemności powinna wyglądać CO NAJMNIEJ tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać dioda na monitorze świeciła na niebiesko więc monitor był włączony :) A mówiłem że proszę o łopatologiczne instrukcje no :D Fotkę zrobię dziś jak już będzie ciemno - wczoraj już spałem na 1 oko jak robiłem więc wybaczcie nieścisłości :) A robiłem tak jak pisałeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gacek83, chodzi o to, ze w ciemnym pomieszczeniu (bez zadnego swiatla), monitor wyswietlajacy tylko czarny kolor ma rogi ekranu nieco jasniejsze, a tego nie widac na tym zdjeciu co wstawiles. Byc moze trafiles na dobra sztuke :). Z ciekawosci - gdzie kupiles ten monitor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gacek83, chodzi o to, ze w ciemnym pomieszczeniu (bez zadnego swiatla), monitor wyswietlajacy tylko czarny kolor ma rogi ekranu nieco jasniejsze, a tego nie widac na tym zdjeciu co wstawiles. Byc moze trafiles na dobra sztuke Dołączona grafika. Z ciekawosci - gdzie kupiles ten monitor?

Ty za to nie trafiłeś. W zupełnej ciemności widać, że czerń nie jest całkowicie czarna, tylko ciemnoszara/granatowa - z powodu podświetlenia matrycy.

A to, o czym Ty mówisz, to tzw. backlight leakage, czyli jaśniejsze plamy na krawędziach (nie tylko rogach) ekranu, których powodem jest kiepskie spasowanie elementów monitora (wtedy odrobina światła może "wyciekać" pomiędzy ramką, a matrycą). Monitor wykonany w 100% poprawnie nie będzie miał żadnych takowych objawów. Tutaj przykładowe zdjęcie:

http://www.tftcentral.co.uk/images/dell_up3214q/P1040470.JPG

gacek - postaraj się zrobić zdjęcie tak, by efekt był podobny do tego przykładowego zdjęcia, czyli 100% czarna ramka i lekko jaśniejsza matryca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ten Eizo nie smuży, czerń też nie jest fioletowa. Aczkolwiek srebrzenie widać (a to podobno jeden z najlepszych IPS gdzie srebrzenie jest mocno zredukowane)

Tak z ciekawostek, to na innym forum jeden user pisał, że na EIZO CX nie ma już zupełnie srebrzenia, pomimo IPS - ale to inna klasa i kasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe pytanko odnośnie tego monitora. Mianowicie mam obecnie Win XP 32 bit i w OSD monitora mam nieaktywne praktycznie wszystkie funkcje w zakładce " Color " - aktywne jest tylko wybieranie rodzaju profila koloru oraz jasność. Monitor podłączony jest do karty Radeon 5850 Toxic za pomocą DVI. Nie mam do niego zainstalowanych żadnych sterowników. Dlaczego w/w opcje są nieaktywne? 

Edytowane przez gacek83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam User 1 i  user 2 ale nie włączałem tego. Obecnie używam sRGB. . I eureka :) Po włączeniu User 1 opcje aktywowały się :) Dzięki :)  Mam teraz tylko jeszcze 1 pytanie - jak ustawić opcje Saturation, Hue oraz Contrast Enhancer ?

Edytowane przez gacek83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawostek, to na innym forum jeden user pisał, że na EIZO CX nie ma już zupełnie srebrzenia, pomimo IPS - ale to inna klasa i kasa.

Nie srebrzy. Jest zastosowany kosmiczna technologia NASA ( Dołączona grafika ), podobna do starych A-TW z Nec 2490.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór oczywisty, jeżeli grasz w dynamiczne gry (fps,rts)to zdecydowanie ASUS. Jeżeli grasz we wszystko po trochu to też zdecydowanie ASUS.

Eizo to shit jeżeli chodzi o monitory gamingowe. Poczytaj, wszystko masz w internecie. Szerzej na ten temat rozmawialiśmy na forum mva, nie chce mi się kopiować linków ;) Kopalnią wiedzy jest też prad.de ale tam już musisz poszukać trochę w forach. 

pzdr.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi