Uhorek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Witam, od jakiegoś czasu mój W7 (64bit) zaczął mi się skarżyć że ma za mało pamięci - gdy tylko ilość zajętej pamięci przekracza 5GB (teoretycznie ~6GB, bo 1GB ma przydzielone VirtualBox, lecz menedżer zadań nie pokazuje ile z tego jest wykorzystywane) wyskakuje komunikat że ma mało pamięci i po jakimś czasie zabija mi Firefoksa i wyłącza Aero. Mam 8GB RAMu (2x2GB + 1x4GB), do tej pory miałem tylko 400MB plik wymiany, po zwiększeniu do 8GB bez zmian. Sprawdzałem RAM narzędziem dostępnym w systemie (tym co restartuje komputer i uruchamia test przed startem systemu), zero błędów. Jedyna nowa aplikacja jaką zainstalowałem w międzyczasie to Photoshop, ale problem pojawia się niezależnie od tego czy jest on uruchomiony czy nie. Dlaczego wyłącza Aero? Czy to jest jakiś problem z pamięcią karty graficznej? Bardzo Was proszę o pomoc w zlokalizowaniu i rozwiązaniu problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Problem nie wygląda na sprzętowy, tylko programowy. Po pierwsze sprawdź, jakie procesy zajmują tak dużo RAMU, szczególnie czy któryś proces nie zajmuje ewidentnie więcej, niż powinien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uhorek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Oczywiście najwięcej zużywa Firefox (około 2GB) i Photoshop (ponad 1GB jeżeli jest uruchomiony). Google tylko wie ile jego Chrome zżera, bo to rozwalone na dziesiątki procesów jest i udaje że jest lekkie. Co nie zmienia faktu że mam jeszcze 2GB wolnego RAMu i ~6GB w pliku wymiany :/ Możesz polecić jakiś program który pokaże to lepiej niż manadżer zadań? Jak pisałem wyżej, on nawet nie potrafi określić ile pamięci zużywa system uruchomiony w VirtualBoksie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Też zauważyłem że firefox leci ostatnio w kulki z zasobożernością ramu, ale 2 GB to stanowczo za dużo. Ile kart masz wtedy otwartych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uhorek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Mam 4 grupy kart, prawie 100 stron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2014 No to moze zjeść 2GB. Jeśli chodzi o ram brany przez chrome - w chrome dajesz menu, narzędzia, menedżer zadań. tam statystyki dla nerdów i na samej górze p[o prawej masz łączne zużycie ramu przez chroma, wszystkie karty i dodatki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2014 http://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/bb896653.aspx Systemowy taskmgr to żart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dokładnie. Jakby nie mogli wrzucić tego do systemu, skoro i tak wykupili producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uhorek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2014 http://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/bb896653.aspx Systemowy taskmgr to żart. Dzięki, sprawdzę tym programem gdy znowu się będzie Windows upominał że ma za mało pamięci. A tymczasem wczoraj działało wszystko bez zarzutu - ale macie moc! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkexe Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Hejka, podepnę się pod temat. Sprawa ma się tak: mam 8gb ramu, wyłączony swap i system ciągle krzyczy na brak ramu. Sprawa jest dla mnie o tyle dziwna, że w Menadżerze zadań mam np. zajęte 6 gb z 8 gb a on już piszczy by mu zamykać programy. Jest to o tyle irytujące, że jak mam dużo zakładek w chromie + jakaś gierka np. World of Warplanes to potrafi się pojawić magiczny komunikat. Zastanawia mnie, po co krzyczy, że ma brak ramu, jak ma zajęte 6gb z 8miu. Nie lubię i nie chce mieć włączonego SWAPA, da się jakoś zmusić system by się odzywał dopiero koło 7,5 :)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uhorek Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Minął tydzień i ani razu Windows się nie żalił że ma za mało pamięci. W tym czasie zaktualizowałem tylko VirtualBoxa, więc to pewnie była jego wina. Jeszcze raz dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zastanawia mnie, po co krzyczy, że ma brak ramu, jak ma zajęte 6gb z 8miu. Pokaż screena z menedżera zadań (wydajność). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...