Skocz do zawartości
Uhorek

[W7] Ciągle ma mało pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu mój W7 (64bit) zaczął mi się skarżyć że ma za mało pamięci - gdy tylko ilość zajętej pamięci przekracza 5GB (teoretycznie ~6GB, bo 1GB ma przydzielone VirtualBox, lecz menedżer zadań nie pokazuje ile z tego jest wykorzystywane) wyskakuje komunikat że ma mało pamięci i po jakimś czasie zabija mi Firefoksa i wyłącza Aero.

Mam 8GB RAMu (2x2GB + 1x4GB), do tej pory miałem tylko 400MB plik wymiany, po zwiększeniu do 8GB bez zmian.

Sprawdzałem RAM narzędziem dostępnym w systemie (tym co restartuje komputer i uruchamia test przed startem systemu), zero błędów.

Jedyna nowa aplikacja jaką zainstalowałem w międzyczasie to Photoshop, ale problem pojawia się niezależnie od tego czy jest on uruchomiony czy nie.

Dlaczego wyłącza Aero? Czy to jest jakiś problem z pamięcią karty graficznej?

Bardzo Was proszę o pomoc w zlokalizowaniu i rozwiązaniu problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście najwięcej zużywa Firefox (około 2GB) i Photoshop (ponad 1GB jeżeli jest uruchomiony). Google tylko wie ile jego Chrome zżera, bo to rozwalone na dziesiątki procesów jest i udaje że jest lekkie.

Co nie zmienia faktu że mam jeszcze 2GB wolnego RAMu i ~6GB w pliku wymiany :/

Możesz polecić jakiś program który pokaże to lepiej niż manadżer zadań? Jak pisałem wyżej, on nawet nie potrafi określić ile pamięci zużywa system uruchomiony w VirtualBoksie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moze zjeść 2GB. Jeśli chodzi o ram brany przez chrome - w chrome dajesz menu, narzędzia, menedżer zadań. tam statystyki dla nerdów i na samej górze p[o prawej masz łączne zużycie ramu przez chroma, wszystkie karty i dodatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka, podepnę się pod temat. Sprawa ma się tak: mam 8gb ramu, wyłączony swap i system ciągle krzyczy na brak ramu. Sprawa jest dla mnie o tyle dziwna, że w Menadżerze zadań mam np. zajęte 6 gb z 8 gb a on już piszczy by mu zamykać programy. Jest to o tyle irytujące, że jak mam dużo zakładek w chromie + jakaś gierka np. World of Warplanes to potrafi się pojawić magiczny komunikat. Zastanawia mnie, po co krzyczy, że ma brak ramu, jak ma zajęte 6gb z 8miu. Nie lubię i nie chce mieć włączonego SWAPA, da się jakoś zmusić system by się odzywał dopiero koło 7,5 :)? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi