Pydzul Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Witam, od pewnego czasu planuję zakup nowego monitora, ale słabo się na tym znam, a im głębiej drąże tym pojawia mi się jeszcze więcej pytań . Zatem proszę o pomoc grono forumowiczów. Baza: 1. Przeznaczenie: Praktycznie 100% gry, oczywiście dochodzi do tego jeszcze przeglądanie internetu, troche cad-a, itp. 2. Oczekiwania: - min. 1920x1080, - min. 24 cale, 3. Sprzęt: - GPU: Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 - CPU: Intel i5 4670K (3,4GHz) BOX - Crucial Ballistix Sport 8GB DDR3 1600MHz CL9 BOX Hm może jeszcze wspomne w co gram: - gry MMO (teraz szykuje się na Wildstara) - strzelanki dla relaksu (BF4 i CS) - inne (Crusader Kings, Mount and Blade, i jakieś inne popierdółki). Na zakup planuje wydać ok 1300 PLN. Zastanawiałem się wpierw nad 3 modelami: - Benq XL2411Z - Eizo Foris FS2333 (IPS) - Iiyama ProLite GB2488HSU-B1 Jednak nie wiem czy mój sprzęt w niedalekiej przyszłości będzie sobie radzić z osiągnięciem ok 120 fps, co spowoduje, że nie wykorzysta w pełni możliwości powyższych monitorów. Szczerze to już nie wiem teraz czy jeden z powyższych monitorów, czy też coś na IPS a może czekać na monitor z G-sync (o ile monitory będą w podanym przedziale cenowym i technologia jest warta czekania). Dodatkowo od znajomego słyszałem, żeby szukać monitora z flicker free. Czuje się zagubiony i już naprawde nie wiem co wybrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) Ja bym brał tego EIZO. Brat ma taki i jest to klasa sprzęt właściwie do wszystkiego. Jedyny mankament to 23". Edytowane 6 Maja 2014 przez Passt 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Ja tam bym brał Benq IPS jest przereklamowany...a 120-144hz w grach robi ogromną różnicę. No i ma tryb redukcji blura. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) 120-144 Hz robi różnicę, jeśli będzie miał kartę grafiki zdolną wyświetlić tyle na ekranie. Póki co ma tylko GTX 760, więc chyba niekoniecznie byłby to dobry wybór. Edytowane 6 Maja 2014 przez Passt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Ja wolę 60Hz przy bardzo dobrych kolorach, niż 120 przy średnich/kiepskich, tym bardziej, że tego smużenia i tak nie dostrzegę bez wpatrywania się na siłę w monitor. Tak więc ja jestem za EIZO. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) Każdy mówi że nie dostrzeże smużenia...ja tez tak mówiłem. Dziwnym trafem smużenie jest, i wkurza. Wystarczy kursorem przeciągnąć po ekranie czy próbować powoli, powtórzę -powoli obrócić się w dowolnej grze fps, i już wszystko sie rozmazuje. NIE zauważysz kolesia podchodzącego z boku, snajpera zmieniającego pozycję, wystarczy lekko przesunąć mysz i jest [gluteus maximus], bo ruch kolesi wspomnianych wcześniej rozmywa się w ogólnym rozmyciu tła... Na crt, czy na tymże benqu, czy innym monitorze ze strobingiem ten problem odpada. I wcale nie trzeba mieć 120fps. Akurat tu można grać od 75+hz więc i fps może być taki. A nie wmówicie mi że nie uciągnie jego sprzęt 80+fps w głupim bf4 lub 3, jak u mnie to smigało w becie... No chyba że musi miec upiekszacze typu aax8, plus wszystko ultra, to wtedy wybacz...albo podziwiamy widoki( i slide show) albo ustawiamy grywalne detale i cieszymy się plynną akcją przy 100+fps Ale co ja tam wiem... Co do kolorów....co z tego że jest ładnie, kolorowo, jak w czasie akcji tego nie widać? A raczej widać, wystarczy że w grze się "ściemni" i czerń ładnie świeci(kochany ips!)...kontrastu nie ma, kupa na ekranie i nic nie widać... Co do tych monitorów, tu masz testy co prawda wersji 27cali i nie 2411 tylko 2420 ale to bez różnicy...panele są te same, różnią sie przełącznikiem trybów i zdaje się dodatkowym displayportem... http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_xl2720z.htm http://pcmonitors.info/reviews/benq-xl2420z Edytowane 6 Maja 2014 przez Gregu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 Nie trzeba mieć wyświetlanych 120 klatek żeby czuć różnicę między ekranami 60hz a 120hz. Jeśli faktycznie 100% to granie, to celować w model 120/144hz. Jeżeli 50%/50% to Eizo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...