Sims Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2015 Witam. Poszukuję monitora do gier/internetu/programowania/filmów. Do tej pory siedziałem na 22" 16:10 (1680x1050) i przyzwyczaiłem się do tego formatu dlatego chciałbym też przy nim pozostać. Zależy mi na dobrej jakości wyświetlanego obrazu (jak na tą cenę ofc.) Jedyną grą FPS w jaką mam zamiar grać to cs, dlatego nie chcę tylko przez jedną grę pchać się w TN i 120/144Hz (w tej cenie to pewnie jakiś crap) Cena jaką mogę przeznaczyć to ok.1000zł Obecnie znalazłem 2 monitory: - tańszy: Dell U2412M - obawiam się tych 8ms (nie wiem jak to wpłynie na grę w FPS,MMO) - Droższy: DELL U2415 - tutaj czas reakcji 6ms więc wygląda to już lepiej (chociaż nie wiem czy jest to w ogóle jakaś różnica zauważalna) cena tego monitora to granica której nie chcę przekraczać Nie wiem czy w tym budżecie znajdzie się jakiś monitor z technologią która "nie męczy oczu" - jeśli tak to prosiłbym o jakieś info. Oczywiście jeśli w podobnej cenie (albo niższej) znajdzie się monitor 16:9 lepszy niż te które mają format 16:10 to śmiało można pisać - to nie jest tak że chcę 16:10 "i już". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2015 Dell U2412M radził sobie dobrze w FPSach - nie zauważyłem smużenia czy szarpania. Pod tym względem był ok. Co do łagodności dla oczu - w przypadku U2412M nie ma czegoś takiego. Sprzedałem go zanim przepracował 600h i kupiłem Eizo EV2436W. To był mój pierwszy i ostatni Dell. Nie miałem doczynienia z U2415, ale ktoś z tego forum posiada ten model i chwali go sobie. Więc całkiem możliwe, że Dell coś poprawił w następcy U2412M. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2015 Nie patrz na dane producenta w stylu "8ms", "1ms" - one nic tak naprawdę nie znaczą. Co do obu tych Delli, to zdecydowanie szedłbym w stronę U2415H - cieńsza ramka, lepsza powłoka (mniej ziarnista), nie migocze... Ogólnie pod niemal każdym względem lepiej wypada od starszego brata. No i trzymaj się formatu 16:10 - najlepszy możliwy. :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sims Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2015 Pytanie za 100 punktów: jest jakaś różnica między U2415H, a "zwykłym" U2415. Bo ja widziałem w sklepach tylko "zwykłego" della. Znajdzie się jeszcze coś porównywalne z U2415? Czy szkoda sił na szukanie i mogę go spokojnie kupować? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2015 Różnica żadna, to ten sam monitor, nawet to ja zrobiłem błąd, bo rzeczywiście powinno być bez "H". :) Kiedyś zdarzały się modele H oraz HM, stąd to przyzwyczajenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sims Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2015 Monitor zamówiony (U2415). Dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że nie będę żałował wyboru ;) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 No i trzymaj się formatu 16:10 - najlepszy możliwy. :) Ja bym tam wolał "lustrzankowe" 3:2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...