Gość Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2015 Witam wszystkich, z góry dzięki za zainteresowanie. Tak jak w temacie wspomniałem, potrzebuję pomocy w doborze wentylatorów. Obudowa to NZXT H440, w wersji białej, a więc i białe wentylatory były by mile widziane Ze względu na konstrukcję, na top myślę najlepsze będą jakieś 120mm typu SP - tylko jakie? Na tył preferowałbym 140mm, oczywiście nastawiony na airflow. Ale tutaj mam zagwozdkę, jak z frontem? Postawić na ciśnienie czy flow? SP z pewnością lepiej nadadzą się na top, ze względu na małą ilość miejsca do wypychania powietrza. Jednak na froncie sytuacja jest dokładnie odwrotna. Front jest bardzo restrykcyjny jeżeli chodzi o pobór powietrza z zewnątrz - ale nic nie blokuje przepływu po drugiej stronie, klatkę na dyski mam praktycznie pustą. Na wentylatory wydać mogę hmm... Myślę tak do 50zł/sztuka. Priorytetem jest cisza, mile widziane białe wentylatory - lub ich część przynajmniej. Zastanawiam się również czy lepiej wyjdę na wentylatorach 140mm czy 120mm? Uwzględniając, że 140mm na top i front wejdzie po 2 sztuki, a 120mm po 3. I nie mówię tutaj o zaoszczędzeniu, tylko raczej o samej opłacalności. Jak sądzę, 3x120mm wypadną lepiej od 2x140mm pod względem przepływu powietrza, ale 140mm będą pracowały ciszej - na tych samych obrotach, oczywiście. Ale czy różnica temperatur będzie zauważalna? Moją uwagę przykuły Borealisy Alpha od Raijinteka - w wersji czarnej z białym śmigłem. Jednak zdecydowałem się wstrzymać z zakupem i proszę was o poradę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) W sumie potrzebujesz tylko 140mm na tyle, w odpowiedniej wersji kolorystycznej, reszty nie widać. Szkoda że w recenzowanych sztukach wentylatory były lepszej jakość, a już w tych przeznaczonych do sprzedaży po prostu są głośne. Przy pól pasywnych trybach zasilaczach i kartach graficznych oraz dobrym chłodzeniu cpu, one dają hałas. Ja kupiłem Zalman Fanmate 2, trochę pomogło. Przed zakupami poczytaj: http://www.bit-tech.net/hardware/2012/02/10/the-big-cooling-investigation/1 Edytowane 25 Lipca 2015 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2015 a po co aż tyle wentyli ? planujesz ekstremalne OC czy dla szpanu ? 14 Nzxt FN-140 Enthusiast Performance Case Fan - 140 Arctic F14 PWM 140 mm 12 Fractal Design Silent Series R2 120 Enermax Cluster Advance 12cm UCCLA12P jak będzie za głosno zawsze możesz skręcić regulatorem, no i pamiętaj że białe będą krótko białe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2015 W miarę aktualny przegląd 120-tek. http://uk.hardware.info/reviews/5770/103-12cm-case-fans-review Na jego podstawie ja wybrałem PureWings 2. No i link od Kaszy to podstawa do przestudiowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2015 Ostatecznie wybór padł na Shadow Wingsy. Dziękuję za wkład w temat. Do zamknięcia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...