Captha Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 Witam, chciałbym kupić komputer w zakresie cenowym 15-20 tyś zł. Przeznaczeniem tego komputera ma być obróbka grafiki 3D, Renderowanie, a także gry. Jestem ciekaw waszych propozycji, aktualnie nie mam pomysłu na zestaw, nie wiem czy skorzystać z najnowszych procesorów SkyLake czy lepiej starszej generacji. Prosze o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 Jaki % to będzie grafika 3D i rendering a jaki procent to będą gry ? W tej cenie to tylko skrzynka czy skrzynka + monitor i reszta peryferiów ? Przy takiej kwocie to albo I5 / I7 SL + 64GB ram albo LGA2011-3 z I7 5820K + płyta na X99 + także 64GB . 5820K ma ten plus że to 6-rdzeniowiec ( do tego ma HT co razem daje 12 wątków ) oraz ma kontroler 4-kanałowy dla RAM . Do tego karta od NV/AMD - zależnie z czego będzie korzystał soft do grafiki 3D ( czy wspiera CUDA czy Open CL ) , czy to cywilne GTX/R9 / Fury czy to karty profesjonalne jak Quadro / Fire Pro . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 W tego typu budżecie skorzystać z platformy 2011-3 a nie ze Skylake. Karta graficzna GTX 980Ti (na start jedna sztuka). procesor na tę chwilę i7-5820K (ewentualnie do wymiany za jakiś czas). Resztę sobie podobierać zgodnie z potrzebami (w szczególności monitory) i zobaczyć ile zostanie kasy. W zależności od tego czy i ile zostanie wprowadzić modyfikacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2015 Koleś nie napisał z jakiego softu korzysta, więc jak dla mnie was trolluje. Taptaptap Mlais M52 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Captha Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) radiergummi, dużo było takich tematów z trollem ja wiem :3 tym bardziej że mam tylko 1 post gdyż nie udzielam sie na forach. Więc tak, mój budżet obejmuje samą skrzynke, jeśli chodzi o gry to najnowsze produkcje które mam zamiar renderować + komputer przystosowany do live, nie chce karty od AMD, jakoś mam obrzydzenie. a jesli chodzi o program który używam do 3d to blender. Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za zwłoke @edit, oczywiście wszystko full hd. @edit2 Myślałem wcześniej nad I7 5820K i chcę się na niego skusić, czekam jeszcze na propozycje. Edytowane 26 Listopada 2015 przez Captha 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Ja tu widze kompa za max 10K i to zdecydowanie max. I7 5820K + 16GB RAM (2x8GB) + ASUS/MSI 980Ti lub R9 FuryX. I do tego duży dysk SSD 500-512GB np. Crucial MX 200 lub Samsung 850 EV0. Edytowane 27 Listopada 2015 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Jak do 3D używasz Blendera to zdecydowanie GTX980Ti ( opcjonalnie dokładka do Titana X ) - jest szybsza przy renderingu i ma więcej pamięci niż Fury X Na razie proponuję taką skrzynkę za 9k zł . I7 5820K + TR Macho Rev B , Asrock X99 Extreme 4 , Corsair Vengeance LPX 2x8GB DDR4 3000 mhz CL15 , Asus GTX980Ti 6GB Strix , WD RED 2TB i Samsung 850 EVO 500GB & Samsung SH-224FB , Corsair 300R & XFX XTR 650W . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Captha Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi, czy do tej płyty zamist 16 GB da rade 32? Mówie totalnie przyszłościowo, skoro teraz 16 wystarczy to czemu przepłacać :3 czy nie bedzie problemów z tym? Aha, i mógłby Pan jeszcze powiedzieć w czym i jaką bym odczuwał różnicę jakbym zamiast GTX980Ti dał Titan X? Edytowane 27 Listopada 2015 przez Captha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Płyta 4 sloty na ram i obsłuży maksymalnie 64GB ( w układzie 4x16GB ) , bez problemu możesz dołożyć dodatkowe 2 kości . Wtedy także możesz trochę zyskać na trybie Quad Channel . Co do Titana X - jego największa przewaga to 2x tyle VRAM , Blender może na tym zyskać - zależy jak duże projekty tworzysz . Jeżeli chodzi o samą wydajność w renderingu to Titan X nie ma jakieś specjalnej przewagi nad GTX980Ti . Z wad Titana X - sporo wyższa cena ( dodatkowe 1,6+ k zł ) oraz to że praktycznie wszystkie modele są w wersji referenyjnej - czyli zwiększony hałas i temperatury karty . Niereferencyjny jest tylko model od Zotaca ale to koszt ~5 500 zł , do tego wersja od EVGA przystosowana do chłodzenia wodą za ponad 6 700 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Captha Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Więc moje wątpliwości z ramem wyjaśniłeś :) Dziękuję. Wracając do karty nie zważając na cenę, które z tych które wymieniłeś jest najbardziej wydajna? Titan X jest mało(ale jest) bardziej wydajny od 980 więc chyba się skuszę(akurat pieniądze to nie problem, byle się zmieścić w budżecie) Lecz jakby miał Pan wybór Titan X referencyjnego lub tego Zotaca który wg Pana jest bardziej warty uwagi? Czy chłodzenie wodne do zotaca nie będzie sprawiało problemu z chłodzeniem procesora? I czy chłodzeniem wodnym mógłbym także chlodzic procesor, jeżeli tak to czy zmiany w temperaturach są odczuwalne dla procesora? Na dodatek jaki jest koszt takiego chłodzenia, które jest najbardziej warte uwagi do tego sprzętu i czy trzeba to chlodzenie jakoś "pielęgnować" ? Mam na myśli wymiana płynu czy tego typu rzeczy, niestety nie miałem z czymś takim styczności jeszcze. Dziękuję za swój czas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Cena Zotaca jest zaporowa ,nawet w stosunku do reszty kart z tej serii . Prawie 900 zł więcej za kartę , możesz mieć taniej cichą i chłodną kartę - referent + inne chłodzenie ( AC lub WC ) np. EVGA ACX 2.0+ czy Arctic Accelero Xtreme IV . Nie wiem czy Prolimatech MK-26 ( wersja zwykła lub black ) jest kompatybilna z Titanem X . AC X IV to koszt ~250 zł , EVGA ACX 2.0+ to koszt ~70 $ - na nasze wyjdzie 300+ zł . Ew. blok wodny typu FC + pompka i chłodnica , można wtedy się zastanowić nad chłodzeniem CPU i GPU przez wodę lub tylko chłodzenie karty wodą . I7 5820K ma lutowany IHS więc nie sprawia tak problemów przy chłodzeniu jak normalny Haswell . Jeżeli chodzi o wydajność w Blenderze to różnice są na prawdę minimalne z tego co widziałem w testach , nie ma sensu dopłacać do Titana X . Edytowane 27 Listopada 2015 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Captha Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) Może tak.. które chłodzenie jest najbardziej wydajne mieszcząc się w budżecie? Nie do końca rozumiem. // mimo wszystko wole titan x nie chodzi mi o cene tylko czysta wydajność. Myślałem jeśli chodzi o EVGA nad tym : http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-gtx-titan-x-superclocked-12gb-gddr5-dvi-hdmi-3xdp-12g-p4-2992-kr-733073/ or http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-titan-x-hydro-copper-12-gb-gddr5-384-bit-hdmi-3xdp-dvi-i-box-12g-p4-2999-kr-747375/ Edytowane 27 Listopada 2015 przez Captha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Captha Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 (edytowane) xxx post się zdoublował... Edytowane 28 Listopada 2015 przez Captha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...