Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 No i stało się. Laptop na baterii działa około 30/40 minut. Nie będę ukrywał, że jednak to przeszkadza. I teraz pytanie. Czy warto wydać prawie okolo 400 pln na porządną regenerację czy kupić zamiennik? Laptop z USA więc są problemy z zakupem. Mówię o cenie. 59 dolców za baterie i 35 za international shipping. Regeneracja w podobnej cenie ale w polsce. Aha. Nie jest az tak zle, zebym musial bawic sie w domowy sposob z zamrazarka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 Ic cos zjeść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 Ic cos zjeść. : ( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 Graham - jesteś pewny że baterii do twojego lapka nie idzie dostać w PL czy gdzieś w UE ? Jak to nie jest totalna egzotyka w rodzaju Alienware to zamienniki powinny być dostępne . Ostatecznie oryginalne aku . A co do regeneracji - w praktyce to niemal to samo co nowy akumulator , stary otrzymuje nowe ogniwa oraz zerowany jest licznik ładowań . Wymiana samych ogniw to pikuś , gorzej ze zresetowaniem lub wymianą układu sterowania - zresztą może się okazać że stare ogniwa są jeszcze sprawne a tylko licznik osiągnał już limit ładowań . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 Ewentualnie podaję info na temat laptopa. Gateway P7805u FX Bateria Li0ion 7800mAh/81Wh Model SQU-720 Na ebayu wisi to : http://www.ebay.com/itm/New-Laptop-Battery-Gateway-P-7805U-FX-P-7807U-P-7807U-FX-P-7808U-FX-7200mah-9C-/200681951318?hash=item2eb9939056:g:eQ0AAOxyIAZRw6yK Replacement. Jedynie same replacementy. Nigdy wiecej nie kupie nic w USA : ). Mama i zona caly czas mnie NADAL krytykuja za tego laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 A patrzyłeś dokładnie ? Bo ja m.in. na allegro znalazłem zamienniki baterii do twojego lapka . Wersja 4400 mAh za ~150 zł + koszty wysyłki . Wersja taka jak twoja czyli 7800 mAh za ~190 zł , koszty przesyłki nie znane , wysyłane z HK . To co wyżej tyle że na aliexpress + darmowa przesyłka , sama bateria to koszt ~42 $ , przesyłka idzie 20 do 30 dni . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2016 reyden KOCHAM CIĘ !!! widocznie nie patrzyłem dokładnie!!!! CHyba kupie to z Aliexpress. 40 bucksow i free shipment. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2016 A patrzyłeś dokładnie ? Bo ja m.in. na allegro znalazłem zamienniki baterii do twojego lapka . Wersja 4400 mAh za ~150 zł + koszty wysyłki . Wersja taka jak twoja czyli 7800 mAh za ~190 zł , koszty przesyłki nie znane , wysyłane z HK . To co wyżej tyle że na aliexpress + darmowa przesyłka , sama bateria to koszt ~42 $ , przesyłka idzie 20 do 30 dni . Dobra. Bateria dotarla , to teraz mam pytanie. Co do formatowania baterii. Gosc z china wyslal mi instrukcje ze mam naladowac przez 6-12 godzin i rozladowac. I tak z 3 razy. JEEDNAK na internecie znalazlem: Prawidłowe korzystanie z akumulatora: „Mit” dotyczący przeprowadzania kilku cykli ładowania i rozładowywania zakupionej baterii w dobie ogniw litowo-jonowych, bądź też litowo-polimerowych nie ma już odzwierciedlenia w rzeczywistości. Jak już zostało wspomniane – akumulatory te nie posiadają efektu pamięci, w związku z czym ładowana bateria nie zwiększy swojej pojemności przy pełnym rozładowaniu. Wręcz przeciwnie – może to drastycznie skrócić jej żywot, a nawet doprowadzić do jej trwałego uszkodzenia. Zalecane jest ładowanie takich baterii już na poziomie 50%-60% i nie mniejszym niż 20%. Wiec czy poprostu mam ja wlozyc i korzystac normalnie? Naladowac. Korzystac. Naladowac. Czy moge jechac z caly czas podlaczona ladowarka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2016 Baterie nalezy przynajmniej raz na 2tyg a maks na miesiac rozladowac. Przy przechowywaniu najlepiej naladowac do 50-60%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2016 Baterie nalezy przynajmniej raz na 2tyg a maks na miesiac rozladowac. Przy przechowywaniu najlepiej naladowac do 50-60%. Dzieki braciszku. +1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Baterie nalezy przynajmniej raz na 2tyg a maks na miesiac rozladowac. Przy przechowywaniu najlepiej naladowac do 50-60%. A po cholerę rozładowywać - co to ma dać? :) Jakiś kolejny zabobon... Co się stanie, jak przy przechowywaniu naładuję do 80%? Aku się zniszczy - nie. Będzie miało mniejszą pojemność - nie. Szybciej się zużyje - też nie. Co się stanie, jak przy przechowywaniu naładuję do 40%? Aku się zniszczy - nie. Będzie miało mniejszą pojemność - nie. Szybciej się zużyje - też nie. Edytowane 20 Listopada 2016 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2016 Nie zabobon, a sami producenci tak zalecaja. Widzialem takie info przy jakims laptopie jak i powerbanku, wiec cos w tym musi byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2016 Nie zabobon, a sami producenci tak zalecaja. Widzialem takie info przy jakims laptopie jak i powerbanku, wiec cos w tym musi byc.Poproszę o źródło. Poważnie bo rzadko kiedy bateria w telefonie, słuchawkach, laptopie czy powerbanku leci poniżej 20% Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2016 Jak nie wywalilem papierow od powerbanku to wrzuce zdjecie. Od lapka juz powywalem wszystko, oprocz kartonu ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Nadal nie rozumiesz - nie ważne co producent sobie powypisuje, praw fizyki nie zmieni ;) Jak napisze, że raz na tydzień masz odprawić taniec wokół laptopa, bo inaczej aku padnie, to też się będziesz stosował? :) No raczej nie. Te wszystkie "porady" odnośnie ładowania/rozładowywania do iluś procent mają dokładnie identyczną moc sprawczą, jak taniec wokół laptopa... Edytowane 20 Listopada 2016 przez rzymo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2016 Rzymo : Li-ion jesli długo leża to muszą być naładowane w 30-40% ( lub napięcie na cele 3.6V ). Producenci o tym piszą w dokumentacji ogniw. Li-ion i zamrażanie :D Hehhe ktoś chyba sobie głowie zamroził i mu się polepszyło ale ogniwom to nic nie da. FAkt niezaprzeczalny : Trzymanie ogniw w stanie wysokiego naładowania i leżenia skraca ich trwałość. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2016 ostatnio czytałem, że obecne baterie lubią być często doładowywane, czyli zjechanie do 50-60% i ładowanie największy wróg to wysoka temperatura, głębokie rozładowanie (chociaż elektronika na to nie pozwala) i zbyt długie leżakowanie podobno również i elektronika baterii powyżej iluś tam cykli i tak uwala baterię aby w ten sposób zabezpieczyć przed wylaniem/wybuchem (postarzanie produktu?) itp. ile w tym prawdy, cholera wi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...