RickSanchez Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada Witam, Po 5 latach od złożenia komputera chciałbym dokonać wymiany procesora. Posiadam Ryzena 5 3600, myślę o zmianie na Ryzena 7 5700X3D - czy może coś lepszego w budżecie do tysiąca znajdę? Proszę również o podpowiedź, czy MSI B450 TOMAHAWK MAX będzie do tego procka odpowiedni, czy warto też rozejrzeć się za lepszą płytą główną? Mój obecny zestaw to: Procesor: AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32MB, BOX Chłodzenie wodne: SilentiumPC Navis Evo ARGB 240 (SPC240) GPU: PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Devil - 8GB GDDR6 RAM: Pamięć RAM Patriot Viper Steel DDR4 2x16GB 3600MHz CL18 Płyta główna: MSI B450 TOMAHAWK MAX Dyski SSD: Samsung 250GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus + Samsung 1TB 2,5" SATA SSD 860 QVO Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black Zasilacz: Seasonic FOCUS Plus Gold 650 (SSR-650FX) 80Plus Gold 650W Monitor: AOC 24G2U/BK 23,8" IPS 144Hz FullHD Pivot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada (edytowane) 570px3d to dobra zmiana, w tym budżecie nie będzie nic ciekawszego Twoja plyta będzie odpowiednia Chłodzenie również (chodź 5lat musisz uważać) Musisz sprawdzić wersję biosu https://www.msi.com/Motherboard/B450-TOMAHAWK-MAX/support#cpu Czy chcesz wymienić też kartę graficzną? Edytowane 9 Listopada przez axsin302 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RickSanchez Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada Dzięki za odpowiedź. Karta graficzna na razie zostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 3 godziny temu, RickSanchez napisał: Proszę również o podpowiedź, czy MSI B450 TOMAHAWK MAX będzie do tego procka odpowiedni, czy warto też rozejrzeć się za lepszą płytą główną? Jeśli już masz B450, to na razie używaj, poradzi sobie z nowym CPU bez problemu., Tylko BIOS zawczasu zaktualizuj. Jeśli chcesz zmienić, to weź coś z chipsetem B550, aby mieć już PCI-Express 4.0, a za 400 zł można dostać fajne modele. MSI B550-A PRO będzie idealna - LINK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RickSanchez Opublikowano 12 Listopada Zgłoś Opublikowano 12 Listopada To jeszcze dopytam dla uzupełnienia wiedzy - jeśli chciałbym zrobić porównywalny upgrade ale zmienić na Intela, to na co wtedy zwrócić uwagę? (Wiem że koszty wtedy wyższe, załóżmy że budżet wzrasta do 1500) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 12 Listopada Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 57 minut temu, RickSanchez napisał: To jeszcze dopytam dla uzupełnienia wiedzy - jeśli chciałbym zrobić porównywalny upgrade ale zmienić na Intela, to na co wtedy zwrócić uwagę? (Wiem że koszty wtedy wyższe, załóżmy że budżet wzrasta do 1500) W 1500 PLN starczy na Core i5-14600KF i przyzwoite B760 DDR4 np. MSI PRO B760-P DDR4 II / Asus PRIME B760M-A WIFI D4. Chłodzenie i RAM zachowasz, zasilacz też. Sam CPU jest do kilkunasty procent szybszy od 5700X3D, ale platforma tez martwa, no i przy tym GPU nie wiem czy odczujesz różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Środa o 09:25 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:25 Właśnie w biurowej maszynie zainstalowałem Ryzen 5500GT BOX - chłodzenie BOX nie nadaje się do pracy przy pełnej mocy 65W (wchodzi na max obroty nieco ponad 2000RPM, a temp. dochodzi spokojnie do 90 stopni po paru chwilach, po której osiągnięciu przerwałem test w AIDA stresstest). Dopiero po wyłączeniu "Core Performance Boost" (ASRock B450), kiedy moc spadła do ~30W (AIDA stress test), a w prime 95 small FFT do ~40W, procesor nie nagrzewa się tak bardzo (max widziałem 6x stopni, przy ~1900RPM chłodzenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...