Skocz do zawartości
Kilokush

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po 5 latach od złożenia komputera chciałbym dokonać wymiany procesora.

Posiadam Ryzena 5 3600, myślę o zmianie na Ryzena 7 5700X3D - czy może coś lepszego w budżecie do tysiąca znajdę?

Proszę również o podpowiedź, czy MSI B450 TOMAHAWK MAX  będzie do tego procka odpowiedni, czy warto też rozejrzeć się za lepszą płytą główną?

Mój obecny zestaw to:

Procesor: AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32MB, BOX

Chłodzenie wodne: SilentiumPC Navis Evo ARGB 240 (SPC240)

GPU: PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Devil - 8GB GDDR6

RAM: Pamięć RAM Patriot Viper Steel DDR4 2x16GB 3600MHz CL18

Płyta główna: MSI B450 TOMAHAWK MAX

Dyski SSD: Samsung 250GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus + Samsung 1TB 2,5" SATA SSD 860 QVO

Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black

Zasilacz: Seasonic FOCUS Plus Gold 650 (SSR-650FX) 80Plus Gold 650W

Monitor: AOC 24G2U/BK 23,8" IPS 144Hz FullHD Pivot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

570px3d to dobra zmiana, w tym budżecie nie będzie nic ciekawszego 

Twoja plyta będzie odpowiednia 

Chłodzenie również (chodź 5lat musisz uważać) 

Musisz sprawdzić wersję biosu 

https://www.msi.com/Motherboard/B450-TOMAHAWK-MAX/support#cpu

Czy chcesz wymienić też kartę graficzną? 

Edytowane przez axsin302
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, RickSanchez napisał:

Proszę również o podpowiedź, czy MSI B450 TOMAHAWK MAX  będzie do tego procka odpowiedni, czy warto też rozejrzeć się za lepszą płytą główną?

Jeśli już masz B450, to na razie używaj, poradzi sobie z nowym CPU bez problemu., Tylko BIOS zawczasu zaktualizuj. 

Jeśli chcesz zmienić, to weź coś z chipsetem B550, aby mieć już PCI-Express 4.0, a za 400 zł można dostać fajne modele. 

MSI B550-A PRO będzie idealna - LINK

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, RickSanchez napisał:

To jeszcze dopytam dla uzupełnienia wiedzy - jeśli chciałbym zrobić porównywalny upgrade ale zmienić na Intela, to na co wtedy zwrócić uwagę? (Wiem że koszty wtedy wyższe, załóżmy że budżet wzrasta do 1500)

W 1500 PLN starczy na Core i5-14600KF i przyzwoite B760 DDR4 np.  MSI PRO B760-P DDR4 II / Asus PRIME B760M-A WIFI D4. Chłodzenie i RAM zachowasz, zasilacz też. Sam CPU jest do kilkunasty procent szybszy od 5700X3D, ale platforma tez martwa, no i przy tym GPU nie wiem czy odczujesz różnicę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w biurowej maszynie zainstalowałem Ryzen 5500GT BOX - chłodzenie BOX nie nadaje się do pracy przy pełnej mocy 65W (wchodzi na max obroty nieco ponad 2000RPM, a temp. dochodzi spokojnie do 90 stopni po paru chwilach, po której osiągnięciu przerwałem test w AIDA stresstest).

Dopiero po wyłączeniu "Core Performance Boost" (ASRock B450), kiedy moc spadła do ~30W (AIDA stress test), a w prime 95 small FFT do ~40W, procesor nie nagrzewa się tak bardzo (max widziałem 6x stopni, przy ~1900RPM chłodzenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi