goral2099 Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2018 (edytowane) Witam, laptop żony strasznie muli ostatnio, więc ktoś coś z tym zrobić musi. I padło na mnie. Siedzi tam Win10 zaktualizowany z siódemki. Format i reinstalacja powinny pomóc. Ale skoro już mam się za to zabierać, to wpadłem na pomysł małej rozbudowy. Można dorzucić SSD mSATA. A więc szukam czegoś 60-120GB na system i kilka programów. Są jakieś polecane i długowieczne modele? A może takie których unikać? Ze względu na cenę, znów zwróciłem wzrok ku chińskim wynalazkom, tylko nie mogę za bardzo znaleźć recenzji, a żona nie chce być królikiem doświadczalnym. Zastanawiam się nad Kingdian M280 120GB. W lapku mam już ichniejszy dysk i niby wszystko OK. Czy może lepiej szukać jakiejś używki? Edytowane 10 Marca 2018 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Kup jakiegoś Samsunga, a nie szukasz wynalazków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Jakieś konkretne modele? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Choćby Samsungi 850/860 EVO - 860 EVO jest nieco tańszy i na kościach MLC . Tyle że występują w pojemnościach 250+ GB . Z mniejszych dysków jest Transcend SSD370 - niby w opisie na morele jest że wersja mSATa jest na kościach MLC ale nie wiadomo w 100% , kiedyś te dyski było na MLC ale potem Transcend ( i nie tylko on , Sandisk i inny zaczęli robić to samo ) zaczął ładować kości TLC w celu obcięcia kosztów . Od biedy Apacer AS220 , niby MLC ale o dysku nic nie wiadomo . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Dobra, temat nieaktualny, bo się koncepcja zmieniła. :) Wyszło tak, że przerzucę swojego Iridium PRO ze stacjonarki do laptopa, a w jego miejsce kupie coś 120GB. A więc zmiana kategorii. Co lepsze: IRDM 120GB SATA, czy SU800 128GB M2? Coś testów tego IRDM nie mogę znaleźć. Edytowane 3 Marca 2018 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crescendo1 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2018 Dopóki nie ma testów lepiej sprawdzonego su800. Chociaż taki bez wad ten dysk też nie jest, mocno zwalnia po zapełnieniu 2/3 pojemności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2018 SU800 to kupa wycofywana z dystrybucji. Kto ma niech robi backup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2018 Właśnie w tym problem, że można znaleźć skrajnie różne opinie w necie jeżeli chodzi o SU800 i same kości 3D TLC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2018 Dyski Goodram Iridium Pro na kontrolerze Phison też potrafią powiedzieć "nagle papa" i kości MLC wcale im nie pomagają. To samo Patriot Burst. W pracy mam pod opieką kilkaset komputerów, więc po stale trwającej modernizacji na SSD mogę co nieco powiedzieć o awaryjności. Ufam tylko Crucial'owi I Samsungowi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2018 Zamówiłem IRDM 120GB jednak. Jak przyjdzie mogę potestować i podzielić się wynikami jakby kogoś interesowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 No i przyszedł. Porównanie z Iridium PRO 240: https://zapodaj.net/28c2ef5bf2607.jpg.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Dzięki za wyniki, jak na 120GB SSD są dobre. Z drugiej strony syntetyki to słaba ocena dysku. Jak odczucia z pracy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Sklonowałem system ze starego i chyba różnicy nie ma. System i programy startują tak samo. Ale ze stoperem nie siedziałem i nie mierzyłem. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l1ght Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2018 W dniu 4.03.2018 o 11:04, radiergummi napisał: Dyski Goodram Iridium Pro na kontrolerze Phison też potrafią powiedzieć "nagle papa" i kości MLC wcale im nie pomagają. To samo Patriot Burst. W pracy mam pod opieką kilkaset komputerów, więc po stale trwającej modernizacji na SSD mogę co nieco powiedzieć o awaryjności. Ufam tylko Crucial'owi I Samsungowi. Mam dylemat właśnie pomiędzy IRDM 120GB a Crucial BX300 120GB. Rozumiem, że bezpieczniej pójść w Cruciala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2018 FxJ: Już po temacie. W lapku siedzi już Iridium PRO 240. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...