Skocz do zawartości
matipirat

Ryzen 1200, GTX 1050Ti, Budżet 2400

Rekomendowane odpowiedzi

To ma być koniecznie Ryzen ?

Bo Ryzeny średnio sobie radzą w grach , szczególnie teraz kiedy jest Kawa - taki I3 8100 robi co chce i jak chce z R3 1200 w praktycznie każdej grze , czasami jest lepszy niż modele R5 czy R7 .

Zrezygnuj z dodatkowego ramu i kup I3 8100 + płyta na Z370 albo poczekaj na H310 / B360 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, reyden napisał:

To ma być koniecznie Ryzen ?

Bo Ryzeny średnio sobie radzą w grach , szczególnie teraz kiedy jest Kawa - taki I3 8100 robi co chce i jak chce z R3 1200 w praktycznie każdej grze , czasami jest lepszy niż modele R5 czy R7 .

Zrezygnuj z dodatkowego ramu i kup I3 8100 + płyta na Z370 albo poczekaj na H310 / B360 .

Taa, kup sobie intela i co pół roku zmieniaj platformę bo kolejna generacja nie jest zgodna z poprzednią podstawką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, radiergummi napisał:

Co z tego, że AM4 ma być długowieczne jeśli przez cały ten okres będą gonili to co obecnie oferuje Coffee Lake?

A co takiego oferuje Coffe Lake?  Jak ktoś gra z odpalonym pomiarem FPS, to może i lepszy dla niego będzie CL, jak ktoś odpala sprzęt włącza grę i jest mu wszystko jedno czy ma 66, czy 64,8 to wówczas lepsze jest AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem branie słabego Ryzena i pakowanie do tego 16GB nie ma sensu, nawet jeśli chcesz streamować. Co z tego, że będziesz miał kupę RAM jak i tak procesor niezbyt sobie z tym poradzi. Weź taki zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/b7d4b4de/

A za jakiś czas najwyżej sobie RAM rozbudujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie najlepsza opcja to kupić taki zestaw i powoli sobie dozbierać do karty graficznej. Sam posiadam podobny zestaw i jestem z niego zadowolony nie wiem jak to że stremowaniem będzie szczerze wątpię bez karty graficznej ale w tej cenie co podałeś ciężko będzie coś lepszego dobrać.

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=265847

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, reyden napisał:

Autor tematu ma budżet ~2400 zł a ty dajesz mu zestaw za ponad 3000 zł .

W tytule ma budżet 2400, ale w pierwszym poście sam podał zestaw za blisko 3000. Zatem z tego wywnioskowałem, że ma jednak 3000, a tytuł to pomyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam propozycję zestawu komputerowego na platformie AMD Ryzen.  Proszę napisać co Panowie sądzą o tym zestawie komputerowym. Najbardziej szanuję oczywiście krytykę.

Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black 149zł

Zasilacz MODECOM MC-500-S88 500W 179zł 

Płyta ASRock AB350 Pro4 339zł 

Procesor AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz 379zł

Ram GOODRAM 8GB 3000MHz IRDM X CL16 Black 379zł 

Dysk Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 OEM 159zł

Karta graficzna Inno3D GeForce GTX 1050 Ti COMPACT 4GB GDDR5 749zł 

DVD Lite-On iHAS124-14 SATA czarny OEM 39zł

Opcjonalnie Microsoft Windows 10 Home PL 64bit OEM DVD 419zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam propozycję zestawu komputerowego na platformie AMD Ryzen.  Proszę napisać co Panowie sądzą o tym zestawie komputerowym. Najbardziej szanuję oczywiście krytykę.
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black 149zł
Zasilacz MODECOM MC-500-S88 500W 179zł 
Płyta ASRock AB350 Pro4 339zł 
Procesor AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz 379zł
Ram GOODRAM 8GB 3000MHz IRDM X CL16 Black 379zł 
Dysk Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 OEM 159zł
Karta graficzna Inno3D GeForce GTX 1050 Ti COMPACT 4GB GDDR5 749zł 
DVD Lite-On iHAS124-14 SATA czarny OEM 39zł
Opcjonalnie Microsoft Windows 10 Home PL 64bit OEM DVD 419zł
Pierwsza sprawa będziesz rozbudowywać ram w najbliższym czasie? Jeśli nie to weź 2x4gb w dualu za miast jedną kość 8gb. Druga sprawa kup sobie klucz win 10 na allegro a za oszczędzone pieniądze dorzuć dysk SSD i weź lepszy procesor. Jeśli chcesz konkretnie się czegoś dowiedzieć to podaj budżet do czego ma służyć ten zestaw inaczej nic nie zrobimy co do karty graficznej 1050Ti bierz najtańszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem, że ponoć jak dwa sloty są zapełnione to pamięć na platformie Ryzen działa z wysokim taktowaniem a jak rozbudowując zapełnione są już cztery banki, to pamięć nie osiąga już takich taktowań. Tak wiem, że Dual jest wydajniejszy.  Budżet +-2400 z wliczoną grafiką niestety. SSD można w przyszłości dokupić. To najmniejszy problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem, że ponoć jak dwa sloty są zapełnione to pamięć na platformie Ryzen działa z wysokim taktowaniem a jak rozbudowując zapełnione są już cztery banki, to pamięć nie osiąga już takich taktowań. Tak wiem, że Dual jest wydajniejszy.  Budżet +-2400 z wliczoną grafiką niestety. SSD można w przyszłości dokupić. To najmniejszy problem.

Do czego głównie ma Ci służyć ten zestaw bo od tego jest zależne co Ci dopasować. Dokładnie co będziesz robić jeśli grać to w jakie gry jak coś innego to konkretnie programy itd. bez tego ciężko coś powiedzieć. Tak Ryzen na 2 slotach działa wysoko na 4 niby jest gorzej ale to też zależne jest od płyty i biosu jaki masz a także samego Ryzena.

Dysk SSD najlepiej mieć od razu żeby potem nie przenosić systemu bo po to ten dysk ma głównie być na system i najbardziej potrzebne pliki typu gry czy programy reszta ląduje na HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@eXtu on nie pyta się o zestaw dla siebie, tylko poleca autorowi i pyta się czy dobrze go złożył.
Jeśli tak to jest to hit! Tak napisał że myślałem że w jednym temacie chce też sobie złożyć zestaw bo z takimi opcjami na forach też się spotkałem. Nie rozumiem po co składać zestaw dla kogoś i pytać się czy dobrze się go złożyło jeśli czyta fora i podobne tematy to się nauczy a tak tylko bez sensownie nabijane posty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi