matipirat Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 Komputer będzie głównie służył do grania i streamowania. Dobrze dobrałem podzespoły jak na ten budżet? Jakieś sugestie? I czy wszystko będzie ze sobą współgrać? Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 To ma być koniecznie Ryzen ? Bo Ryzeny średnio sobie radzą w grach , szczególnie teraz kiedy jest Kawa - taki I3 8100 robi co chce i jak chce z R3 1200 w praktycznie każdej grze , czasami jest lepszy niż modele R5 czy R7 . Zrezygnuj z dodatkowego ramu i kup I3 8100 + płyta na Z370 albo poczekaj na H310 / B360 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 7 minut temu, reyden napisał: To ma być koniecznie Ryzen ? Bo Ryzeny średnio sobie radzą w grach , szczególnie teraz kiedy jest Kawa - taki I3 8100 robi co chce i jak chce z R3 1200 w praktycznie każdej grze , czasami jest lepszy niż modele R5 czy R7 . Zrezygnuj z dodatkowego ramu i kup I3 8100 + płyta na Z370 albo poczekaj na H310 / B360 . Taa, kup sobie intela i co pół roku zmieniaj platformę bo kolejna generacja nie jest zgodna z poprzednią podstawką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 Co z tego, że AM4 ma być długowieczne jeśli przez cały ten okres będą gonili to co obecnie oferuje Coffee Lake? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 12 minut temu, radiergummi napisał: Co z tego, że AM4 ma być długowieczne jeśli przez cały ten okres będą gonili to co obecnie oferuje Coffee Lake? A co takiego oferuje Coffe Lake? Jak ktoś gra z odpalonym pomiarem FPS, to może i lepszy dla niego będzie CL, jak ktoś odpala sprzęt włącza grę i jest mu wszystko jedno czy ma 66, czy 64,8 to wówczas lepsze jest AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 Tyle że różnice to nie 2-3 fps ale z 10x tyle w większości gier ( mowa o porówaniu I3 vs R3 1200 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ationx Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 Moim zdaniem branie słabego Ryzena i pakowanie do tego 16GB nie ma sensu, nawet jeśli chcesz streamować. Co z tego, że będziesz miał kupę RAM jak i tak procesor niezbyt sobie z tym poradzi. Weź taki zestaw http://www.morele.net/inventory/info/b7d4b4de/ A za jakiś czas najwyżej sobie RAM rozbudujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 A kolega w ogóle umie czytać ? Autor tematu ma budżet ~2400 zł a ty dajesz mu zestaw za ponad 3000 zł . Nawet z I3 to będzie ze 400 zł ponad budżet , chyba ze @matipirat może dopłacić , o ile w ogóle chce Intela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 Do streamowania potrzeba procesora o większej ilości rdzeni bo i3 jak i ten ryzen będzie się przycinać 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtu Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Jak dla mnie najlepsza opcja to kupić taki zestaw i powoli sobie dozbierać do karty graficznej. Sam posiadam podobny zestaw i jestem z niego zadowolony nie wiem jak to że stremowaniem będzie szczerze wątpię bez karty graficznej ale w tej cenie co podałeś ciężko będzie coś lepszego dobrać.https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=265847 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ationx Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 16 godzin temu, reyden napisał: Autor tematu ma budżet ~2400 zł a ty dajesz mu zestaw za ponad 3000 zł . W tytule ma budżet 2400, ale w pierwszym poście sam podał zestaw za blisko 3000. Zatem z tego wywnioskowałem, że ma jednak 3000, a tytuł to pomyłka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Witam. Mam propozycję zestawu komputerowego na platformie AMD Ryzen. Proszę napisać co Panowie sądzą o tym zestawie komputerowym. Najbardziej szanuję oczywiście krytykę. Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black 149zł Zasilacz MODECOM MC-500-S88 500W 179zł Płyta ASRock AB350 Pro4 339zł Procesor AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz 379zł Ram GOODRAM 8GB 3000MHz IRDM X CL16 Black 379zł Dysk Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 OEM 159zł Karta graficzna Inno3D GeForce GTX 1050 Ti COMPACT 4GB GDDR5 749zł DVD Lite-On iHAS124-14 SATA czarny OEM 39zł Opcjonalnie Microsoft Windows 10 Home PL 64bit OEM DVD 419zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtu Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Witam. Mam propozycję zestawu komputerowego na platformie AMD Ryzen. Proszę napisać co Panowie sądzą o tym zestawie komputerowym. Najbardziej szanuję oczywiście krytykę. Obudowa SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black 149zł Zasilacz MODECOM MC-500-S88 500W 179zł Płyta ASRock AB350 Pro4 339zł Procesor AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz 379zł Ram GOODRAM 8GB 3000MHz IRDM X CL16 Black 379zł Dysk Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 OEM 159zł Karta graficzna Inno3D GeForce GTX 1050 Ti COMPACT 4GB GDDR5 749zł DVD Lite-On iHAS124-14 SATA czarny OEM 39zł Opcjonalnie Microsoft Windows 10 Home PL 64bit OEM DVD 419złPierwsza sprawa będziesz rozbudowywać ram w najbliższym czasie? Jeśli nie to weź 2x4gb w dualu za miast jedną kość 8gb. Druga sprawa kup sobie klucz win 10 na allegro a za oszczędzone pieniądze dorzuć dysk SSD i weź lepszy procesor. Jeśli chcesz konkretnie się czegoś dowiedzieć to podaj budżet do czego ma służyć ten zestaw inaczej nic nie zrobimy co do karty graficznej 1050Ti bierz najtańszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Słyszałem, że ponoć jak dwa sloty są zapełnione to pamięć na platformie Ryzen działa z wysokim taktowaniem a jak rozbudowując zapełnione są już cztery banki, to pamięć nie osiąga już takich taktowań. Tak wiem, że Dual jest wydajniejszy. Budżet +-2400 z wliczoną grafiką niestety. SSD można w przyszłości dokupić. To najmniejszy problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtu Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Słyszałem, że ponoć jak dwa sloty są zapełnione to pamięć na platformie Ryzen działa z wysokim taktowaniem a jak rozbudowując zapełnione są już cztery banki, to pamięć nie osiąga już takich taktowań. Tak wiem, że Dual jest wydajniejszy. Budżet +-2400 z wliczoną grafiką niestety. SSD można w przyszłości dokupić. To najmniejszy problem.Do czego głównie ma Ci służyć ten zestaw bo od tego jest zależne co Ci dopasować. Dokładnie co będziesz robić jeśli grać to w jakie gry jak coś innego to konkretnie programy itd. bez tego ciężko coś powiedzieć. Tak Ryzen na 2 slotach działa wysoko na 4 niby jest gorzej ale to też zależne jest od płyty i biosu jaki masz a także samego Ryzena.Dysk SSD najlepiej mieć od razu żeby potem nie przenosić systemu bo po to ten dysk ma głównie być na system i najbardziej potrzebne pliki typu gry czy programy reszta ląduje na HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 @eXtu on nie pyta się o zestaw dla siebie, tylko poleca autorowi i pyta się czy dobrze go złożył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtu Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 @eXtu on nie pyta się o zestaw dla siebie, tylko poleca autorowi i pyta się czy dobrze go złożył.Jeśli tak to jest to hit! Tak napisał że myślałem że w jednym temacie chce też sobie złożyć zestaw bo z takimi opcjami na forach też się spotkałem. Nie rozumiem po co składać zestaw dla kogoś i pytać się czy dobrze się go złożyło jeśli czyta fora i podobne tematy to się nauczy a tak tylko bez sensownie nabijane posty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolercoster Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) Jeżeli polecał autorowi w tym temacie: To raczej tu nie szuka dla siebie (skoro tam polecał zestaw za 10k, to tu powinien wiedzieć co i jak). Edytowane 26 Marca 2018 przez rolercoster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2018 Dla Autora złożyłem zestaw i chciałem, żeby Panowie ocenili. Pozdrawiam i przepraszam za nieporozumienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...