Mikelos Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Witam. Potrzebuję zmienić dyski i mam dylemat. 1. Kupić dwa SSD, jeden nvme m.2 na system i kilka programów (powiedzmy 240-250 GB) i do tego jakieś 500GB SSD na sata jako magazyn? 2. Lub jeden m.2 1TB ale z interfejsem SATA. Ma to współpracować z Ryzenem 2200G na ASRock B350M Pro4. Celem jest uzyskanie maksymalnej ciszy, obecne dwa talerzowce są jedynymi hałasującymi elementami w obudowie. NVME "na papierze" są dużo szybsze, pytanie tylko, czy zauważę różnicę w codziennym użytkowaniu (praca biurowa, czasem jakieś mało wymagające gry). Skłaniam się raczej ku opcji jednego dysku na m.2, zawsze to mniej kabli w obudowie ale jeśli macie jakiś argument za pierwszą opcją to chętnie wysłucham. I pytanie poza konkursem: da się jakimś cudem zainstalować na tym Win7? Jakoś nie mogę się przekonać do "dziesiątki" Edytowane 27 Września 2018 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 Jeżeli nie korzystasz z backupu online, na drugim dysku można trzymać regularny (automatyczny) backup ważnych plików. Jak padnie jeden dysk, możesz zainstalować system na drugim i korzystać z komputera. Nie miałem okazji sprawdzić doświadczalnie ale nie spodziewałbym się odczuwalnej różnicy w szybkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 Na tej plycie masz 2 zlacza m2 wiec mozesz kupic jeden dysk nvme a drugi sata (oba na zlaczach m2). Z tego co widze jeden slot m2 obsluguje wlasnie tylko dyski sata, a drugi masz pcie x4. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 Pozostaje zatem tylko pytanie, czy podczas "nieprofesjonalnego" użytkowania zauważę różnicę? Jeśli jedyną różnicą będzie czas ładowania systemu krótszy o 2 sekundy to mija się z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Nie, nie zauważysz różnicy. Win7 odpada - głównie dlatego że nie ma sterów do integry (z której zapewne chcesz korzystać). Edytowane 27 Września 2018 przez rzymo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2018 Zamówiony mx500 na m.2. Zobaczymy, najwyżej pójdzie na magazyn a na system kupię drugi na nvme. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2018 Panowie coś popsułem. Kilka dni temu odebrałem mx500, sklonowałem partycję systemową ze starego ssd i wszystko ładnie działało. Dziś zdemontowałem talerzowce, podpiąłem spowrotem stary ssd i lipa. System nie startuje. Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key. NIezależnie który dysk ustawię (na obu jest ten sam system) wyrzuca ten komunikat. Fizycznie demontowałem jeden i drugi, przywracałem fabryczne ustawienia biosu i ciągle to samo. Macie jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2018 Doszedłem do tego, że jak podepnę jednego z talerzowców, to system wstaje. Czyli bootloader jest na niewłaściwym dysku? Jakiś sensowny pomysł na przeniesienie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2018 Spróbuj tego softu: https://www.sevenforums.com/tutorials/209885-bootmgr-move-c-easybcd.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2018 2 godziny temu, leven napisał: Spróbuj tego softu: https://www.sevenforums.com/tutorials/209885-bootmgr-move-c-easybcd.html Dzięki. Częściowo pomogło, system startuje z właściwego dysku ale jak podłączę stary ssd (z którego przenosiłem system) to problem wraca. Dodatkowo pojawił się nowy problem(?). Gdy wybieram opcję zamknij system to następuje jakby ponowne uruchomienie. W międzyczasie zaczytał jakąś nową aktualizację choroba wie co jest tego przyczyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2018 widocznie na starym SSD jest też bootloader i komputer już nie wie, z którego dysku ruszyć. Jednym słowem - nie możesz starego SSD sformatować ? Jak masz tam ważne dane, to je przenieś na inny dysk i wtedy sformatuj. Wtedy teoretycznie system na nowym SSD powinien się już poprawnie uruchamiać i zamykać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2018 Na obu dyskach jest dokładnie to samo. Ale to jakoś się przeskoczy. Jakiś pomysł co z brakiem opcji wyłączenia? W ustawieniach windowsa jest prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...