Skocz do zawartości
Zielok

Gigabyte Z170 / Z270 / Z370 / Z390 / B150 / B250 / B360 / B370 / H110 / H170 / H270 / H310 / H370 - Wszystkie płyty główne LGA1151

Rekomendowane odpowiedzi

Wymiana na I7 ma sens tylko w przypadku jak gry czy soft dużo zyskują na 8 wątkach .

W testach syntetycznych i tam gdzie przydatne jest HT to I7 ma dość dużą przewagę nad I5 6600K - nawet uwzględniając że oba będą działać z tym samym zegarem .

Np. w Crysis 3 , Hitman ( w DX12 ) , Wiedzmin 3 - tam jest zysk dość duzy - 20-30 FPS , w innych tytułach z tego testu zysk z HT w I7 to przeważnie 10 fps choć są tutaj tytuły które praktycznie nic nie zyskują z I7 , z drugiej strony takie a nie inne wyniki to może być wina rozdziałki - FHD + detale high / ultra , przy 1440p może być inaczej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mars_lovs

G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x4GB, 3000MHz, CL15

Ogólnie to nie ma sensu chyba wymieniać na i7. Procesor podkręciłem do 4,5Ghz powinno starczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

posiadam ww. płytę główną, poniżej pozostałe podzespoły:

• Intel Core i5-6600k@4,4GHz
  • GTX1070
  • 2x8GB DDR4 3000MHz

W ostatnim czasie dokupiłem do tego 4 wentylatory Silent Wings 3 140mm PWM i właściwie tutaj zaczyna się zabawa. Nie bardzo działa na nich PWM. Podłączone są do złącz SYS_FAN poprzez kabel Y 4 pinowy. W biosie teoretycznie mogę ustawić obroty (w 2 punktach). Jednak przy wskazanej temperaturze nie wskakują na najwyższe obroty. Złącze CPU_FAN, do którego jest podłączony Dark Rock Pro 4 pozwala na kontrolę PWM w 4 punktach. Patrząc na specyfikację płyty głównej, złącza różną się pinami, chociaż wszystkie mają ich 4. Poniżej zrzut:

QdrQPBd.jpg

Jeśli dobrze rozumiem, złącza SYS_FAN nie są standardowymi złączami PWM?

Edytowane przez druteron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej - płyta nie ma znaczenie przy OC karty .

W większości przypadków kartę kręcisz softowo np. z pomocą MSI Afterburner lub EVGA Precision , czasami opcja OC jest dostępna z poziomu sterowników .

Edytowanie biosu karty i ustawianie na sztywno zegarów czy napięć to wyższa szkoła jazdy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Wiem, że temat ogólnie znany, ale szukam alternatywy do pogiętych nóżek.

Sprawa wygląda następująco, mam sparowane i5 8400 z płytą gigabyte B360N. Do tego  Ballistix Sport LT DDR4, 2x8GB, 2666MHz, CL16. Komputer początkowo uruchamiał się z 2 kościami ramu ale po jakimś czasie resetował się. Po jakimś czasie przestał się uruchamiać z kością wsadzoną w 1 bank pamięci na płycie glównej. Tzn dokładnie to wygląda tak, że po uruchomieniu długo mieli, pare razy wczytuje bios ale przy uruchomieniu windowsa wyrzuca bluescreen(tak za każdym razem). Komputer w miare stabilnie pracuje jak wsadze tylko 1 kość ramu w bank 2 (pojawiały się restarty, z niewiadomych przyczyn, może system więc nie dramatyzuje tutaj). Widać różnice w uruchomieniu - wszystko wczytuje się szybko, bez "mielenia".

Wysłałem procesor ram oraz płytę główną na gwarancję, w ramach gwarancji dostałem ram i procesor nowy. Płyta główna jest "po naprawie" (nie pytajcie jakiej, bo to chyba największa tajemnica gigabyte, że nie dają takiej informacji). Wczoraj przyszła owa plyta główna, składam zestaw, znów to samo. Znacie inną możliwość niż krzywe piny na płycie ? Przed wysłaniem na reklamacje sprawdzałem je i były proste więc to nie było przyczyną, teraz też wykluczyłbym je. Stawiam na płytę, ale nerw mnie bierze na myśl, że to nowy komputer a drugi raz mam wysłać plyte główną i czekać znowu miesiąc i może akurat teraz to naprawią.

Miał ktoś taki przypadek ? Wszystkie pozostałe częsci były kupowane razem jako nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w tytule-jak odblokować w biosie możliwość ustawień procesora do oc.

Obecnie jak próbuję coś zmienić - ustawione na auto - nie mogę nic zmienić - opcja nie reaguje na klawisz.

Nie potrafię znależć w biosie możliwości odblokowania tych ustawień.

Edytowane przez zbigniew59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli  nie możesz zmienić "advanced frequency settings" > "cpu clock ratio"? jak rozumiem, klikasz lewym przyciskiem myszy na napis "Auto" przy tej opcji i wpisywanie cyfr/liczb nie daje pożądanego rezultatu?

Podobnie jest, gdy wejdziesz do "advanced cpu core settings"?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam zamiar podkręcić mojego procka do 5GHz jednak potrzebuję pomocy w tym zakresie bo aktualnie komputer działa niestabilnie.
Temperatury mam w granicach 59 stopni na CPU przy wypalaniu przez IntelBurnTest, testowałem ustawienie Core Ratio 50 z napięciem do 1.35 w tym Core Current Limit na 255 amp i TPD na 120, wszystko fajnie do puki nie odpaliłem Wieśka 3, kom mi wypluł bluescrin'a.
Pytanko ktoś robił kiedyś OC na tej płycie?

HWINFO64 - Temp.PNG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, kyranoth napisał:

8600K nie ma IHS'u.

A co jest?

Może być, że stabilne 5GHz jest poza zasięgiem Twojego egzemplarza :)

Może być :)

Zrób test OCCT i wklej log.

Chwile zajmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mrcszyman 8 generacja ma gluta, a nie lutowany odpromiennik.

Jedyny sposób na luta, to zrobić go samemu lub kupić zmodyfikowany, ale traci się gwarancję.

@Firedash tak tak wiem, pospieszyłem się trochę i nie doprecyzowałem. w końcu każdy procesor ma IHS na rdzeniu...

Edytowane przez kyranoth
  • Upvote 1
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dnia 14.03.2019 o 12:50, kyranoth napisał:

8600K nie ma IHS'u. Może być, że stabilne 5GHz jest poza zasięgiem Twojego egzemplarza :)

Zrób test OCCT i wklej log.

Trochę pomieszałeś pojęcia, ma IHS ale połączony z rdzeniem za pomocą gluta.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autorze, zacznij od OC na 48x (4,8 GHz), później idź w górę o 1x (cpu clock ratio).

Cpu Voltage na początek 1.35V.

Chwilowo wyłącz profil xmp dla pamięci.

CPu Vcore Load Line Calibration daj np 5.

Reset kompa i do dzieła z occt (bez avx) lub prime95 (small ffts). 30-45-60 min wystarczą. W lokacjach, gdzie wywaliło bluescreenem w Wiedźminie (np novigrad), pochodź dłuższą chwilę. Jak stabilnie, podnieś cpu ratio do 49x i tak dalej.

Gdy dojdziesz do granicy stabilności, możesz pobawić się w podwyższenie vcore (jeśli 1.35V to za mało przykładowo do 5 GHz) lub obniżenie cpu voltage (dla zmniejszenia temperatur i poboru prądu) oraz włącz profil xmp - jest pewna mała szansa, że tym razem nie zaskoczą, ale bez nerwów :)

Edytowane przez mrcszyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Szybkie dwa pytanka.
Na płycie Gigabyte Z270 Gaming K3 mam:
1x GTX 1080 OC + 7700k OC
1x M.2 NVME SSD w porcie M.2 bezpośrednio w płycie,
a chciałbym dołożyć drugi M.2 NVME x4 przez port PCIe x4 (adapter M.2)
Brak jakichkolwiek SSD na SATA.
Pytanie brzmi:
Czy GPU, CPU i oba dyski bedą sie w jakikolwiek sposób nawzajem ograniczać ze względu na linie PCIe przy pełnym obciążeniu obu dysków + GPU i CPU ?
Dyski to 2x Corsair MP510 1TB każdy.
Drugi dysk M.2 NVME planuje włożyć w PCIE X4_2 (schemat niżej)
Druga sprawa, czy ten adapter spowolni jeden z tych dysków w jakikolwiek sposób? Dziękifa7c7aecd5e09a1e104a057715c4bf49.jpg&key=79db18280443e723bed7926109d02df764188f971131cf5bb3dd2b5ed9f8e07c02e5b499de70a17ea4baf98bca5d8247.jpg&key=765071e41f5aeff70b8eb37bbcd55a096ed26d2db1ac82498a5960b684e45e60cd482fe2101bcad280412c14881adbbc.jpg&key=e91e7f6b1a396b8cf2402f17c56b6e666fbf6f173e8229a3ac0d25f7da6258fe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być żadnego spowolnienia. Z reguły 2 sloty 16x powinny być podpięte pod procesor i dać albo 1x16, albo 2x8. Na tej płycie wygląda, jakby wszystkie 16 ścieżek z CPU szło do pierwszego slotu, a Z270 zapewnia kolejne 24 ścieżki, rozłożone na resztę slotów, gniazda M.2 i porty SATA (taka moja teoria, więc nie dam na nią 100% gwarancji). Tak więc przepustowości nie powinno brakować.

A nawet, gdyby z CPU szło 8+4+4 na wszystkie fizyczne sloty 16x, to PCIe 3.0 8x przepustowością zupełnie wystarcza na GTX 1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dammeron napisał:

Nie powinno być żadnego spowolnienia. Z reguły 2 sloty 16x powinny być podpięte pod procesor i dać albo 1x16, albo 2x8. Na tej płycie wygląda, jakby wszystkie 16 ścieżek z CPU szło do pierwszego slotu, a Z270 zapewnia kolejne 24 ścieżki, rozłożone na resztę slotów, gniazda M.2 i porty SATA (taka moja teoria, więc nie dam na nią 100% gwarancji). Tak więc przepustowości nie powinno brakować.

A nawet, gdyby z CPU szło 8+4+4 na wszystkie fizyczne sloty 16x, to PCIe 3.0 8x przepustowością zupełnie wystarcza na GTX 1080.

Na tej płycie jest 8+4+4, więc po obsadzeniu kontrolera grafika przełączy się na x8 i jak kolega pisze dla 1080 nie powinno być problemu dla 1080Ti i więcej grafika zwolni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi