Kyle Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 59 minut temu, Tryhard1234 napisał(a): I5 11400F jest slabszy na stocku limicie 65w niz I5 10400F? W pewnych przypadkach tak (pełne obciążenie wszystkich rdzeni, kiedy załącza się limit mocy - Cinebench R23 multicore świetnie to pokazuje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia (edytowane) Przy mało wątkowych obciążeniach, 11400 będzie szybszy. Z drugiej strony gry coraz lepiej potrafią wykorzystać więcej wątków i może być szybszy i5 10400 (przy fabrycznie zalecanym PL1=65W). Ostatecznie: ciężko powiedzieć 😉 Ja miałem kupować 10 gen, ale nie podobało mi się PCI-E 3.0 dla GPU. Poczekałem więc na 11 generację i jak zobaczyłem wydajność/W to też odpuściłem. I tak się skończyło na 12 generacji, która ma lepszą wydajność/W od tych obu, wspiera PCI-E 5.0 dla GPU, a mostek z CPU jest połączony łączem o prędkości PCI-E x8 4.0 (dla porównania 10 generacja ma PCI-E x4 3.0, czyli 4x wolniej). Dodam, że problemu z wyginaniem CPU nie mam, bo nie trafiłem na felerną płytę - piszę to, byś przemyślał ewentualną zmianę płyty i CPU. Edytowane 27 Kwietnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia Nie warto. Czy będzie "bottleneck" to zależy od konkretnej gry i ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja 8 godzin temu, Kozior1 napisał(a): jakby cos 'blokowalo' mu boosta Witam bios - wyłączona opcja turbo ( nie podałeś jaka płyta główna wiec nie bardzo jest jak wskazać co trzeba sprawdzić przestawić) system - czy jest ustawiony profil zasilania - wysoka wydajność ? a jakie są temperatury ? , podaje sie w ° stopniach a nie że np. są ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja (edytowane) To masz niskie temperatury, jak na chłodzenie BOX w tym i5 10400. Swoją drogą boost powinien być uruchamiany po spełnieniu odpowiednich warunków temperaturowych (muszą być poniżej jakiegoś progu) - z tego co kojarzę jak czytałem tą 1000 stronicową specyfikację, aczkolwiek tyczącą się AlderLake, ale przy 10gen pewnie tak samo. Generalnie chłodzenie BOX moim zdaniem nadaje się maksymalnie do procesorów i3. Co do wykorzystania CPU, to może on już iść na niektórych rdzeniach na 100%, czego się nie dowiemy po wykresie "zbiorczym". Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): system - czy jest ustawiony profil zasilania - wysoka wydajność ? To nie powinno mieć znaczenia przy PC stacjonarnym. Ja mam zwykły "zrównoważony" i CPU / GPU jak jest taka potrzeba to idzie na full. Edytowane 7 Maja przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja 70° stopni w biosie hmmm , pomyśl nad używanym "Fortis 3" tylko co by miał zapinki do LGA 1200, wymieniłeś pastę na IHS , a pod IHS ? a ten CPU to już ma kilka lat. sprawdź opcje w biosie Intel SpeedStep Technology - Enabled Intel Turbo Boost Technology - Enabled Intel Speed Shift Technology - Enabled Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 - Enabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja (edytowane) Jak turbo boost zablokowany ? Zrób fotkę tego ustawienia i daj do wglądu. EDIT: ustaw w programie Afterburner OSD dla CPU/GPU/RAM/VRAM z wartościami temperatur, taktowań, wykorzystanej pojemności. Przykład z mojego OSD w Wiedźmin 3 (lewy górny róg ekranu) Edytowane 7 Maja przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja 10 minut temu, Kozior1 napisał(a): Pod nie wymieniałem he he , bo do tego jest potrzebna maszynka + pasta, aby zrobić to samemu albo wykupić i wysłać procesor do skalpowania , usługa dostępna do znalezienia na alledrogo wiesz co , a weź odłącz zasilanie od zasilacza i wyjmij baterie z płyty głównej na 5 minut, aby zresetować bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja (edytowane) O kurcze, faktycznie niektóre CPU 10 generacji jeszcze były "glutowane" a nie "lutowane": https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000037841/processors/intel-core-processors.html#primary-content ... czyli jak kupować 10 gen., to lepiej celować w CPU z "K" (one były lutowane). Nowsze CPU już są lutowane wszystkie. To by tłumaczyło też, czemu ten i3 8100 (pewnie też glut między IHS a rdzeniem) nonOC u mnie w pracy taki dziwnie ciepły, pomimo wielkiego chłodzenia z 12cm wentylatorem. 🥵 Edytowane 7 Maja przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja (edytowane) Cofee Lake wszystkie są na glutach (8xxx) 😛 Ja mam starego 8700 bez K i jak widać an fotce z gry powyżej, wszystkie wątki lecą na max turbo 4300mhz. Tak powinien zachowywać się każdy procesor w każdej grze. Zaraz zobaczę, jak mam ustawione technologie Intela w biosie i napiszę. EDIT: u mnie w biosie na płycie Z370 (dla serii 8 i 9) mam tak ustawione parametry procesora: INTEL SPEED STEP - DISABLED TURBO MODE - ENABLED TURBO MODE PARAMETERS: LONG DURATION PACKAGE POWER LIMIT - 150 PACKAGE POWER TIME WINDOWS - 127 SHORT DURATION PACKAGE LIMIT - 150 PCI EXPRES NATIVE POWER MANAGEMENT - DISABLED PCH DMI ASPM - DISABLED ASPM - DISABLED L1 SUBSTATES - DISABLED PCI EXPRES CLOCK GATING - DISABLED DMI LINK ASPM CONTROL - DISABLED PEG-ASPM - DISABLED CPU-POWER MANAGEMENT CONTROL: INTEL SPEEDSTEP(tm) - DISABLED TURBO MODE - ENABLED CPU C-STATES- DISABLED CFG LOCK - DISABLED INTEL(R) SPEED SHIFT TECHNOLOGY - ENABLED Tyle, co dotyczy procesora i slotów PCI-E. Wklep te ustawienia (lub je zastępujące) u siebie F10 i enter. W planie zasilania Windows w systemie mam ustawiony na "najwyższa wydajność" Poza tym napięcie Vcore, taktowanie RAM mam ustawione ręcznie bez XMP. To wszystko daje maxymalną wydajność z zachowaniem UV Vcore i OC RAM. Edytowane 7 Maja przez leven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Dual Tau Boost - to jest opcja do sprawdzenia , bo nie u każdego będzie lepiej , tam można ustawić limity obciążenia ze procesor dłużej będzie utrzymywał wyższe zegary ale kosztem temperatury, hmmm a u Cebie jest chłodzenie typu BOX ja na to spojrzę inaczej , procesor nawet na zegarach podstawowych 2900MHz nie powinien dostawać zadyszki w grach elo to jest 6r/12w przetestuj procesor programem Intela do sprawdzania CPU https://www.intel.com/content/www/us/en/download/15951/intel-processor-diagnostic-tool.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja No to na podstawie przedstawionego zdjęcia, 98-100° stopni to nie jest dobrze , wymagana wymiana chłodzenia oraz skalpowanie IHS , innej drogi nie widzę. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Wszystko sie zgadza , mniejsze obciążenie wyższe zegary. bez tego sie nie obejdzie np. https://allegro.pl/oferta/delid-skalpowanie-procesora-intel-6-7-i-8-gen-12580382089?srsltid=AfmBOoo4NkuAmX7CzExdAben4F9pemqBcKO-5K2nDwSRVRAKLKB15rf5 chyba ze jesteś z okolic grodu Kopernika to zapraszam do kontaktu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja na procesorze można jajka smażyć, poczytaj czym jest "thermal throttling CPU" procesor można będzie dopiero sprawdzić i przetestować pod kotem możliwych błędów jak temperatury nie będą przekraczać 70° stopni przy pełnym obciążeniu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Godzinę temu, Kozior1 napisał(a): Czyli jak rozumiem z procesorem jest wszystko ok? No właśnie nie jest OK, skoro doszło to tego problemu z "glutem". Natomiast skalp, to już jest taki ostateczny ratunek. Byłem zdania, że "glut" pod IHS, jaki umieszczał Intel, to nie najlepszy pomysł, ale po Twoim przypadku, nie sądziłem, że Intel zrobił wręcz aż takie świństwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Nie mniej jednak te temperatury się gające 78 stopnie podczas grania, do niskich nie należą, jak na procesor o tak niskiej mocy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Czyli, jak pisali przedmówcy, problem polega na trotlingu temperaturowym i znowu się pojawi, jak zagrasz w coś, co przyciśnie procesor do np. 80Wat. Musisz kupić chłodzenie do tego procesora przynajmniej średniej klasy. Teraz napisz, ile możesz przeznaczyć na nowy radiator, to się coś zaproponuje i będziesz mieć spokój 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Wisz dlaczego tak sie stało ? a no dlatego że płyta główna była w obudowie , nie każdemu sie chce , a potem efekt jest jak na zdjęciach lub w skrajnych przypadkach pogięte piny w gnieździe procesora chcesz zobaczyć niskie temperatury to zainwestuj w skalpowanie IHS , i nie musisz wydawać worka pieniędzy polecił bym ,Arctic Freezer 36 ale nie ma wsparcia dla LGA 1200 a kupowanie dodatkowego adaptera mija sie z celem Endorfy Fera 5 Dual Fan Deepcool AK400 albo używany Fartis 3 byle aby w opisie było ze ma zapinki do LGA 1200 a zamiast pasty po miedzy IHS a radiator Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm , uważam ze super rozwiązanie. a ja jak tylko przyjdzie to przetestuje jak sprawdzi sie PTM 7950 pod IHS 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja (edytowane) Tak, Endorfy dual wystarczy. 4 rurki i dwa wentylatory w układzie push-pull. https://www.x-kom.pl/p/1075143-chlodzenie-procesora-endorfy-fera-5-dual-fan-2x120mm.html Ta "taśma" termoprzewodząca kosztuje 75zł :E Wystarczy Pactum 4: https://www.x-kom.pl/p/1106572-pasta-termoprzewodzaca-endorfy-pactum-4-4g.html Pasta gęsta i trzyma temperatury jak należy 🙂 Edytowane 7 Maja przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja może komuś sie przyda https://forum.purepc.pl/topic/368104-intel-lga-1151-intel-core-6-7-gen-skylake-kaby-lake-temat-zbiorczy/page/10/#comments Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...