Skocz do zawartości
warold15

Monitor WQHD 27 cali - pod RTX 3070 - Do 1600 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Poszukuje niedrogiego monitora WQHD 27 cali, najlepiej powyżej 100 Hz pod kartę graficzną 3070. :) Tak, w przyszłości mam zamiar wymienić mojego MSI GAMING X 1080 na RTX 3070, dlatego stwierdziłem, że warto też zaopatrzyć się w odpowiedni monitor. W tej chwili posiadam iIyame Black Hawk 24 cali, FHD, TN, 1 ms, 75 Hz. Zastanawiam się  nad dwoma modelami na matrycy VA. Niestety nigdy nie miałem do czynienia z tymi matrycami i boje się efektu "ghostingu". Zastanawiam się nad tymi modelami: 1) AOC CQ27G2U, 2) MSI Optix G27CQ4 oraz ewentualnie monitor, który najmniej mi się podoba: 3) Acer Nitro VG271USBMIIPX. Monitor ma służyć mi głównie do gier. Przy czym od razu dodam, że żaden ze mnie esportowiec. Nie gram w szybkie, internetowe strzelanki takie jak CS GO czy Overwarch. Jestem bardziej niedzielnym graczem, który lubi sobie popykać w Wiedźmina 3, Assasin's Creeda, Far Cry, Resident Evil czasem jakąś strategie. Może ktoś posiada jeden z tych monitorów i może wypowiedzieć się na ich temat. Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałeś pod uwagę jeszcze te dwa modele:

Samsung C27JG50 (LC27JG50QQUXEN)

Przekątna: 27 cali, Matryca: VA, Rozdzielczość: 2560 x 1440 [16:9], Odświeżanie: 144 Hz, Czas reakcji: 4 ms

oraz

AOC Agon AG273QCX

Matryca: SVA (PVA), Rozdzielczość: 2560 x 1440 [16:9], Odświeżanie: 144 Hz, Czas reakcji: 1 ms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 7/31/2020 at 2:44 PM, warold15 said:

Cześć.

Poszukuje niedrogiego monitora WQHD 27 cali, najlepiej powyżej 100 Hz pod kartę graficzną 3070. ? Tak, w przyszłości mam zamiar wymienić mojego MSI GAMING X 1080 na RTX 3070, dlatego stwierdziłem, że warto też zaopatrzyć się w odpowiedni monitor. W tej chwili posiadam iIyame Black Hawk 24 cali, FHD, TN, 1 ms, 75 Hz. Zastanawiam się  nad dwoma modelami na matrycy VA. Niestety nigdy nie miałem do czynienia z tymi matrycami i boje się efektu "ghostingu". Zastanawiam się nad tymi modelami: 1) AOC CQ27G2U, 2) MSI Optix G27CQ4 oraz ewentualnie monitor, który najmniej mi się podoba: 3) Acer Nitro VG271USBMIIPX. Monitor ma służyć mi głównie do gier. Przy czym od razu dodam, że żaden ze mnie esportowiec. Nie gram w szybkie, internetowe strzelanki takie jak CS GO czy Overwarch. Jestem bardziej niedzielnym graczem, który lubi sobie popykać w Wiedźmina 3, Assasin's Creeda, Far Cry, Resident Evil czasem jakąś strategie. Może ktoś posiada jeden z tych monitorów i może wypowiedzieć się na ich temat. Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.

zrobiłeś mi dzień 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie grasz w gry e-sportowe to 4ms nie jest złe.
W twoim przypadku szukaj monitora z dobrym odzwierciedleniem kolorów, bo to najbardziej daje się w znaki przy użytkowaniu.
Ja miałem okazje pobawić się tym monitorem. https://www.youtube.com/watch?v=s7ZwASD5cAo
Lecz tylko w wykonaniu dla kart NV (posiada g-sync)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówkę. Jeśli tak to sensowniej będzie pójść w matrycę IPS. W takim razie w grę wchodzą dwa modele. 

Acer Nitro vg271upbmiipx i 

Acer Nitro vg270upbmiipx. 

Dwa monitory są bardzo podobne. Cenowo również. Z tym, że 271 posiada odświeżanie 166Hz a 270 144Hz. Przy czym 270 jest nawet odrobine droższy. Gdzie jest haczyk? 

Czy ten monitor będzie w porządku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi